Bilim insanları, popüler vitamin takviyesinin kanser riskini artırdığı konusunda uyarıyor

6 mins read

Ecza dolabınıza uzun uzun bakın. Birkaç şişeyi atmanın zamanı gelmiş olabilir. Missouri-Columbia Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, popüler besin takviyesi nikotinamid ribozidin (NR) kanser riskini artırabileceğini ve hatta kanserin metastaz yapmasına veya beyne yayılmasına neden olabileceğini gösteriyor.

Önceki araştırmalar, bir B3 vitamini kaynağı olan nikotinamid ribozidin kardiyovasküler, metabolik ve nörolojik sağlığa fayda sağlayabileceğini öne sürmüştü. NR takviyelerinin ekstra enerji sağladığı, fiziksel performansı artırdığı ve hatta yaşlanmayı geciktirici etkileri olduğu iddia edilmiştir. Bu son çalışma, bu takviyeyi rafta bırakmak için güçlü bir motivasyon kaynağı olarak hizmet ediyor.

Bu bulguların arkasındaki uluslararası araştırma ekibi, MU’da kimya doçenti olan Elena Goun liderliğinde, yüksek NR seviyelerinin üçlü negatif meme kanseri riskini artırdığını ortaya çıkardı. Ayrıca, çok sayıda NR’nin çoğu hasta için ölümcül bir gelişme olan beyin metastazını da teşvik edebildiği görülüyor. Dr. Goun, şu anda beyin kanseri metastazı için uygulanabilir bir tedavi olmadığını açıklıyor.



“Bazı insanlar bunları [vitamin ve takviyeleri] alıyor çünkü otomatik olarak vitamin ve takviyelerin sadece olumlu sağlık yararları olduğunu varsayıyorlar, ancak gerçekte nasıl çalıştıkları hakkında çok az şey biliniyor” diyor Prof. “Bu bilgi eksikliği nedeniyle, vitamin ve takviyelerin vücutta nasıl çalıştığını çevreleyen temel soruları incelemek için ilham aldık.”

Prof. Goun’un 59 yaşındaki babası kolon kanseri teşhisi konulduktan sadece üç ay sonra vefat edince, kanserin “metabolizması” ya da kanserin vücutta yayıldığı enerji hakkında daha güçlü bir bilimsel anlayış geliştirmeye karar verdi. Nikotinamid ribozidin hücresel enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olduğu biliniyor ve kanser hücreleri artan metabolizmaları yoluyla hücresel enerjiden besleniyor. Bu nedenle Prof. Goun, nikotinamid ribozidin kanserin gelişimi ve yayılmasındaki rolünü araştırmanın iyi bir fikir olabileceğini varsaydı.

“Çalışmamız, NR’nin geniş ticari kullanılabilirliği ve hastalarda kanser tedavisinin yan etkilerini azaltmak için kullanıldığı çok sayıda devam eden insan klinik çalışması göz önüne alındığında özellikle önemlidir” diyor.

“Goun sözlerine şöyle devam ediyor: “NR halihazırda insanlarda yaygın olarak kullanılıyor ve ek uygulamalar için devam eden pek çok klinik çalışmada araştırılıyor olsa da, NR’nin nasıl çalıştığının çoğu bir kara kutu – anlaşılmıyor. “Bu da bize NR seviyelerinin gerçek zamanlı olarak non-invaziv bir şekilde ölçülmesini sağlayan ultra hassas biyolüminesan görüntülemeye dayalı bu yeni görüntüleme tekniğini bulmamız için ilham verdi. NR’nin varlığı ışıkla gösteriliyor ve ışık ne kadar parlaksa o kadar fazla NR mevcut demektir.”

Biyolüminesan görüntüleme teknolojisi, kanser hücrelerinde, T hücrelerinde ve sağlıklı dokularda ne kadar nikotinamid ribozid bulunduğunu tam olarak karşılaştırmayı ve incelemeyi mümkün kılmıştır.

Sonuç olarak, çalışmanın yazarları, çalışmalarının NR’ye benzer tüm takviyeler için potansiyel yan etkilerin dikkatli bir şekilde araştırılması ihtiyacını vurguladığını söylüyor. Bu araştırmaların, bu ürünler halka sunulmadan önce yapılması özellikle önemlidir. Prof. Goun ileriye dönük olarak, daha etkili kanser tedavilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek daha fazla bilgiyi ortaya çıkarmak istiyor. Ona göre anahtar, konuya kişiselleştirilmiş tıp açısından yaklaşmak.

Goun, “Tüm kanserler her insanda aynı değildir, özellikle de metabolik imzalar açısından” diyor. “Çoğu zaman kanserler kemoterapiden önce veya sonra metabolizmalarını bile değiştirebilir.”

Çalışma Biosensors and Bioelectronics dergisinde yayınlandı.

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381