Araştırmacılar, yeni bir Covid-19 varyantı belirlediler

4 mins read

Araştırmacılar, yeni bir Covid-19 varyantı belirlediler

Araştırmacılar, C.1.2 olarak adlandırdıkları yeni bir SARS-CoV-2 varyantı belirlediler.

  • C.1.2, diğer varyantlardan daha fazla bulaşabilirlik ve antikorlardan kaçma yeteneği ile ilişkili mutasyonlar içeriyor
  • Ancak uzmanlar, halkın C.1.2 varyantı hakkında paniğe kapılmaması gerektiğini söylüyor.
  • Aşılar, maske takma ve sosyal mesafe gibi halk sağlığı protokollerinin enfeksiyonu önlemenin etkili yolları olduğunu ekliyorlar.

Virüsler ne kadar çok yayılırsa, mutasyona uğramaları ve farklı varyantlar oluşturmaları o kadar olasıdır. Daha bulaşıcı hale gelen, mevcut tedavi seçeneklerine ve aşılara dirençli hale gelen veya daha ciddi hastalığa neden olan varyantlara Endişe Varyantları (VOC) adı verilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şu anda dört SARS-CoV-2 mutasyonunu tanımaktadır:

  • Alpha B.1.1.7, ilk olarak Birleşik Krallık’ta Eylül 2020’de tespit edildi
  • Beta B.1.351, ilk olarak Mayıs 2020’de Güney Afrika’da tespit edildi
  • Gamma P.1, ilk olarak Kasım 2020’de Brezilya’da tespit edildi
  • Delta B.1.617.2, ilk olarak Ekim 2020’de Hindistan’da tespit edildi

Araştırmacılar, genetik analiz kullanarak, C.1.2’nin SARS-CoV-2′nin Alfa, Beta, Delta ve Gama varyantlarında da bulunan birçok mutasyon içerdiğini belirtiyorlar. Bu mutasyonların virüsün hedef hücrelere girmesini, mevcut tedavilere ve aşılara direnmesini ve bir kişiden diğerine geçmesini kolaylaştırdığını ekliyorlar.

“Bilim adamları, hızlı mutasyona uğradığı için varyant hakkında endişeli: Wuhan’da [Çin] tespit edilen orijinal virüsten 44 ila 59 mutasyon uzakta, onu DSÖ tarafından tanımlanan diğer herhangi bir VOC veya Varyanttan daha fazla mutasyona uğratıyor.

Bilim adamları, “Farklı karışımlarda ortaya çıkmalarına ve virüs üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmemesine rağmen, artan bulaşıcılık ve diğer varyantlardaki antikorlardan kaçma yeteneği ile ilişkili birçok mutasyon içeriyor” açıklamasında bulunuyor.

C.1.2 nereden geldi?

Güney Afrika’daki NICD’den Dr. Cathrine Scheepers; “Virüsler kısmen bir bağışıklık saldırısının sonucu olarak mutasyona uğrar, ntikorlarımız onu öldürmek ve hücrelerimize girmesini önlemek için bu virüse bağlanır. Enfeksiyon sırasında virüs rastgele mutasyona uğrayacaktır. Bu rastgele mutasyonlar, antikor bağlanmasını önleyerek bu bağışıklık saldırılarından kaçma yeteneği gibi bir fayda sağlıyorsa, bu mutasyona sahip virüsler rekabet avantajına sahip olduğundan, bu mutasyonun sayısı artacaktır. Belirli bir virüse sahip olan bir kişi ne kadar uzun süre enfeksiyon kaparsa, çok sayıda mutasyon biriktirme şansı o kadar artar. Bu soy (C.1.2) çok yüksek oranda mutasyona uğramış olduğundan, virüsün başkalarına bulaşmadan önce birçok mutasyon biriktirmesine izin veren uzun süreli bir enfeksiyonun sonucu olduğunu varsayıyoruz” açıklamasında bulundu.

https://youtu.be/Hj7XteWqhfQ

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.