COVID-19’u okullarda öğrenciler arasında yayılmasını nasıl önleyebiliriz?

13 mins read
COVID-19'u okullarda öğrenciler arasında yayılmasını nasıl önleyebiliriz?

COVID-19’u okullarda öğrenciler arasında yayılmasını nasıl önleyebiliriz?

Amerika Birleşik Devletleri’nde rekor sayıda öğrenciler COVID-19 ile hastaneye kaldırılıyor. Çoğu çocuk aşılanacak yaşta olmadığından, okullar yeniden açıldıkça hastaneye yatışlar da artıyor. Doktorlar ve epidemiyologlar bu nedenle ders sırasında maske ve havalandırma gibi güvenlik önlemlerinin kullanılması çağrısında bulunuyorlar.

COVID-19'u okullarda öğrenciler arasında yayılmasını nasıl önleyebiliriz?

ABD’de ortaya çıkan sonuçlara göre çocuklar arasında COVID-19 vakalarındaki artış, öncelikle Delta varyantı ile bağlantılı ve özellikle COVID-19 aşısı oranlarının düşük olduğu bölgelede vakalar hızla artıyor.

Çocuklar ve öğretmenler arasında hızla artan enfeksiyon oranları, ABD’deki birçok okulu yüz yüze öğrenmeyi durdurmaya ve hibrit eğitim modellerine yönelmeye zorladı. Bu, 175 pediatrik hastalık uzmanının bu yılın başlarında ilkokulların yüz yüze eğitim için tam zamanlı olarak açılabileceği konusunda hemfikir olmasına rağmen geldi.

Çocuklar genellikle yetişkinlerden daha hafif COVID-19 semptomlarına sahip olsa da, hastalığın çocukları nasıl etkilediğini araştıran az sayıda çalışmanın olması ise birçok sorunun yanıtsız kaldığı anlamına da geliyor. Örneğin, neden bu kadar çok çocuk COVID-19 ile hastaneye kaldırılıyor? En çok hangi çocuklar risk altındadır? Ve ebeveynler ve yetkililer, çocukların güvenli bir şekilde okula dönebilmeleri için ne yapabilir?

Çocuklar arasında COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışlar neden artıyor?

COVID-19’un Delta varyantı, önceki varyantlara göre iki kattan fazla bulaşıcı. Okulların yeniden açılmasının yanı sıra, bu, COVID-19 nedeniyle pediatrik hastaneye yatışlardaki artışı kısmen açıklayabiliyor.

Teksas’taki McGovern Tıp Okulu ve Children’s Memorial Hermann Hastanesi pediatrik antimikrobiyal yönetim direktörü Michael L. Chang, “Yaygın olarak dolaşan Delta varyantı daha bulaşıcı ve pandemi sırasında çocuklar eskisinden daha sık enfekte oluyor. Ayrıca, ülke genelinde maskeler, kapalı alanlarda daha az doluluk, fiziksel mesafe vb. gibi hafifletme önlemlerinin tümü aynı anda sona erdi.” diyerek artışın nedenlerine işaret ediyor.

“Artık, daha daha bulaşıcı bir varyantınız var. Artan vaka sayısı ile maalesef daha fazla hastaneye yatış göreceksiniz. Örnek olarak, çocukların %2’sinin hastaneye yatırılması gerekiyorsa, 10.000 vakanın %2’si ile 100.000 vakanın %2’si arasında büyük bir fark var” diye ekledi.

Çocuklar arasında COVID-19 ile hastaneye yatışların artmasının bir başka nedeni de 12 yaşın altındakilerin henüz aşı alamamış olmaları olabilir.

Delta varyantı önceki türlerden daha mı şiddetli?

Çocuklar arasındaki COVID-19 vakalarının sayısı şu anda pandemideki diğer zamanlardan daha hızlı artmasına rağmen, SARS-CoV-2’nin Delta varyantının çocuklar için önceki varyantlardan daha şiddetli olup olmadığı belirsiz bir durum

Uzmanlar; delta varyantının çocuklar için önceki varyantlardan daha şiddetli hastalığa neden olup olmadığını bilmiyoruz, ancak kesinlikle daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor.

Önceki varyantlardan çocuklar arasında düşük test ve hastaneye kabul nedeniyle, COVID-19 suşlarının sonuçlarını karşılaştıracak veriler çok az. Ancak okullar yeniden açıldıkça ve maske takma gibi güvenlik önlemleri azaldıkça, aynı anda daha fazla çocuk SARS-CoV-2 ile enfekte oluyor ve bu da daha fazla sayıda çocuğun ciddi COVID-19 geliştirmesine yol açıyor.

Daha fazla sayıda çocuk, özellikle aşılanmamış ergenlerde, entübasyon gerektiren solunum yetmezliği ve bazen ECMO (kalp-akciğer baypas makinesi), ARDS (çok ciddi bir akciğer rahatsızlığı olarak gelişen çok ciddi bir akciğer rahatsızlığı) ile sonuçlanan daha şiddetli COVID-19 vakaları görünüyor.. COVID-19 ile ilişkili iltihaplanma sonucu ve diğer COVID ile ilgili problemler yetişkinlerde daha sık gördüğümüz tüm komplikasyonlar da görülebiliyor.

Çocuklar arasında hastaneye yatış sayısının artması, bu faktörlerin her ikisinin de bir sonucu olabilir. Daha fazla vaka, daha yüksek ciddi hastalık oranı ile birlikte gördüklerimizin arkasındaki kesin sebepleri belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Hangi çocuklar COVID-19’un olumsuz sonuçları açısından daha yüksek risk altındadır?

Konjenital kalp hastalığı veya genetik, nörolojik veya metabolik durumlar gibi altta yatan tıbbi durumları olan çocukların COVID-19’dan ciddi sonuçlar alma riskinin arttırabiliceği uzmanlarca belirtiyor.

Bu yüksek riskin obezite, diyabet, astım, kronik akciğer hastalığı, orak hücre hastalığı veya immünosupresyonu olan çocuklar için de geçerli olduğunu belirtilmekte.

“COVID-19’dan olumsuz sonuçlar açısından daha yüksek risk altında olan çocuklar, 1 yaşın altındakiler, altta yatan hastalıkları olanlar ve bağışıklığı baskılayan ilaçlar da dahil olmak üzere bağışıklığı baskılayan koşullara sahip olanlardır.” 

Diğer çocuklar da daha ciddi hastalıklar geliştirebilir, bu da hastaneye yatış ihtiyacına neden olabilir, ancak altta yatan veya bağışıklık sistemi baskılayan koşullara sahip olanlardan daha düşük bir oranda olduğu da uzmanlarca belirtiyor.

Dr. Eckard, “Birçok aile, çocuklarının sağlıklı olduğunu ve bu nedenle ciddi COVID-19 riski altında olmadığını düşünüyor. Bu istatistiksel olarak doğru olsa da, hangi çocukların ciddi hastalık geliştireceğini her zaman tahmin edemeyiz ve altta yatan nedenler olmadan da çocuklar bazen ciddi hastalık geliştirir.” diyor.

Çocuklar için COVID-19 aşıları yardımcı olabilir mi?

Şu anda 12 yaşın üzerindeki herkes için COVID-19 aşıları önerilmektedir. Bu tavsiye, Pfizer-Biontech aşısının 12-15 yaş arası çocuklarda %100 etkili olduğu ve Moderna’nın 12-17 yaş arası çocuklarda %100 etkili olduğunu bildirmesinden sonra geldi.

11 yaş ve altı çocuklar için COVID-19 aşıları için klinik denemeler devam etmektedir. Örneğin Pfizer, şu anda 6 ay ile 11 yaş arasındaki çocuklar arasında aşısının bir denemesini yürütüyor.

Dr. Ravin, “[V]aşıların yetişkinlerde ve ergenlerde COVID-19 nedeniyle ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede oldukça etkili olduğu gösterildi ve verilerin küçük çocuklar için benzer olacağını tahmin ediyoruz. 12 yaşın altındaki çocuklara yönelik aşıların bu sonbaharda [acil kullanım izni (EUA)] onayı alacağını umuyoruz.” çıklamasında bulundu

Bu çalışmalardan elde edilen verilerin sonbaharın ortalarından sonuna kadar elde edilmesi bekleniyor ve eğer veriler aşıların immünojenik ve güvenli olduğunu gösteriyorsa, çocuklarda kullanım için bir [EUA] 5-11 yaş arası 2021’in sonunda ve 2-4 yaş arası çocuklar için 2022’nin başında mevcut olabilir.

Çocuklardaki aşıların şu anda yetişkinlerde gözlemlediklerimizden farklı bir performans göstereceğini düşünmek için hiçbir neden yok” dedi. – Michael L. Chang, M.D.

“COVID-19 ‘un çocuklar arasında yayılmasını engellemek

Uzmanlar çocukların okulda  COVID-194’un  yayılmasını engellemek için ebeveynlerin, bakıcıların, okulların ve çocukların atabilecekleri 7 adımıda özetliyor

  • “COVID-19 aşısı almaya uygun olan herkes aşılanmalıdır. Buna ebeveynler, hane halkı üyeleri, öğretmenler, personel vb. dahildir.
  • Aşı durumundan bağımsız olarak tüm öğrenciler, öğretmenler ve personel için evrensel maske kullanımı.
  • Sınıflarda en az 3 fit aralıklı sıralar ile sosyal/fiziksel mesafeyi uygulamak.
  • İyi el hijyeni.
  • Öğrencileri, öğretmenleri ve personeli daha küçük gruplara veya bölmelere ayırma.
  • Büyük öğrenci, öğretmen ve personel toplantılarının cesaretini kırmak – örneğin, şaşırtıcı toplama ve bırakma saatleri, çok sayıda insanın aynı anda kafeteryada olmasını önlemek için öğle yemeği saatlerini artırmak ve öğrencilerin masalarında yemek yemesini sağlamak.
  • Sınıflarda iyi havalandırma veya mümkünse açık alan kullanılması.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386