Yaşlandıkça Mutluluğun Anahtarı Amaç mı Zevk mi?

14 mins read

Yaşlandıkça Mutluluğun Anahtarı Amaç mı Zevk mi?

Bazıları, sağlıklı yaşlanmanın anahtarının bir amaç duygusu olduğunu savunuyor; diğerleri eğlencenin daha önemli olduğunu iddia ediyor.

Yaşlandıkça Mutluluğun Anahtarı Amaç mı Zevk mi? 1

Hayatta bir amaca sahip olmanın faydaları gerçekten şaşırtıcıdır. Amacı olan insanlar daha mutlu, daha sağlıklı ve hatta daha zengin olma eğilimindedir. Sağlıklı alışkanlıklar edinme, daha iyi uyuma, daha güçlü kişisel ilişkilerden zevk alma ve daha iyi zihinsel, psikolojik sağlığa sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca, Alzheimer riskini azaltırlar.

50 yaşındaki “Büyük Bölünmesi”ni geçtiğimizde amaç daha da önemli olabilir. İngiliz araştırmacılar Andrew Steptoe ve Daisy Fancourt’a göre, “Hayatın değerli olduğu hissini sürdürmek, sosyal ve duygusal bağların sıklıkla parçalandığı, sosyal bağların koptuğu ileri yaşlarda özellikle önemli olabilir.

Ama amaç peşinde koşmanın hayranı olmama rağmen, son zamanlarda aşırı vurgunun sağlıksız olup olmayacağını sorgulamaya başladım. Bir ömür boyu iş ve aile sorumluluklarından sonra eğlenemez ve boş vakit bulamazsak, ne zaman yapabiliriz? Hem zevkimiz hem de amacımız olamaz mı?

Bu yazının devamı bu sorunları ele alıyor…

Amaç için yaşamak

Yazar Cynthia Vinney, bir makalesinde, amaçtan kaynaklanan mutluluğun daha uzun ömürlü olduğunu ve hatta mutluluğumuzu “belirlenen noktayı” yükseltebileceğini gösteren araştırmalara işaret ediyor. Zevk aktivitelerinden farklı olarak, amaçlı faaliyetler daha fazla çaba ve zaman gerektirir, ancak sonuçta kişinin kendisi ve yaşamıyla ilgili uzun vadeli daha büyük bir tatmin duygusuna yol açabilir.

PT blog yazarı Steve Taylor, amacın ek faydalarından bahseder: “Güçlü bir amaç duygusuyla, çok esnek oluruz, zorlukların üstesinden gelebiliriz ve aksiliklerden sonra toparlanırız. Ayrıca bunlarla daha iyi başa çıkabiliriz ve belki de üstesinden gelmek için daha motive oluruz.” Taylor ve meslektaşları farklı amaç türleri üzerinde çalıştılar. Sonuçlar şunu gösteriyordu: “… özgecil ve ‘kendini genişleten’ bir amaç, esenlikle çok daha güçlü bir şekilde ilişkiliydi… Bu genellikle yaratıcı bir yol veya kişisel veya ruhsal gelişim yolu izlemek anlamına gelir.”

Amaç, ölümle yüzleşmemize bile yardımcı olabilir. Psikolog Sonja Lyubomirsky, Mutluluk Mitleri’nde, yaşamlarımızda anlam peşinde koşarak ölüm kaygısını daha iyi yönetebileceğimizi öne süren araştırmalara atıfta bulunuyor. Ölümden korktuğumuz için, “hayatlarımızı büyük resimde sayacak ve dünyada bireysel benliklerimizin ve yaşamlarımızın ötesinde kalıcı bir iz bırakacak bir şey yapmaya yönlendiriliriz.”

Eğlence Konusu

Amaç bulmanın avantajları etkileyici olsa da, son araştırmalar boş zaman ve eğlencenin faydalarını da ortaya koyuyor.

Örneğin, PT blog yazarı Lynn Zubernis, dört farklı ülkede 1.300’den fazla katılımcıyı içeren ve boş zamanları daha iyi zihinsel sağlıkla ilişkilendiren son dört çalışmayı anlatıyor. “Boş zaman aktivitelerinin zaman kaybı olduğunu hisseden insanlar, boş zaman uğraşlarına değer verenlere göre daha yüksek depresyon, endişe ve stres seviyelerine sahipti.” Zubernis ayrıca, “Meşgul ve amaçlı olmaya çok fazla kültürel vurgu yapıldığında, boş zaman verimsiz ve hatta bencil hissederek suçluluk duygusuna yol açabilir.”

Pazarlama profesörü Travis Tae Oh daha da ileri gidiyor. “Yaşlanırken Neden Eğlence Mutluluğun Anahtarıdır” başlıklı bir makalede, “Belki de modern toplumun taleplerinden etkilenerek, hayatta anlam ve tatmin bulmaya çok fazla vurgu yaptığımıza inanıyorum. kariyer başarıları veya sosyal ilişkiler) mutluluğun kutsal kâsesi olarak, eğlenceye çok az saygı gösterir.” Ayrıca “eğlence”nin çekici bir tanımını sunuyor ve şöyle yazıyor: “Kişiler eğlenceli olduğunu düşündükleri aktivite türlerinde farklılık gösterse de, eğlence deneyimi genellikle bir özgürleşme duygusu ve hedonik bağlılık ile karakterize edilir.”

Cynthia Vinney, zevkin bize “olumlu etki, kaygısızlık, canlılık ve yaşam doyumu” sağlayarak duygusal bir yükselme sağladığına dikkat çekiyor. Hedonik zevkler genellikle “geçici” olarak tanımlansa da, bize günü tamamlamamıza ve hatta amaç projelerimizde ilerlememize yardımcı olan neşe ve mutluluk deneyimleri verir.

Diğer araştırmalar daha nüanslı bir görünüm sunuyor. 2021 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, boş zamanın refahla nasıl ilişkili olduğunu araştırdı. Bir kişinin boş zamanı arttıkça, o kişinin iyi olma duygusunun da arttığını keşfettiler ancak bir noktaya kadar notunu düşelim. Çok fazla boş zaman can sıkıntısına ve amaçsızlığa yol açtı. Aslında, araştırmacılar şu öneriyi sundular: “İnsanların emeklilik veya işten ayrılma gibi aşırı miktarda isteğe bağlı zaman içinde buldukları durumlarda, sonuçlarımız bu bireylerin yeni keşfettikleri zamanları bir amaç için harcamaktan fayda sağlayacaklarını gösteriyor.”

Eşsiz Zevk/Amaç Dengenizi Bulma

Nihayetinde, herkes kendisi için “tam doğru” zevk ve amaç dozları hakkında kararını vermelidir. İşte insanlar için, ancak özellikle yaklaşan veya emekli olanlar için birkaç öneri:

  1. Her günün bazı zevkler ve bazı başarılar içerdiğinden emin olun. Ruh hali sağlığı için iki tür etkinliğe ihtiyacımız var: başarı hissi verenler ve zevk verenler. Başka bir deyişle, eğlence ruh halinizi yükseltebilir ve böylece işleri halletmek de olabilir.
  2. Emeklilik söz konusu olduğunda, daha “konfor odaklı” mı yoksa “büyüme odaklı” mı olduğunuzu düşünün. Bu terimler emeklilik uzmanı Mike Drak’ın Emekli Cenneti veya Cehennem adlı kitabından gelmektedir. Drak, finans alanında uzun bir kariyerin ardından konfor odaklı bir emekliliği dört gözle bekliyordu. Kısa süre sonra onun için tüm o boş zamanın… şey, cehennem olduğunu keşfetti. Daha fazlasına ihtiyaç duyduğu için, sonunda başkalarının emeklilikteki amaçlarını belirlemelerine yardımcı olan bir işe başladı.
  3. Dengeyi bulun. Yine Mike Drak’tan: “Kendi emeklilik cenneti versiyonunuzu yaratmak için dengeyi ve iş, boş zaman, sağlık ve ilişkilerin doğru karışımını bulmanız gerekir.” “İş, boş zaman, sağlık ve ilişkilerin doğru karışımı” her yaşta mutluluk için sağlam bir temeldir.
  4. Günlük iyiliklerde amaç bulun. Büyük P ile bir Amacınız olmayabilir, ancak katkıda bulunabileceğiniz küçük yollar için tetikte olabilirsiniz – birine iltifat etmek, insanlara teşekkür etmek, sorunu olan birini dinlemek, hasta bir arkadaşı aramak veya gönüllü olmak.
  5. Gününüzü biraz boş ve yapılandırılmış zamanınız olacak şekilde düzenleyin. Çok fazla veya çok az boş zamanınız var mı? Kendinize bu soruyu sormak, günlerinizin daha tatmin edici olması için programınızı nasıl değiştireceğiniz konusunda karar vermenize yardımcı olabilir.
  6. Kendi “eğlence” tanımınızı netleştirin. O zaman biraz al! “Eğlence” deyince, üç mil koşmayı veya en sevdiğiniz TV şovunu izlemeyi düşünüyor musunuz? Bir partiye mi yoksa yürüyüşe mi çıkıyorsunuz? Kendi eğlence fikrinizin geçerli olduğunu kabul edin (size veya başka birine zarar vermediğini varsayarak).
    Tamamen emekli olmak yerine daha az veya yarı zamanlı çalışın. Bu yolu seçtim ve çok işime yaradı. Yarı zamanlı öğretmenlik ve danışmanlık yaparken emeklilik amaçlı projelerime başlayabildim. Bonus: Sevgili meslektaşlarımla düzenli olarak bağlantı kurabilirim.

Zevk ve Amaç Arasındaki Bulanık Çizgi

“Eğlence” ve “amaç” şekil değiştirenlerdir. Bazı insanlar hobilerini (tenis, kapitone veya koşu) başkalarının amaca yönelik işler için ayırdığı bir gayretle sürdürürler. Harika bir fikir genellikle sadece zevk anlamına gelen keyifli bir yürüyüşte “ortaya çıkar”.

Sizi bir “akış” durumuna götüren herhangi bir aktivite, Profesör Oh’un yukarıda bahsettiği özgürleşme duygusunu verebilir. Bu duyguları, sonunda son kitabım Silver Sparks olan sağlıklı yaşlanma üzerine bir kitap olan “pandemi amaçlı projem” üzerinde çalışırken yaşadım. O kadar çok iş-eğlence yaşadım ki, müzikaldeki pijama oyunu gibi hissettim, “Sekizde uyanmak ve işe gitmek için sabırsızlanıyorum” diye şarkı söyleyen.

Neden zevk ve amaç arasında seçim yapmalı? Hayatınızı her ikisiyle de demleyebilirseniz, daha mutlu olduğunuzu göreceksiniz. Aslında, araştırmacı Tal Ben-Shahar’ın en sevdiğim mutluluk tanımı sadece şudur: “Hem zevk hem de amacın devam eden deneyimi.”

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381