Hangisi Daha Zor: Çocuklarda Ebeveynlik mi, yoksa Genç Çocuklarda Ebeveynlik mi?

6 mins read
Hangisi Daha Zor: Çocuklarda Ebeveynlik mi, yoksa Genç Çocuklarda Ebeveynlik mi?

Çucuklarının yürümeye başlamasıyla birlikte geçen zaman boyunca bir çok anne baba, daha büyük çocukların ebeveynleri tarafından uyarılır: “Bunun zor olduğunu mu düşünüyorsun?! Genç oluncaya kadar bekleyin.” Küçük çocukların ebeveynleri, bu uyarıları her zaman moral bozucu ve ürkütücü bulurlar. Peki araştırmalar gerçekten bunu destekliyor mu? Hangisi aslında daha stresli – yeni yürümeye başlayan bir çocuğa ebeveynlik yapmak mı yoksa bir gence ebeveynlik yapmak mı? 

  • Araştırma, yeni yürümeye başlayan çocukların ebeveynleri ile gençlerin ebeveynleri arasındaki stres düzeylerinde hiçbir fark bulmuyor.
  • Bununla birlikte, yeni yürümeye başlayan çocukların ebeveynleri, kendilerini daha bunalmış hissettiklerini ve eş ilişkilerinde daha az kişisel zamana ve daha fazla çatışmaya sahip olduklarını bildirmektedir.
  • Aynı zamanda, yeni yürümeye başlayan çocukların ebeveynleri, ebeveyn-çocuk ilişkisinde gençlerin ebeveynlerine göre daha fazla memnuniyet ve mutluluk göstermektedir.

Hadi gelin biraz detaylandıralım

İlk olarak, araştırmalar, yeni yürümeye başlayan çocukların ebeveynleri ile gençlerin ebeveynleri arasında stres düzeylerinde sürekli olarak önemli bir fark bulamıyor. Bununla birlikte, “aşırı rol yüklenmesi” (diğer bir deyişle, ebeveyn olarak yapmanız gereken her şeyden bunalmış hissetmek), yeni yürümeye başlayan çocukların ebeveynlerinde, gençlerin ebeveynlerine göre daha yüksektir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bebeklere ve küçük çocuklara ebeveynlik yapmak, ebeveynlerden daha fazla zaman talebi, artan evlilik/partner çatışması, iş-aile dengesinde zorluk ve daha az kişisel zaman ile ilişkilidir. Araştırmalar, evlilik/partner ilişkisinin kalitesinin bebeklikten itibaren düştüğünü ve daha sonra çocuk ilkokula başladığında arttığını ortaya koyuyor.

Bununla birlikte, aynı zamanda, beş yaşından küçük çocuğu olan ebeveynler, çocuklarıyla olan ilişkilerinde daha fazla memnuniyet, daha yüksek benlik saygısı, ebeveyn olarak daha fazla güven sahibi oldukları görülüyor. Ergenlik çağındaki veya okul çağındaki çocukların ebeveynlerine göre daha az depresyon belirtisi gösterdikleri gözlemleniyor. Yeni yürümeye başlayan çocukların ebeveynleri, yeni yürümeye başlayan çocuklarıyla etkileşime girdiklerinde, gençlerin ebeveynlerine göre daha fazla mutluluk yaşıyorlar.

Bir gence ebeveynlik yapmak da kendi içinde zordur. Araştırmalar, küçük çocukların daha fazla talep ve ihtiyacı olmasına rağmen ihtiyaçlarının genellikle aynı şekilde karşılandığını ortaya koyuyor. Öte yandan, ergenler, ebeveynlerinin ihtiyaçlarını farklı, daha kişiselleştirilmiş yollarla karşılamasını ister. Başka bir deyişle, küçük çocukların size daha sık ihtiyacı olabilir ama ihtiyaçlarının karşılanması daha kolay olabilir.

Özetle, yeni yürümeye başlayan çocuklara ebeveynlik yapmak ve ergenlere ebeveynlik yapmak, her ikisi de kendi yöntemleriyle streslidir. İlginç bir şekilde, küçük çocuklara ebeveynlik yapmak “en iyi zamanlar” ve “en kötü zamanlar” gibi görünüyor. Yani, ebeveynliğin en ödüllendirici ama aynı zamanda en ezici ve talepkar aşaması olabilir.

“Tamam, yani bana yeni yürümeye başlayan çocuklara ebeveynlik yapmanın ve genç ebeveynlik yapmanın aşırı stresli olduğunu söylüyorsunuz… ama çocuğumun yaşını değiştiremiyorum, o halde şimdi ne yapmalıyım?” diye düşünüyor olabilirsiniz.

İster küçük ister genç olsun, dikkatinizi içinde bulundukları gelişim evresinin olumlu yönlerine odaklamaya çalışın. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda sizi ne kadar sevdiklerine veya sevimli küçük yüzlerini takdir etmeye odaklanabilirsiniz. Gençlerle, günlük işlerin çoğunda bağımsızlıklarına odaklanmaya çalışabilir veya bir bebek bakıcısı almadan evden çıkabilirsiniz.

Bu strateji işe yarasa da yaramasa da, lütfen başka bir ebeveyne ebeveynliğin daha zor bir aşamasında olduğunuzu söylemeyin, çünkü bu tür uyarılar muhtemelen ikinizi de daha kötü hissettirecektir! Öte yandan, içinde bulunduğunuz ebeveynlik aşamasının olumlu yönlerinden bahsederek, konuşmadan sonra ikinizin de daha iyi hissetmesi muhtemeldir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381