Elon Musk’ın Twitter’ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı?

25 mins read

Elon Musk treni nihayet Twitter’ın üzerinden geçiyor ve ardında bir kaos ve önemli bir değişim bırakıyor.

Twitter’daki çalışanlar aylardır Musk’ın devralmasına hazırlanıyor ve geçen hafta resmen sona erecek olan-olacak-olmayacak destanında kargaşa ve karışıklık yaşanacağını tahmin ediyorlardı.

Yine de haklı çıkma dereceleri bazılarını şaşırtmışa benziyor. Bir çalışan mevcut çalışma kültürünü “herkese açık bir ortam” olarak nitelendirirken, bazı insanlar “Elon kritik” olarak adlandırılan projelerde yer almak için çırpınıyor, diğerleri ise açıkça iş başvurusunda bulunuyor ve mülakatlara hazırlanıyor.

Musk’ın Twitter’daki ilk haftasını çevreleyen kargaşanın bir kısmı hakkında bilginiz yoksa, olayların tam bir zaman çizelgesini derledik. Milyarderin elinde bir banyo lavabosuyla şirketin San Francisco’daki merkezine girmesinden, 12 saatlik iş günü ve yeni ürünler talep etmesine ve ünlülerle tartışmasına kadar Twitter’daki değişiklikler daha yeni başladı.

İlk adım – ‘Bırakın içeri girsin’

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 1
Elon Musk Twitter’ın San Francisco’daki genel merkezine bir lavabo taşıyor Elon Musk/Twitter

Musk geçtiğimiz Çarşamba günü Twitter genel merkezine görkemli bir giriş yaptı.

Her ne kadar geçen Salı günü ofise sessizce girmiş ve çalışanların onu koridorlarda ve tuvaletlerde gördüklerine dair dedikodu yapmalarına izin vermiş olsa da, milyarder varlığını herkese duyurmaktan kendini alamadı. Ertesi gün Twitter’ın ofisine elinde bir banyo lavabosuyla girdi. “Twitter Genel Merkezi’ne giriyorum – bunu bir düşünün!” Musk Twitter’da espri yaptı.

Musk kısa sürede personel için bir merak kaynağı haline geldi. Yanında yürümeye başlayan çocuğu X Æ A-12 ile genel merkez binasının içinde kahve sipariş etmeye çalıştığında yaklaşık 40 kişi tarafından etrafı sarıldı. Insider’ın bildirdiğine göre, çalışanlarla yaklaşık bir saat boyunca konuştu ve beklenen işten çıkarmalarla ilgili soruları yanıtladı. Hatta bazı çalışanlar Musk’ın fotoğraflarını BeReal’da yayınladı.

1. Gün – Başlar yuvarlanır

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 2
Elon Musk, Parag Agrawal ve diğer üst düzey Twitter yöneticilerini kovdu.

Musk Perşembe günü geç saatlerde Twitter’ın başına geçti ve artık milyarderle kahve sohbeti yapılmıyordu.

Musk, beklendiği gibi Twitter’ın yönetim kuruluyla birlikte neredeyse tüm üst düzey yöneticilerini kovmak için hızla harekete geçti. Twitter CEO’su Parag Agrawal ve CFO Ned Segal derhal kovuldu. Baş hukuk sorumlusu Vijaya Gadde ve genel danışman Sean Edgett da görevden alındı. İş sözleşmelerinin gerektirdiği üzere, Musk tarafından kovuldukları için hepsinin büyük ödemeler alması muhtemel. Ancak Musk’ın, yöneticilerin altın paraşütlerinden faydalanmalarını engellemek amacıyla onları “sebepsiz yere” kovmaya çalıştığı bildirildi.

Segal, görevden alınmasının ardından “son 6 ay, 48 yılda geliştirdiğim tüm zihinsel kaslarımı zorladı” diye yakındı.

Agrawal muhtemelen duvardaki yazıyı aylar önce görmüştü. Musk ile olan ilişkisi, milyarderin Nisan ayında Twitter’ın yönetim kuruluna katılmak üzere harekete geçmesinin ardından hızla çatışmaya dönüştü. Agrawal, ikili arasında ve Twitter’da geçen bir dizi özel mesajda Musk’a meydan okudu. Buna karşılık Musk sinirlenerek Agrawal ile alay etti ve hatta Agrawal’ın bir tweet’ine kaka emojisiyle yanıt verdi.

Musk’ın satın alma işleminin tamamlanmasından birkaç saat sonra attığı “Kuş serbest bırakıldı” tweet’i, Musk’ın ifade özgürlüğüyle ilgili yorumlarına sarılan aşırı sağcı muhafazakârlardan gelen desteğin ortasında kaldı.

2. Gün – ‘Komedi artık yasal’

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 3
Twitter çalışanı olduğunu iddia eden iki kişi, 28 Ekim 2022’de San Francisco, Kaliforniya’daki Twitter genel merkezinin dışında gazetecilerle konuşuyor. Daha sonra bu kişilerin muhtemelen işten çıkarılan Twitter çalışanları gibi davranan şakacılar olduğu ortaya çıktı.

Musk’ın Twitter’ın lideri olarak ilk gününde kafa karışıklığı hüküm sürdü.

Cuma günü işe başlayan Musk’ın yeni çalışanları, liderlik tarafından mutlak bir sessizlikle karşılandı. Çalışanlar arasında ne olacağına dair spekülasyonlar havada uçuştu. Insider’ın haberine göre, Twitter çalışanları günün büyük bir bölümünü telefonlarını yenileyerek ve şirket Slack’inde işten çıkarmalarla ilgili sorular dolaşırken haber bekleyerek geçirdi. Hiçbir haber alamadılar. Musk, artık şirketin sahibi olduğunu şirket içinde bile kabul etmedi.

Medyanın yakından izlediği ve Musk’ın Haziran ayında personel sayısını azaltmayı planladığını açıkladığı işten çıkarmaları beklediği Twitter, görünüşe göre bir aldatmaca için olgunlaşmıştı. Ellerinde karton kutular tutan iki adam – ki bunlardan biri kendisini “Rahul Ligma” olarak tanıtıyordu – genel merkezin dışında belirerek Twitter’dan çıkarıldıklarını iddia ettiler. Olay yerindeki CNBC muhabirleri erkeklerin iddialarını hızla haberleştirdi. Her iki kişinin de Twitter çalışanı gibi davrandıkları birkaç saat içinde anlaşılmış olsa da, bu durum Twitter içinde işten çıkarmaların ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğine dair tartışmalara yol açtı.

Musk, “komedi artık Twitter’da yasal” tweet’ini attıktan sonra aldatmacayı “şimdiye kadarki en iyi trollerden biri” olarak nitelendirdi.

Bu arada Washington Post’un haberine göre Cuma günü Twitter’da nefret söylemi ve hakaret içeren ifadelerin kullanımı arttı. Musk’ın geçiş ekibi de Twitter mühendislerinin son iki üç aydır üzerinde çalıştıkları kodları gösterdikleri “kod incelemeleri” yapıyordu. Hatta Musk’ın okuyabilmesi için son kodlarının “çıktısını almaları” bile istendi, ancak bu karardan hızla geri dönüldü.

3. Gün -İfade özgürlüğü nefret söylemine benzemeye başladı

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 4

Insider’ın haberine göre Cumartesi günü Musk, Twitter’ın operasyonlarını devralmasına yardımcı olmaları için uzun süredir arkadaşı ve teknoloji yöneticisi olan David Sacks ve Quinn Emmanuel Urquhart & Sullivan’dan kişisel avukatı Alex Spiro’nun yanı sıra Tesla’dan birkaç mühendis ve diğer şirketleri The Boring Company ve Neuralink’ten güvenilir ortakları da dahil olmak üzere en yakın ortaklarından bazılarını getirdi. CNBC’ye göre o zamandan beri en az 50 Tesla mühendisi Twitter’a geldi.

Birçok Twitter mühendisi ve ürün çalışanı da hafta sonu çalışarak performanslarının artık Musk tarafından yakından izlendiği gerçeğiyle yüzleşti. Gün boyunca pek çok başkan yardımcısı, raporlarının listelerini derlemek ve bir gruptaki çalışanların birbirleriyle karşılaştırıldığı bir tür performans değerlendirmesi olan yığın sıralamasını tamamlamak için çalıştı. Insider’ın bildirdiğine göre, onlardan işten çıkarılacak düşük performanslıları belirlemeleri istendi.

Sıralamanın bu kadar hızlı gerçekleşmesi nedeniyle işçiler işten çıkarmaların o hafta sonu ya da Pazartesi günü başlamasını bekliyorlardı.

Daha sonra, Musk’ın görevi devralmasının ardından Twitter’ın bu zamana kadar “yüzlerce” içerik moderasyon çalışanını işten çıkardığı bildirildi. Bu hamle, platformdaki nefret söylemi ve yanlış bilgileri ele alabilen çalışan sayısını yüzlerce kişiden yaklaşık 15’e düşürdü ve bu tür paylaşımların sıklığında patlama yaşandı.

Twitter’ın güvenlik ve dürüstlükten sorumlu başkanı Yoel Roth, sonunda şirketin platform kurallarını “geniş ölçekte” uygulamaya devam ettiğini söylerken, daha küçük bir ekibin bunu yapabilecek araçlara sahip olduğunu da kabul etti. Roth, kısıtlamaların Musk’ın sahipliğine geçiş sırasında kötü niyetli çalışanların programlama kodunu değiştirmesini engelleme çabasının bir parçası olduğunda ısrar etti.

4. Gün – Ofiste uyku

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 5

Çalışma ve belirsizlikle geçen bir hafta sonu, Twitter çalışanlarına Musk yönetiminde yeni bir kültürün yerleşmekte olduğunu gösterdi.

Insider’ın haberine göre, mühendisler Cumartesi ve Pazar günlerini “sprintler” halinde yeni kodlama projelerini tamamlayarak geçirirken, departman müdürleri de yığın sıralaması yapmaya ve işten çıkarılacak çalışanların listesini Musk ve ekibine teslim etmeye devam etti. Bir yönetici bunun “20 yıllık kariyerimdeki hiçbir şeye benzemediğini” söyledi.

Insider tarafından görülen müdür ve yöneticilerin notları Pazar günü Slack’te görünmeye başladı ve insanları “manyak” bir hızda çalışmaya ve yeni fikirleri doğrudan Musk’a sunmaya çağırdı. Ayrıca “Elon için kritik” bir projede çalışan herkesin “kelimenin tam anlamıyla 7/24” çalışmasının beklendiği vurgulanıyordu.

Insider tarafından görülen bir nota göre, Musk’ın hızla tamamlanmasını istediği projeler üzerindeki çalışmalar dünya çapında 12 saatlik vardiyalar halinde yapılmaya başlandı. Diğer yayın organları ise 84 saatlik haftaların ya da haftanın 7 günü günde 12 saat çalışmanın beklendiğini bildirdi.

5. Gün – Musk nostaljikleşiyor

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 6

Pazartesi günü Musk’tan Twitter çalışanlarına yönelik daha fazla talep geldi.

Mühendislere, Twitter’ın altı yıl önce satın alıp kapattığı kısa video uygulaması Vine’ı yeniden başlatmak için çalışmaya başlamalarını emretti. TikTok’un yükselişiyle birlikte Jack Dorsey, Vine’ı kapatmanın en büyük pişmanlıklarından biri olduğunu söyledi.

“TikTok’tan daha iyi olması için ne yapabiliriz?” Musk Twitter’da sordu. Platformda yeni fikirler için anketler düzenlemeye ve neleri değiştirmeyi planladığını sık sık paylaşmaya başladı.

Günün ilerleyen saatlerinde Musk’ın Twitter’ın 9 kişilik yönetim kurulunun tamamını görevden alması, Menkul Kıymetler ve Borsa komisyonuna yapılan bir bildirimle resmiyet kazandı. Musk artık şirketin tek yöneticisi konumunda. Insider daha önce Musk’ın Slack’te ve Twitter’ın şirket rehberinde CEO unvanını talep ettiğini bildirmişti.

6. Gün – Stephen King ile kavga başlatın

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 7

Musk Salı günü de tweet atmaya devam etti ve ünlüler ve önemli şahsiyetlerle kamuoyu önünde kavga etme alışkanlığını sürdürerek listeye Amerika’nın en iyi yazarlarından biriyle olan kavgasını da ekledi.

Milyarder, yazarın platformda doğrulanmış olarak kalmak için 20 dolar ödemek zorunda kalırsa Twitter’ı bırakacağını söylemesinin ardından Stephen King’i hedef aldı. Korku yazarı, bu politikanın uygulanması halinde “Enron gibi yok olacağını” söyledi.

King, “Siktir et, bana ödeme yapmalılar,” diye tweet attı.

Bunun üzerine Musk cevap verdi: “Faturaları bir şekilde ödememiz gerekiyor!”

Ancak Musk pes etti ve pazarlık yapmaya başlayarak maliyetin ayda sadece 8 dolar olabileceğini söyledi. Doğrulama ücretinin “botları ve trolleri yenmenin tek yolu” olduğunu söyledi.

Dünyanın en zengin adamı ayrıca sistemi “Twitter’ın mevcut lordlar ve köylüler sistemini” yenmenin bir yolu olarak tanımladı.

Musk’tan memnun olmayan tek kişi King değildi. Twitter, yöneticilerin ve reklamverenlerin kitlesel göçüyle karşı karşıya kaldı. Insider’ın haberine göre son günlerde aralarında pazarlama müdürü, müşteri müdürü, insan kaynakları ve çeşitlilik müdürü ve ürün müdürünün de bulunduğu en az beş üst düzey yönetici şirketten ayrıldı. Insider’dan Lindsay Rittenhouse ve Lara O’Reilly’nin haberine göre, Twitter’ın gelirlerinin %90’ını oluşturan reklamverenler de şirketten çekilmeyi düşünüyor.

7. Gün – Bekleme oyunu neredeyse bitti

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 8

Musk’ın ilk haftasının sonuna doğru, Twitter çalışanları günlerce karanlıkta kaldıktan sonra nihayet kaderlerini öğrenmeye bir adım daha yaklaştı.

Insider’ın haberine göre, işten çıkarılacak yaklaşık 3.700 çalışanın listesi Çarşamba günü kesinleşti. Bloomberg’in haberine göre milyarder ayrıca uzaktan çalışanlar için ofise geri dönme zorunluluğu getirmeyi planlıyor.

Bloomberg’in haberine göre şirket, mavi onay işaretini Pazartesi gününden itibaren aylık 8 dolara sunmaya başlamayı bekliyor.

Musk ayrıca Trump’ın ara seçimlerden önce Twitter’a dönmesine izin verilip verilmeyeceği konusuna da açıklık getirerek inceleme sürecinin “en az birkaç hafta daha” süreceğini söyledi.

8. Gün – Yargı günü

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 9
San Francisco, California’daki Twitter merkezi. Tayfun Coşkun/

Musk, Perşembe günü görevi devralmasından bu yana Twitter personeliyle ilk iletişimini gerçekleştirdi.

E-posta, Insider’ın yeni sahibin Cuma günü personeli işten çıkarma konusunda bilgilendirmeyi planladığını bildirmesinden kısa bir süre sonra gönderildi. Milyarder, o gece personeli işten çıkarma planlarını teyit eden ve tüm ofislerin geçici olarak kapatılması emrini veren notu gönderdi.

Insider’ın haberine göre, e-postanın gönderilmesinden kısa bir süre sonra, ofis güvenliği Twitter’ın San Francisco ve New York’taki lokasyonlarını “taramaya” başladı ve çalışanların duyurulardan önce ofisten çıktıklarından ya da çıkmayacaklarından emin oldu. Kalmasına izin verilen çalışanlar sadece “Elon kritik” olarak etiketlenmiş projelere atanmış olanlardı.

Personele ertesi sabah saat 9’a kadar işten çıkarılıp çıkarılmadıklarının e-posta yoluyla bildirileceği söylendi. Insider’ın haberine göre, birkaç saat içinde çalışanlar çalışma platformlarına erişimlerini kaybetmeye başladı.

9. Gün – İkiye bölün

Elon Musk'ın Twitter'ın sahibi olduktan sonra bir haftada neler yaşandı? 10

Binlerce Twitter çalışanı Cuma sabahı işten çıkarıldıklarını bildiren e-postalarla uyandı.

Insider’ın haberine göre, bu arada Twitter’da kalanlara farklı bir e-posta gönderildi ve önümüzdeki haftalarda daha fazla yanıt verileceği vaat edildi.

E-postada, “Elon geçtiğimiz hafta boyunca bir dizi çalışan, müşteri, iş ortağı, politika yapıcı ve Twitter kullanıcısıyla zaman geçirdi” ifadeleri yer aldı. “Yakında şirket vizyonu hakkında herkesle iletişim kurmak için sabırsızlanıyor.”

Geçiş sürecinin ortasında, şirketin Slack’i ve sosyal medya akışları, ayrılan “Tweep “lerin içten veda mesajlarıyla dolup taştı.

Musk, Baron Yatırım Konferansı’nda verdiği bir röportaj sırasında işten çıkarmalarla ilgili yorumda bulundu ve şirketin “satın alma başlamadan önce oldukça ciddi gelir zorlukları ve diğer zorluklarla” karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bunun dışında Musk işten çıkarmalarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı ve bunun yerine Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez’i eleştirmeyi ve Twitter’daki reklamveren geliri kaybı için aktivist baskısını suçlamayı tercih etti.

Milyarder tweetinde “Amerika’da ifade özgürlüğünü yok etmeye çalışıyorlar” dedi.

haberin kaynağı: https://www.businessinsider.com