Tekrarla Öğrenme Gerçekten İşe Yarıyor mu?

7 mins read

Bir hafıza yarışması ile başlayalım. Yukarıdaki İçindekiler Listesini olabildiğince hızlı ezberlemek için sadece iki dakikanızı ayırın. Şimdi başka bir yere bakın ve listedeki noktaları hatırlamaya çalışın. Kaç tanesini hatırlıyorsunuz?

Ezberlemek için kelimeleri tekrar ettiniz mi? Cevabınız evet ise, ezberlediniz demektir.

Ezbere öğrenme ne anlama geliyor?

Sadece tekrar ederek öğrenme ezber yöntemi olarak bilinir. Malzemeyi anlamak için herhangi bir ihtiyaç veya girişim içermez. Tıpkı bir bilgisayara veri depoladığımız gibi, bu tekniği de geçici olarak da olsa beyinde veri depolamak için kullanırız.

Yüzyıllar boyunca ezber, tüm dünyada öğrencileri eğitmenin popüler bir yolu olmuştur, ancak son zamanlarda modern düşünürler ve eğitimciler tarafından eleştirilmektedir. Bunun nedeni basittir. Bu tarz, bazı bilgilerin hızlı bir şekilde hatırlanmasını sağlayabilir, ancak bir konunun daha derinlemesine anlaşılmasını teşvik etmez.

Birçok öğretmen hala sadece tekrar ederek öğrenmenin hızlı ve etkili olduğunu düşünmektedir. Bu zihniyetle, size bir şeyi ne kadar çok tekrarlarsanız o kadar iyi hatırlayabileceğinizi söyleyebilirler.

Bazı ezberci öğrenme teknikleri nelerdir?

Sadece tekrar yoluyla öğrenmenin bazı yaygın örnekleri heceleme veya sayma alıştırmaları, çarpım tablosu, kimyadaki periyodik tablo, gerçekleri ve rakamları (isimler, tarihler, vb.) tekrarlamak, zihinsel olarak tıka basa doldurmak veya sınavlardan önce bilgileri ‘hapsetmek’… liste uzayıp gidiyor.

Asıl soru şu: Ezber gerçekten daha iyi öğrenmemize yardımcı oluyor mu ya da uzun vadede herhangi bir fayda sağlıyor mu? Bakalım bilim bize ne söylüyor.

Ezber yönteminin avantajları

Beyin sürekli değişir; hafıza dinamik bir süreçtir.

Hepimiz nöronun beynin temel birimi olduğunu biliyoruz. Bir şey öğrenirken nöronlar arasında yeni bağlantılar kurulur. Bu sürece nöroplastisite denir. Bir şey üzerinde ne kadar çok pratik yaparsanız, bu nöral bağlantılar o kadar güçlü hale gelecektir.

Tekrarla Öğrenme Gerçekten İşe Yarıyor mu? 1
İnsan beyin hücrelerinin görsel temsili, nöronlar

Beynin hafızamız için kritik olan bölümü hipokampustur.

Hipokampus, beyne verdiğimiz bilgileri kaydeder ve depolar, ancak burada bilgi sadece kısa bir süre için mevcuttur. Daha sonra hipokampus bilgiyi korteksin farklı bölümlerinde uzun süreli hafızada depolanmak üzere gönderir.

Bunlar hafızayla ilgili bazı psikolojik süreçlerdir, ancak halen aktif olarak araştırılmaktadır.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir çalışma, küçük çocukların matematiği ezbere öğrendiklerinde, çalışan bellek alanlarını boşaltabileceğini ve daha fazla beceri gelişimine izin verebileceğini göstermektedir. Aslında beyin kendini daha karmaşık matematik ve daha üst düzey eleştirel düşünme için hazırlıyor. Yani bir bakıma ezberin çocuklarda bilişsel gelişimi artırması muhtemeldir.

Ezber yönteminin, örneğin alfabenin öğrenilmesi gibi temel becerilerin geliştirilmesinde büyük bir yardımcı olabileceği iyi bilinmektedir. Sonuçta, temel bilgileri hatırlayamadan daha üst düzey bilgilere geçemezsiniz.

Yetişkinlerde işe yarıyor mu?

Yaşlı katılımcılar üzerinde yapılan araştırmalar, ezbere öğrenmenin yaşlanan beyinlerde nöral plastisiteyi de geliştirebileceğini ortaya koymuştur.

Ezber yönteminin daha rafine bir versiyonu olan aralıklı tekrarlama adı verilen başka bir strateji daha vardır. Bu, çalışma içeriğinizi yalnızca bir kez değil, düzenli aralıklarla gözden geçirmenizi gerektirir. Nöronlar arasındaki bağlantıları daha güçlü hale getirmek için beyni uyararak, bilgiyi daha uzun süre saklamamıza yardımcı olur.

Ezber yönteminin dezavantajları

Öte yandan, bu yöntemin gözden düşmesinin nedenleri de var.

Kabul edelim. Ezberlemek tekrarlayıcı ve sıkıcıdır. Ne anlama geldiklerini bilmeden veya daha önce öğrendiğiniz bir şeyle ilişkilendirmeden bazı parçaları tekrar tekrar okuduğunuzda (veya yazdığınızda) konsantre olmak zordur.

Ayrıca, bilginizi gerçek dünya koşullarında uygulama becerisi de kazandırmaz.

Konuyla ilgili doğru bir anlayış geliştiren öğrencilerin uzun vadede sadece ezbere öğrenenlere göre daha başarılı oldukları kanıtlanmıştır.

Bu nedenle, günümüzde öğretmenler aktif öğrenme ve anlamlı öğrenme gibi daha yapıcı, yeni çağ yöntemlerine daha fazla ilgi göstermektedir.

Bir dahaki sefere müfredatınızı bitirmek için hızlı bir çözüm için bilgi tıkıştırdığınızda, muhtemelen sınavdan hemen sonra gerçekleri unutacağınızı tekrar etmelisiniz.

Sadece tekrar yoluyla öğrenmek, temel kelime bilgisi ve sayma gibi temel kavramlar için mantıklı olsa da, ileri düzeyde herhangi bir konu veya konuya hakim olmak için veya bu bilgileri hayatınızın geri kalanında kullanmak istiyorsanız etkili bir yol değildir.

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381