A vitamini, COVID-19’dan sonra koku kaybınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilir mi?

5 mins read

A vitamini, COVID-19’dan sonra koku kaybınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilir mi?

East Anglia Üniversitesi ve James Paget Üniversite Hastanesi’ndeki araştırmacılar, A Vitamininin COVID-19 dahil viral enfeksiyonlardan sonra insanların koku alma duyularını yeniden kazanmalarına yardımcı olup olamayacağını görmek için yeni bir proje başlattılar.

A vitamini, COVID-19'dan sonra koku kaybınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilir mi? 1

Koku kaybı, COVID-19’un yaygın bir belirtisidir, ancak COVID-19’dan önce bile birçok virüs koku kaybına ve bozulmasına neden oluyordu ve çoğu insan birkaç hafta içinde doğal olarak koku alma duyusunu yeniden kazanırken, birçoğu devam eden koku bozukluklarıyla yaşamlarını sürdürüyor.

UEA’nın Norwich Tıp Okulu ve James Paget Üniversitesi Hastaneleri NHS Trust’tan Baş araştırmacı Prof Carl Philpott’a bunun neden olduğunu şöyle açıklıyor;

“Virüsler etki mekanizmalarında farklılık gösterebilir. Genellikle koku reseptörlerinin ince tüy benzeri uçlarının dökülmesine ve bunun da işlev kaybına yol açmasına neden oldukları düşünülür.

Neden bazı insanların devam eden koku bozuklukları ile baş başa kaldığı ve diğer insanlarda olmadığı açık değil. Kalıcı sorunları olan bazılarının, spike proteinin kokuya girmesine ve kokuyu etkilemesine izin veren daha fazla sayıda ACE2 reseptörüne sahip olması mümkün.”

Almanya’dan yapılan önceki araştırmalar, Vitamin-A’nın potansiyel faydasını göstermişti ve UEA ekibi, bu tedavinin virüsler tarafından zarar görmüş burun dokularının onarılmasına yardımcı olmak için nasıl çalıştığını keşfedecekler.

Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (NIHR) tarafından finanse edilen çalışmanın, bir gün, beşinci duyularını geri getirerek, dünya çapında koku kaybından muzdarip milyonlarca kişinin yaşamını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini umuyorlar.

Apollo araştırma ekibi, viral bir enfeksiyon nedeniyle koku alma duyusunu kaybetmiş hastalarla çalışacak.

12 haftalık bir nazal A vitamini damlası veya aktif olmayan eşdeğer damlalar alacaklar ve tedaviden önce ve sonra beyinleri taranacak. Taramalar, A vitamini damlaları ile tedavi edilmemiş bir kontrol grubununkilerle karşılaştırılacaktır.

Profesör Carl Philpott’a çalışmanın neyi arayacağını ve nasıl dahil edileceğini sorduğunda şunları söyledi;

Koku soğancıklarının boyutunu ve ayrıca değişen kokulara tepki olarak beyin aktivitesini ölçeceğiz.

Fifth Sense’in Kurucusu ve Başkanı Duncan Boak; “Beşinci His’te, COVID-19 virüsünün bir sonucu olarak koku alma veya tat alma yeteneklerinde değişiklikler yaşayan binlerce insanla görüştük. Pandemi öncesi bir koku bozukluğu olan zaten geniş bir insan topluluğu katılıyor.

Bize en sık sorulan soru, iyileşmeyi desteklemek için mevcut tedaviler hakkında. Koku alamamak sadece fiziksel olarak rahatsız edici değildir, aynı zamanda sosyal ortamlardan zevk almayı etkileyebilir ve gaz sızıntılarını veya bozulan yiyecekleri tespit edememek gibi daha önce hiç düşünülmemiş tehlikeler ve riskler de sunabilir.

Potansiyel olarak başarılı müdahalelere yönelik araştırmalar, insanların yaşamlarının kalitesini ve zevkini etkileyen koku bozukluklarının etkisini hissetmelerine yardımcı olmak için hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.