Güney Afrika varyantı Pfizer aşısını “aşabilir”

6 mins read
Güney Afrika varyantı Pfizer aşısını "aşabilir"

Güney Afrika varyantı Pfizer aşısını “aşabilir”

Pfizer-BioNTech said on April 1 its vaccine was about 91-percent effective at preventing COVID-19 [AFP]

İsrail’de yapılan bir araştırmaya göre, Güney Afrika’da keşfedilen koronavirüs varyantı Pfizer-BioNTech’in COVID-19 aşısını bir dereceye kadar “kırabilir”.

Güney Afrika koronavirüs varyantı, iki doz Pfizer-BioNTech aşısının sunduğu korumaya bir dereceye kadar nüfuz etmeyi başardı, ancak etkinliğin ne kadar kaybedildiği belirsizliğini koruyor.

Cumartesi günü yayınlanan araştırma, bir veya iki doz aşı aldıktan iki hafta veya daha uzun süre sonra COVID-19 için pozitif çıkan yaklaşık 400 kişiyi, hastalığı olan aynı sayıda aşılanmamış hasta ile karşılaştırdı.

Diğer özelliklerin yanı sıra yaş ve cinsiyetle eşleşiyordu.

Tel Aviv Üniversitesi ve İsrail’in en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısı Clalit tarafından yapılan araştırmaya göre, Güney Afrika varyantı B.1.351’in, incelenen tüm insanlardaki tüm COVID-19 vakalarının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturduğu bulundu.

Ancak iki doz aşı almış hastalar arasında varyantın yaygınlık oranı aşılanmayanlara göre sekiz kat daha yüksekti – yüzde 0,7’ye karşı yüzde 5,4.

Araştırmacılar, bu, aşının Güney Afrika varyantına karşı orijinal koronavirüs ve ilk olarak İngiltere’de tanımlanan ve İsrail’deki neredeyse tüm COVID-19 vakalarını içeren bir varyantla karşılaştırıldığında daha az etkili olduğunu gösteriyor.

“Aşılanmamış gruba kıyasla, ikinci bir dozla aşılanan insanlar arasında Güney Afrika varyantının orantısız şekilde daha yüksek bir oranını bulduk. Bu, Güney Afrika varyantının aşının korumasını bir dereceye kadar kırabileceği anlamına geliyor ”dedi.

Bununla birlikte, araştırmacılar, çalışmanın İsrail’deki nadir olması nedeniyle Güney Afrika varyantı ile enfekte olmuş küçük bir örneklem büyüklüğüne sahip olduğu konusunda uyardı.

Ayrıca, araştırmanın genel enfeksiyon oranlarına değil, yalnızca COVID-19 için pozitif test yapmış kişilere baktığından, herhangi bir varyanta karşı genel aşı etkinliğini çıkarmayı amaçlamadığını söylediler.

Pfizer ve BioNTech’e mesai saatleri dışında yorum yapmak için hemen ulaşılamadı.

Şirketler 1 Nisan’da, aşılarının COVID-19’u önlemede yaklaşık yüzde 91 oranında etkili olduğunu söyledi ve altı aya kadar aşılanmış katılımcıları içeren güncellenmiş deneme verilerine atıfta bulundu.

Güney Afrika varyantı ile ilgili olarak, B.1.351’in yaygın olduğu Güney Afrika’da 800 çalışma gönüllüsü arasında, hepsi plasebo alan katılımcılar arasında meydana gelen dokuz COVID-19 vakası olduğunu söylediler.

Bu dokuz vakadan altısı, Güney Afrika varyantı ile enfekte olmuş kişilerdi.

Önceki bazı araştırmalar, Pfizer-BioNTech aşısının B.1.351 varyantına karşı diğer koronavirüslere göre daha az etkili olduğunu, ancak yine de sağlam bir savunma sunduğunu gösterdi.

Stern’e göre, çalışmanın sonuçları endişe yaratabilirken, Güney Afrika türünün düşük yaygınlığı cesaret vericiydi.

“Güney Afrika varyantı aşının korumasını aşsa bile, popülasyonda geniş çapta yayılmamış” dedi Stern, İngiliz varyantının Güney Afrika türünün yayılmasını “engelliyor” olabileceğini de sözlerine ekledi.

İsrail’in 9,3 milyon nüfusunun neredeyse yüzde 53’ü, her iki dozda da Pfizer-BioNTech aşısı aldı.

İsrail, salgının gerilediği görülürken, enfeksiyon oranları, ağır hastalıklar ve hastaneye yatışların keskin bir şekilde düşmesiyle son haftalarda ekonomisini büyük ölçüde yeniden açtı.

İsraillilerin yaklaşık üçte biri 16 yaşın altında, bu da aşılamak için hala uygun olmadıkları anlamına geliyor.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386