Kutup Ayısı Kürkünün Gerçek Rengi Nedir, Beyaz mı?

12 mins read

Kuzey Kutbu’nun iri yarı ayılarını doğal ortamlarında fark etmekte muhtemelen zorlanırsınız. Siyah burunlarını dışarı çıkarmaya karar vermedikleri sürece onları büyük bir kar yığını sanabilirsiniz!

Şimdi size kutup ayısının kürkünün rengini sorsam, muhtemelen “Beyaz, tabii ki!” dersiniz. Ancak, doğa bize oyun oynama konusundaki ününe yakışır şekilde yaşıyor ve bu da öyle bir durum.

Kutup ayısının kürkü nasıldır?

Bir kutup ayısının asla “Brrrr, hava soğuk” diye bağırdığını duyamazsınız. Kuzey Kutbu’nun kemik titreten sıcaklıklarına çok iyi adapte olmuşlardır. Her ayı çift katmanlı bir kürk giyer. Kış ortasına gelindiğinde kürk o kadar kalınlaşır ki, her bir santimetrekaresinde yaklaşık 9-16 kıl teli bulunur. Kutup ayısının dış tüyleri alt kürkünü korur ve koruyucu tüyler olarak adlandırılır. Ayının kürkünün asıl renginden sorumlu olan bu katmanlardır.

Koruyucu kılların her bir teli şeffaftır, yani renkli pigmentler içermeyen içi boş bir çekirdeğe sahiptir. Daha ince kıllardan oluşan bir katman olan astar da renksizdir, ancak koruyucu kılların aksine içi boş değildir.

Kılın bu fiziksel özellikleri, savunma ve yırtıcı kamuflaj stratejisi için çok faydalı olacak şekilde ışığı kullanmasını sağlar.

Eğer kürk beyaz değilse, neden beyaz görünüyor?

Eğer bu ayıların tüyleri içi boş ve renksizse, neden bu kadar beyaz görünüyor? Cevap ışık fiziğinde yatıyor. İçi boş koruma kılı, güneşin ayıyı yıkadığı ışığı emerek optik hileler yaratır.

Işık saçılması

Kutup Ayısı Kürkünün Gerçek Rengi Nedir, Beyaz mı? 1

Bir ışık ışını bir engelle karşılaştığında, yönünde bir sapmaya uğrar ve böylece saçılır. Kısa dalga boylu ışıklar, uzun dalga boylulara göre daha fazla saçılma eğilimindedir. Gün doğumu ve gün batımı ve bunların yarattığı renkli tonlar, bu ışık saçılması olayının örnekleridir.

Güneş ışınları bir kutup ayısının şeffaf kürküne çarptığında, her bir saç teli bir miktar ışığı emecektir. Her bir saç teli, ayrı ayrı engeller gibi davranan birkaç saçılma noktasına sahiptir.

Bu noktalara çarpan ışık, saç telinin iç duvarlarına çarparak sekmeye başlar ve bir saçılma zinciri başlatır. Daha sonra, bu saçılma etkisi, diğer saç tellerindeki saçılmanın yakınlarda bulunanlar tarafından sürdürülmesiyle daha da artar. Bu, kürkün saçılma etkisini güçlendirmeye yardımcı olur.

Bu nedenle geri saçılan ışık, görünür aralıktaki tüm dalga boylarının yansımasının bir sonucudur. Dalga boylarından hiçbiri emilmediğinden, gözlerimiz yayılan ışığı beyaz olarak algılar.

Saçılma ve yansıma beyaz kürklü diğer hayvanlarda da oluyor mu? Bunu öğrenmek için bilim insanları farklı beyaz ve kürklü hayvanların saç tellerini test etti ve sadece kutup ayısının saç telinin içinde birkaç saçılma noktası bulunan tüp benzeri bir çekirdeğe sahip olduğunu buldu.

Saç telini oluşturan keratin proteini ve diğer tuz parçacıkları gibi daha fazla ışık saçan parçacıklar nedeniyle ışık daha yoğun hale gelebilir. Kutup ayıları tuzlu okyanus suyunda yüzerken bile bu tuz parçacıklarını toplayabilir. Saçta daha fazla tuz kristali olması, saç yüzeyinde daha fazla ışık saçılması anlamına gelir.

Saçımızı, derimizi ve tırnaklarımızı oluşturan malzeme, kutup ayısının saçını ya da kürkünü de oluşturur. Hafif beyazımsı bir renk yayan bu keratin proteini, ayının kürkünün beyazlığını güçlendirir.

Kutup Ayısı Kürkünün Gerçek Rengi Nedir, Beyaz mı? 2
Bir kutup ayısının derisinin katmanları

Kutup ayısının derisi beyaz mıdır?

Tüm kürkün altında yatan… siyah deridir! Eğer bir kutup ayısını tıraş ederseniz, kuzeni olan siyah ayıya çok benzeyecektir.

Işık ışınları kutup ayısının kalın kürküyle temas ettiğinde, ışığın sadece küçük bir miktarı geri saçılır. Işığın geri kalanı, ayının siyah derisinin güçlü emici özelliği sayesinde emilir.

Bir kutup ayısının kürkü, kendisine çarpan UV ışığının çoğunu emecektir. Bizler kendimizi zararlı UV ışınlarından korumak için güneş kremi sürüyoruz, ancak kutup ayıları UV ışınlarını kendi avantajlarına kullanıyorlar. Beyaz kürkleri %95 gibi şaşırtıcı bir verimlilikle güneş radyasyonunu ısıya dönüştürebilir ve bu da ayılara çok ihtiyaç duydukları sıcaklığı verir.

Sarı, gri, turuncu, kahverengi… Kutup ayınızı nasıl seviyorsunuz?

Kutup Ayısı Kürkünün Gerçek Rengi Nedir, Beyaz mı? 3

Daha önce de belirtildiği gibi, doğrudan güneş ışığı daha beyaz bir kutup ayısı sağlar, ancak ya bulutlu ve kasvetli bir günse? Kutup ayısının da soluk ve gri göründüğünü göreceksiniz! Kutup ayısının tüylerinin yansıtıcı doğasından yola çıkarak, kürklerinin altında bulunduğu renge biraz benzemesi mantıklıdır. Gün batımında, ayıların kırmızı ya da turuncu bir görünüme sahip olduğuna bile tanık olabilirsiniz.

Yeşil kutup ayıları mı?

Bu kulağa saçma geliyorsa, yalnız değilsiniz. Bazı tutsak kutup ayılarının yeşile döndüğünü görmek herkesi şaşırttı, ancak bunun geçerli bir açıklaması var.

Kutup ayıları hayvanat bahçesinde beton kafeslerde tutulduklarında, kürkleri yuvarlandıkları için çizilmeye daha yatkın hale gelir. Bu da kıl tellerinde küçük delikler oluşmasına neden olarak havuz yosunlarının içeri girmesine ve kıl teli içinde üremesine yol açıyor ve yosunların olduğu her yer yeşile bürünüyor. Bu durum Kuzey Kutbu’nda gerçekleşmez, çünkü bu alglerin bu kadar soğuk sıcaklıklarda hayatta kalabilmeleri kesinlikle mümkün değildir.

Kutup Ayısı Kürkünün Gerçek Rengi Nedir, Beyaz mı? 4

Son Söz

Kutup ayısı kürkünün renk değiştirmek için ışık bilimini kullanabildiği birçok yolu gören insanlar, bazı optik özelliklerin de onlarla ilişkilendirilebileceğini düşündü. Ancak birkaç deneyden sonra durumun böyle olmadığı anlaşıldı.

Her bilimsel keşif gibi kutup ayısının renk değiştiren kürkü de tüm dünyayı şoke etti. Bir canlının hayatta kalma şansını artırmak için ne kadar uzun süre uyum sağladığını görmek gerçekten şaşırtıcı. Bu büyük beyaz ayılar sadece kuzeyin elçileri değil, aynı zamanda renk manipülasyonu yapan aldatma ustalarıdır!

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386