Karşılıklı Saygı

3 mins read
Karşılıklı Saygı

Aklı var mı sana meyil verenin

Gece gündüz hayaline dönenin

İsa güzelinden dilber sevenin

Kalbi puthane olur, göğsü çan yeri.

Anonim

Her sabah yeniden sevdiğini “Müslüman” yapmaya, damadı sünnet etmeye niyetlenen bir ülkede, başka dinden birini sevmek trajik bir olaydır.

Sarı Gelin oğlumuza kavuşacaksa Müslüman olmalı, damadımız o yaşta sünnet olduktan sonra ancak ailemize girebilmeli.

Bu yaklaşım, başka insanları anlamanın önünde büyük bir engeldir.

Her insanın ruhunda kimsenin keşfetmeye girişmediği bir alan vardır. Ya karşı taraf senden daha değerli, duyarlı, insanca -çok insanca- bir damar varsa kalbinde. O zaman bizim ona benzememiz gerekmez mi? Ondaki güzelliklere aşina olmak çabası daha değerli değil mi?

Başkası bize benzeyince, bizim istediğimiz gibi biri olunca, inançlarımızı seslendirince, onaylayacağımız sözler söyleyince mi güzelleşecek? O zaman farklılık, zenginlik kaybolmayacak mı birden? Biz niye ona benzemiyoruz? O taraftan bize bakıldığında.

Her insanı anlamaya çalışmak yerine yargılamak neden kolayımıza gelir?

Sevdiğimiz bizde fani olunca ortadan kalkmayacak mı?  O güzelliği ile bu dünyadan silinmeyecek mi? Varlığı ile yokluğu bir değil mi artık?

O nedenle gerçek seven, yârine göre inşa eder kendini. Etmeli.

İsa güzelini sevmişse kalbini puthane yapmalı, göğsüne çan asmalı ki gerçekten sevdiğine inanalım.

İnsan olmaya gelmişsek bu dünyaya, hiçbir koroya katılamayız. Lince koşup çığırtkan kınamalara yakınsama duyamayız.

Sen bir varlıksan, karşındaki de konuşur. İçindekileri dışarı sızdırır.

Taş bile konuşur değil mi? Ülkenin birçok yerinde “ağlayan kaya” yok mu? Taş niye ağlamasın? Taş niye kanamasın? İçinde insanın dünyası, ruhu, inancı, kederi, acısı varsa, o taş olmaktan çıkar; insan hayatının her derdiyle hemhal bir parçası olur. Ya da sen onun bütünleyicisi.

Sevmişse gerçekten insanı, konuşsun diye bekler. İster çan ile ister şofar isterse ezan ile.

Konuşandan çok meramını anlamak için kalbi ile dinlemeli insan insanı.

Gelin varsın Hristiyan kalsın, damadımız sünnetsiz. Sarı Gelin türküsüne sahip çıkanlara bakmalı. Neden paylaşılamıyor?

Gerisi zam zülüm işkence.

 

Mustafa Everdi

Yazar, düşünür ve Noter'dir. Siyasetle ilgilenir, yayın dünyasıyla içli dışlı biri olarak bilinir...


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386