James Webb Uzay Teleskobu 270 milyon ışık yılı uzaklıktaki göz kamaştırıcı ‘galaksi birleşmesini’ yakaladı

3 mins read

James Webb Uzay Teleskobu, NASA tarafından yayınlanan yeni bir fotoğrafta, galaksi birleşmesi olarak bilinen bir süreçte birbirinin içine dalan bir çift sarmal galaksiyi görüntüledi.

Resmi olarak IC 1623 olarak bilinen etkileşim halindeki galaksi sistemi, Cetus takımyıldızında Dünya’dan yaklaşık 270 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

NASA’ya göre birleşme, yıldız patlaması olarak bilinen ve “Samanyolu galaksisinin 20 katından daha fazla” bir oranda yeni yıldızlar yaratan bir yıldız oluşumu çılgınlığını ateşliyor.

Bu devam eden – ve aşırı – yıldız patlaması durumu, birleşmenin yoğun kızılötesi emisyonlar yaydığı anlamına geliyor.

Aslında NASA, birleşen galaksilerin “süper kütleli bir kara delik oluşturma sürecinde olabileceğini” söylüyor.

Ve bu birleşen galaksi sistemi kızılötesi dalga boylarında özellikle parlak olduğu için, James Webb’in yakalaması ve gökbilimcilerin incelemesi için uygun bir hedef haline getiriyor.

Teleskobun çığır açan kızılötesi hassasiyet teknolojisi – Orta Kızılötesi Enstrüman (MIRI), Yakın Kızılötesi Spektograf (NIRISpec) ve Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) – bir ekip tarafından birleşen galaksileri önemli dalga boylarında etkileyici bir çözünürlükte yakalamak için kullanıldı.

James Webb teleskobundan önce, kalın bir toz bandı bu değerli bilgilerin görülmesini engellemişti.

NASA, elektromanyetik spektrumun kızılötesi bölümlerinde yakalanan galaksilerin görüntüsünün araştırmaya büyük ölçüde yardımcı olacağını söylüyor.

Uzay ajansı, “Onlar [astronomlar], Webb’in benzeri görülmemiş yeteneklerinin galaktik ekosistemlerdeki karmaşık etkileşimleri çözmeye nasıl yardımcı olacağını tam olarak keşfetmek için astronomi topluluğuna izin verecek bol miktarda veri sağladılar” dedi.

“Astronomi topluluğunun, Webb’in benzeri görülmemiş yeteneklerinin galaktik ekosistemlerdeki karmaşık etkileşimleri çözmeye nasıl yardımcı olacağını tam olarak keşfetmesine yardımcı olacak.”

Geçtiğimiz hafta NASA, ikonik Yaratılış Sütunlarının muhteşem ve son derece ayrıntılı manzarasının fotoğraflarını yayınladı.

haberin kaynağı: https://www.abc.net

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386