Televizyonun en ikonik dizisi Komiser Columbo

9 mins read
Televizyonun en ikonik dizisi Komiser Columbo

Televizyonun en ikonik dizisi Komiser Columbo

Los Angeles polis dedektifi  Komiser Columbo, bir karakter olarak, şüpheliyi terk etmek üzereyken son anda dönüp, sahte bir kafa karışıklığıyla “sadece bir şey daha” sormasıyla ünlüydü.

Televizyonun en ikonik dizisi Komiser Columbo

1968 yılında başlayan Columbo’nun hikayesi 2003 yılına kadar aralıklarla devam eden bir efsaneye dönüştü.

Dizinin yaratıcıları Hollywood’da başarılı işlerin arkasında ki iki yapımcı Richard Levinson ve William Link. Levinson ve Link Murder She Wrote (Cinayet Dosyası) dizisinin de yapımcıları aynı zamanda.

Aslında iki yapımcının Columbo’yu oynaması için ilk tercihi ünlü şarkıcı ve aktör Bing Crosby’ydi. Ancak sonra Peter Falk’da karar kılındı ki bu tercihin ne kadar isabetli olduğu da dizinin yıllarca sürmesinden anlaşılabilir.

Columbo karakteri ilk olarak 1968 yılında bir televizyon filminde görüldü. Cinayet Reçetesi (Prescription: Murder) isimli yapım Lieutenant Columbo’nun doğduğu film oldu.

Karısını öldüren bir psikiyatristin peşinde ki Columbo çözülmesi imkansız gibi görünen cinayeti. ayrıntılara verdiği önem ve detaycılığıyla çözüme kavuşturur.

1971 yılına kadar Columbo ile ilgili bir çalışma yapılmaz ancak 1971’de Columbo bir televizyon dizisine dönüşür. İlk sezonu 6 bölümden oluşan dizide Columbo karakterinin en önemli özellikleri gün yüzüne çıkar.

Taba rengi ve buruşuk trençkotu, taranmamış saçları, dalgın görüntüsü ve ağzından düşürmediği purosuyla klasik polislerden değildir Columbo. Aslında katiller O’nu ilk gördüklerinde çok da ciddiye almazlar. Ancak sürekli sorduğu sorular, ayrıntılarla uğraşması ile zamanla karşısındakini zamanla bıktıran adam sonuca da ulaşır.

Columbo dizisinin ilginç özelliği çoğu polisiyede olduğu katil kim? sorusunun sorulmamasıdır. Çünkü izleyici bölümün başında katilin kim olduğu ve nasıl bir yolla cinayet işlediğini net olarak görür. Burada asıl soru Columbo katili hangi yöntemle yakalayacaktır ?

Kedi-fare oyununa dönüşen katil-Columbo ilişkisinde Columbo’nun elindeki en önemli silah karşı tarafın O’nu biraz aptal görmesi ve Columbo’nun sürekli sorular sorması, hep fazladan soracak bir sorusunun bulunması.

Dizide Columbo’nun isminden hiç bahsedilmez, sürekli eşini ve yeğenlerini anlatır ancak ne eşi ne de yeğenleri ekranda görünmez. Bir bölümde eşinin ismini soran birine verdiği Mrs. Columbo cevabı da akılda kalıcıdır. Eşi hiç görünmese de Columbo’nun yaşlı köpeği bir çok bölümde rol alır. Ayrıca Columbo’nun arabası 1959 Peugeot 403 Cabriolet, dizinin neredeyse ana karakteridir.

Ortağı yoktur, iş arkadaşları sayılıdır, adli tıbbın çok gelişmediği, DNA’nın kullanılmadığı bir dönemde önemli bir işin üstesinden gelir.

Dizide ünlü oyuncular konuk oyuncu olarak rol alırken bir çok ünlü isim birden çok bölümde oynar. Peter Falk’in da yakın arkadaşı olan usta aktör Patrick McGoohan 4 bölümde konuk oyuncu olur, 2 bölümün de yönetmenliğini yapar.

Yine Peter Falk’in çok yakın arkadaşları olan John Cassavetes, Gena Rowlands çifti de farklı bölümlerde rol aldılar.

Columbo’nun artık imzası haline gelen cümlesi:

One More Thing…

Bir Şey Daha

Columbo dizisi Dünya çapında hayran kitlesiyle toplamda 68 bölüm çekildi. 1971 yılında Columbo bir dizi haline geldiğinde ilk bölümünü o dönem henüz 25 yaşında olan Steven Spielberg yönetti.

Komiser Columbo; Peter Falk’ın Hayatı

Peter Falk, Peter Michael Falk adıyla 16 Eylül 1927’de New York’da doğdu. 3 yaşındayken sağ gözünü kanser nedeniyle kaybetti ve cam göz denilen bir protez kullanmaya başladı. Peter Falk’ın kökeni Rusya,Macaristan ve Çekoslovakya yahudilerine dayanıyordu. Eğitimini tamamladıktan sonra mali müşavir olarak çalışmaya başladı. Kariyer tercihlerini değiştirdikten sonra Eva Le Gallienne ve Sanford Meisner’dan aktörlük eğitimi aldı. 1957 yılında televizyon dizilerinde oynamaya başladı. 1960 yapımı Murder Inc. filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar’ına aday oldu. 1961 yapımı Pocketful of Miracles filmiyle de aynı ödüle aday oldu. Aynı yıl Emmy ödülü’ne de aday gösterildi ve hem Oscar hem de Emmy ödülüne aynı yıl aday olan ilk oyuncu oldu.

Bu yapımlardan sonra bir çok iyi filmde, iyi oyuncularla boy gösterdi.It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World(1963), The Great Race(1965), Anzio (1968), Murder by Death( 1976) ve The In-Laws (1979) bunlar arasında sayılabilir.

Ayrıca yakın arkadaşı usta sinemacı John Cassavetes’le beraber Husbands(1970), A Woman Under the Influence (1974), Opening Night (1977), Mikey and Nicky (1976) filmlerinde ve Columbo dizisinin Etude in Black (1972) isimli bölümünde birlikte oynadı.

Pete Falk 1973 yılında Coumbo dizisindeki rolüyle Golden Globe ödülünü kazandı. Toplamda bu ödüle 10 kez aday oldu.

Peter Falk’ın özel hayatına gelirsek, Peter Falk ilk evliliğini üniversiteden arkadaşı olan Alyce Caroline Mayo ile yaptı. Çiftin evliliği 1976 yılına kadar sürdü ve iki kız çocuk evlat edindiler. Peter Falk 1977 yılında oyuncu Shera Danese ile evlendi ve bu evlilik Falk’ı ölümüne kadar sürdü.

Peter Falk 23 Haziran 2011 tarihinde alzheimer hastalığına bağlı sebeplerden hayatın kaybetti.

İlginç noktalardan biri Peter Falk’in kızı Catherine Falk’ın özel dedektiflik yapıyor olması.

Sinemada ve televizyonda ilginç rollerde oynayan Peter Falk yeteneği, karizması ve sempatikliğiyle sonraki nesillerinde ilgisini çekecek bir oyuncu…

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.