Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor

4 mins read

Her zaman bir şeyin öncesi ve sonrası fotoğrafları, oldukça şok edicidir. Ve birçok öncesi ve sonrası fotoğrafları insanlarda meydana gelen değişikliklere odaklanırken, Google Earth ve NASA tarafından sağlanan bu fotoğraflar Dünya gezegeni üzerindeki etkimize odaklanıyor.

İnsanların gezegenimiz üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğu artık bir haber değil. Ormansızlaşmadan iklim değişikliğine kadar dünya, etrafımızda hızla değişiyor. Neyse ki, bu görüntülerin tümü yıkımı göstermiyor. Bazıları bir gelişmeyi de gösteriyor, söylemeliyiz ki, biraz umut veriyor. Ama çok fazla değil.

Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor 1

Fotoğraf: Nasa Dünya Gözlemevi

Bu görüntü, uzun süredir modern uygarlık tarafından büyük ölçüde dokunulmamış olan Dubai’yi göstermektedir. Kıyı şeridi boyunca, BAE’nin petrol kuyularının sayısızca açılmasından etkilenmediğini bile söyleyebilirsiniz.

Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor 2

Fotoğraf: NASA Dünya Gözlemevi

Sadece 11 yılda Dubai, lüks tatil köyleri, alışveriş merkezleri, outletler ve yapay adalarla dolu farklı bir yere dönüştü. Bu, yerel ekonomilerini iyileştirmesine rağmen, çevre için iyi bir şey değil!

Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor 3

Fotoğraf: NASA Dünya Gözlemevi

Amazon yağmur ormanlarının bir zamanlar ne kadar güzel olduğu tartışılmaz. Ve bu resim bir zamanlar ne kadar geniş olduğunu gösteriyor.

Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor 4

12 kısa yıl içinde, ilk görüntüdeki yeşil miktarı oldukça önemli ölçüde azaldı. Buna yangınlar, çiftçilik, madencilik ve ek olarak kentleşme; ormanın yerini medeniyet almıştır.

Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor 5

1984’ten 2012’ye kadar, bir zamanlar kuzey kutbunda bulunan buzlarda yıkıcı bir etki meydana geldi. NASA bilim adamı Joey Comiso’ya göre, bu yüzyıl içinde tüm buz bloğu gitmiş olacak. Ve bunu düşünmek korkunç.

Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor 6

Yukarıdaki fotoğraflarda maalesef büyük bir yıkım gözlemleniyor. Ancak Çernobil olayından sonra manzaranın nasıl geri döndüğünü gösteren bu fotoğraflar bize biraz umut veriyor. 1986 yılında çekilen ilk fotoğrafta olaydan hemen önce evleri ve binaları görebilirsiniz. Olaydan kısa bir süre sonra insanlar kaçtı ve 2011 yılına kadar bölgeye çimenler ve ağaçlar yeniden yerleşti.

Şok edici Uydu Görüntüleri İnsanların Dünya Üzerinde Sahip Olduğu Muazzam Etkiyi Gösteriyor 7

Aral Gölü bir zamanlar dünyanın dördüncü en büyük gölüydü. Ne yazık ki, insanlarca yıllar içinde boşaltıldı ve neredeyse yok olmasına neden oldu. 1960’larda insanlar ürünlerini sulamak için kullanmaya başladılar, ancak çöldeki kısa çiçeklenme dönemine rağmen göl sonunda neredeyse tamamen kurudu.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.