Duygusal İhmalle Yetişen İnsanların Belirtileri

9 mins read
Duygusal İhmalle Yetişen İnsanların Belirtileri

Duygusal İhmalle Yetişen İnsanların Belirtileri

Yetişkinler olarak çoğumuz, ailelerimizin veya terapistlerin “köken aile” dediği şeyin günlük seçimlerimiz ve yaşamlarımız üzerindeki etkisini en aza indirme eğilimindeyiz. Ancak gerçek şu ki, içine doğduğunuz ve sizi yetiştiren aile, duygularınızı, tepkilerinizi ve seçimlerinizi etkileyerek yetişkin beyninizde hâlâ varlığını sürdürüyor.

1953 yılında, D.W. Winnicott, “yeterince iyi anne” kavramını Playing and Reality adlı çığır açan bir kitapta tanıttı. Onun sözleri, çocuklukta ebeveynlerinizle olan bağınızı, deneyimleme şeklinizi, bir yetişkin olarak olduğunuz şekilde ilişkilendirerek psikoloji ve ruh sağlığı alanını sonsuza dek değiştirdi. Temel konsepti, iyi sonuç almak için mükemmel bir ebeveyne ihtiyacınız olmamasıydı. Yalnızca “yeterince iyi” bir ebeveyne sahip olmanız gerekir.

Susan Woodhouse tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırma, bir ebeveynin “yeterince iyi” bir ebeveyn olmak için yalnızca yüzde 50 oranında doğru yapması gerektiğini buldu.

Çocuklukta Duygusal İhmal

Çocuklukta duygusal ihmal, ebeveynleriniz duygularınızı ve duygusal ihtiyaçlarınızı yeterince ihmal ettiğinde ortaya çıkar. Yani ne hissettiğinizi fark etmezler, duygularınızı sormazlar, sizinle duygusal düzeyde bağlantı kurmazlar veya duygularınızı yeterince doğrulamazlar.

Duygusal olarak ihmalkar ebeveynler, genellikle çocuklarının duygularını ihmal ettikleri konusunda hiçbir fikirleri yoktur. Tipik olarak, kendilerinin, arkadaşlarının, ailelerinin, iş arkadaşlarının ve çocukların da dahil olmak üzere genel olarak duygulara göz yumma eğiliminde olan insanlardır. İyi niyetli olabilirler ve çocukları için ellerinden gelenin en iyisini yapmak isteyebilirler ve muhtemelen ne kaçırdıklarını da bilmiyorlar.

Bu, birçok duygusal açıdan ihmalkar davranan aileyi tespit etmeyi zorlaştırabilir.. Gerçekten de en görünür şekillerde “yeterince iyi”ler. Size bir ev, yiyecek, giyecek ve futbol antrenmanına gitmek için araç sağlayabilirler. Ancak, karşılaştığınız sorunlar hakkında sizinle açık sözlü konuşmazlar, arkadaşlarınız duygularınızı incittiğinde sizi yeterince rahatlatmazlar veya size duygularınızı nasıl fark edeceğinizi, adlandıracağınızı veya yöneteceğinizi öğretmezler.

Duygusal olarak ihmalkar ailenin tek başarısızlığı duygusallıktır. Yeterince sarılmazlar ama yeterli harçlık verirler. Yeterli yiyecek ve giyecek alabilirler. Ancak bu aileler, çocuklara yeterince duygusal farkındalık, doğrulama, şefkat veya duygusal ilgiyi sağlamayı başaramamaktadır.

Duygusal olarak ihmalkar aileleri görmeyi veya tanımlamayı zorlaştıran şey budur. Duygusal istismar veya fiziksel ihmalden farklı olarak, duygusal başarısızlıkları görmek zordur.

Çocuklukta Duygusal İhmal Bir Ailede Nasıl ortaya çıkıyor

Çocuklukta duygusal ihmalle büyüyen yetişkinlerle çalışan bir psikolog olarak, bunun insanların aileleriyle olan ilişkilerini nasıl etkilediğini gördüm. Genellikle, kendilerinde bir sorun olduğunu hisseden, ancak bunun ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmayan ve aileleri hakkındaki duygularından şaşkına dönen yetişkin olan çocuklarla sonuçlanır.

Ailenizde Dikkat Edilmesi Gereken Sekiz Duygusal İhmal Belirtisi

Aile sohbetleriniz yüzeysel konularda olma eğilimindedir, yani nadiren duygusal, anlamlı, acı verici veya olumsuz şeyler hakkındadırlar. Bu bile sıkıcı hale getirebilir.

  • Bazen anne babanıza karşı açıklanamayan bir kırgınlık veya öfke hissedersiniz (ki bu konuda suçluluk duyabilirsiniz).
  • Aile etkinliklerine eğlenmek umuduyla gidiyorsunuz, ancak çoğu zaman boş veya hayal kırıklığına uğramış hissediyorsunuz.
  • Ailedeki zor veya kişilerarası sorunlar genellikle doğrudan ele alınmak yerine görmezden gelinir.
  • Kardeşleriniz birbiriyle yarışıyormuş gibi geliyor ama ne olduğundan emin değilsiniz.
  • Ailenizdeki sevgi, kelimelerle veya duygusal ifadelerle değil, eylemlerle (insanlar için bir şeyler yaparak) ifade edilir.
  • Duygu – belki sadece olumsuz duygular, ama belki de hepsi – ailenizde tabu gibi görünüyor.
  • Ailenizle birlikteyken şaşırtıcı derecede yalnız veya dışlanmış hissediyorsunuz.

Duygusal olarak ihmalkar bir ailenin üyeleri acı çeker. Söylenmeyen, paylaşılmayan, tartışılmayan, fark edilmeyen ve onaylanmayan şeylerden muzdariptirler. Aileniz duygusal olarak ihmalkarsa ve dikkat ederseniz, onlarla ne zaman vakit geçirseniz yukarıdaki belirtilerden bazılarını fark edebilirsiniz.

Yeterince şekersiz pişmiş güzel bir pasta gibi, iyi görünen şey iyi değildir. Duygusal olarak ihmalkar aile, gözle görünmeyebilecek ancak zevk ve kalite için büyük önem taşıyan anahtar bir bileşenin yeterince eksikliğinden muzdariptir. Aile içindeki bağları ve sıcaklığı tatlandırması gereken duygular yer altına itilir.

Bu nedenle aileniz söz konusu olduğunda sıkılmış, kırgın, hayal kırıklığına uğramış, boğulmuş veya yalnız hissetmiş olabilirsiniz. Bu nedenle, çocukluktaki duygusal ihmal sorununun adını koymak ve kendi yaşamınızda bununla mücadele etmek için bilinçli bir karar vermek çok önemlidir.

Ne yapabilirsin

Aileni düzeltemezsin ve denemene gerek yok. Ama kendini değiştirmeye başlayabilirsin. Yukarıdaki sekiz listeden aileniz için geçerli olan bir öğeyi seçin ve kendi hayatınızda tam tersi şekilde davranmaya başlayın.

Anlamlı şeyler hakkında konuşun, duygularınız için suçluluk duygusuyla mücadele edin, ailenizle birlikteyken öz kişiliğinize odaklanın, zor sorunlar hakkında konuşun, başkalarına karşı sevginizi ve sıcaklığınızı kelimelerle ifade edin ve olumsuz duygularınızla yüzleşin. Mükemmel yapmak zorunda değilsiniz, sadece yapmanız yeterli.

Pek çok iyi insan sizin yerinize geçti ve yolunuzdan sizden önce yürüdü ve şimdi daha pek çoğu sizinle birlikte yürüyor. Son olarak ve en önemlisi, lütfen yalnız olmadığınızı bilin.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381