ABD yaptırımları ve Yakın Orta Doğu bağları Çin’in petroyuanının yükselişini körüklüyor mu?

15 mins read
ABD yaptırımları ve Yakın Orta Doğu bağları Çin'in petroyuanının yükselişini körüklüyor mu?

ABD yaptırımları ve Yakın Orta Doğu bağları Çin’in petroyuanının yükselişini körüklüyor mu?

  • Analistler, Çin’in para biriminin uluslararası kullanımını artırmak için Orta Doğu ülkeleriyle uzun vadeli enerji anlaşmaları arayabileceğini söylüyor.
  • ABD yaptırımlarına tabi olan Rusya ve İran gibi enerji ihracatçıları dolar riskini sınırlamaya çalıştıkça, sözde petroyuan’ın kullanımı ilgi çekebilir.

ABD yaptırımları ve Yakın Orta Doğu bağları Çin'in petroyuanının yükselişini körüklüyor mu?

Karen Yeung
Karen Yeung

Analistler, enerji açısından zengin bir dizi ekonominin Çin’in yörüngesine yaklaştığını, ekonomik bağları genişlettiğini ve potansiyel olarak petroyuanın yükselişini ateşlediğini söylüyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Suudi Arabistan, Türkiye, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Umman’dan bir hafta süren turunu Salı günü sona erdirerek, ABD’nin artan baskısı karşısında temel çıkarlarını dış müdahaleye karşı korumaya yardımcı olma sözü verdi.

Analistler, yaptırımlarla karşı karşıya kaldığında, tüm tarafların ABD doları ödeme sistemiyle ilgili potansiyel kısıtlamaları aşabilmeleri için yuan’ı bir ödeme şekli olarak kullanarak Orta Doğu ülkeleriyle uzun vadeli anlaşmalar yapmaya çalışabileceğini söyledi.

Western Union Business Solutions Asya-Pasifik para birimi stratejisti Steven Dooley, “Hem Çin hem de Körfez ülkeleri için ABD dolarına bir alternatif kullanabilmek bir politika hedefi olurdu” dedi. “Petroyuan’ı Orta Doğu’da dolaşım için kullanırlarsa, para birimi küresel finansal sistemin bir parçası olarak daha önemli hale gelir.”

2018’de Çin, para birimini uluslararasılaştırmak ve onlarca yıldır var olan petrol değerleme sistemini destekleyen ABD petrol dolarlarıyla rekabet etmek amacıyla Şangay’da petroyuan olarak bilinen yuan cinsinden petrol vadeli sözleşmeleri başlattı.

Petrodolar, 1944’teki Bretton Woods Konferansı’na kadar uzanıyor ve burada ABD doları, savaş sonrası para sisteminde yeni küresel para birimi olma konusunda anlaşmaya varıldı.

1970’lerin başlarında, eski başkan Richard Nixon altın standardını sona erdirdiğinde ve fiat ABD doları tabanlı bir sistem başlattığında Bretton Woods sistemi çöktü. Nixon daha sonra dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ile petrol satın almak ve krallığa askeri yardım ve teçhizat sağlamak için bir anlaşma yaptı.

Karşılığında, Suudiler milyarlarca dolarlık geliri ABD hazinesine “geri döndürecek” ve Amerikan harcamalarını finanse edeceklerdi.

Anlaşma petrodolar sistemini kurdu ve zengin Orta Doğu ülkelerinden ham petrollerine olan talebe dayalı olarak ömür boyu dolar talebi yarattı.

Petrodolar hegemonyası, ABD’nin dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisini sürdürmesine ve düşük faiz oranlarında dolar cinsinden varlıkları ihraç ederek cari açığını sürekli olarak finanse etmesine izin verdi.

Analistler, Suudi Arabistan’dan dünyanın en büyük petrol alıcısı olan Çin’in, petrol fiyatlandırma şartlarını dikte etme stratejisini tekrarlayabileceğini söyledi.
Şu anda Çin, Suudi Arabistan, Angola, Rusya veya Umman gibi üreticilerden ithalat yaptığında, işlemler dolar değerlemelerine bağlı olarak, Çin’i petrodolar sistemine karşı savunmasız hale getiriyor.

“[Çin] petrol talebini Suudi Arabistan’a tahsis edebilir. Karşılığında Suudi’ler daha iyi getirili tahviller alacak. Çin, bu sermayeyi kendi ‘ikili sirkülasyonunun’ bir parçası olarak veya orta sınıftan giriş yapanları büyütme yerel odağı olarak kullanacak. Yatırım firması Sparkill & Co’nun ortağı Patrick Eng, SmartKarma tarafından yakın zamanda yayınlanan çevrimiçi araştırmada, bu nedenle renminbi için daha fazla talep, ”dedi.

Analistlere göre, petrodolar’ın rezerv para birimi olarak avantajı, bölgesel ticaret ortakları veya yabancı üretim şirketlerinin dolar ve dolar merkezli para sistemine maruz kalma riskini sınırlandırmaya çalışmasıyla, ABD’nin birden fazla ülkedeki yaptırımlarının ortasında azalmaya başlayabilir.
Ve petroyuan, ABD dış politikası ve yaptırımlarından finansmanı korumak için işlerin yalnızca Çin para biriminde yürütülmesine izin veren çekici bir alternatif olarak ortaya çıkabilir.

Çin ve Rusya, ABD dolarını düşürmek ve uluslararası ticarette yerel para birimlerini kullanmak için ruble-yuan anlaşmaları yapıyorlar. ING Bank tarafından sağlanan verilere göre, Rusya’nın Çin’e ihracatında doların payı 2018’deki yüzde 75’ten 2019’da yüzde 39’a düştü ve bu da petrol sözleşmelerinin faturalandırılmasında avroya geçişi yansıtıyor.

Benzer şekilde, Çin’in Rusya’ya yaptığı ithalatta doların payı 2018’deki yüzde 72’den 2020’de yüzde 61’e geriledi, bu da euro ve yuan’ın artan rollerini yansıtıyor.

Rusya’nın merkez bankası, döviz rezervlerinde yaklaşık 68 milyar ABD $ eşdeğeri yuan tutar, bu toplamın yaklaşık yüzde 14’ü, yuan’ın Rus ticaretinde ve finansal akışlarında kullanılması için yukarı yönlü bir potansiyel olduğunu düşündürmektedir.

Geçen ay, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Moskova ve Pekin’i, Batı’nın ideolojik gündemi dediği şeye karşı koymak için dolara ve Batı ödeme sistemlerine olan bağımlılıklarını azaltmaya çağırdı.

Açıklamanın zamanlaması, ABD ve Avrupa Birliği’nin siber saldırılara karşı yeni bir yaptırım turu ve eleştirmenler üzerinde kimyasal silah kullanımı tartışmalarıyla Rusya için yeni dış politika gerilimleriyle aynı zamana denk geldi.

ING Bank’ta Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu baş ekonomisti Dmitry Dolgin, Rusya’nın petrol ihracatını yuan cinsinden faturalandırmaya hemen geçmesinin olası olmadığını söyledi.

Dolarizasyonun azalmasını sağlamanın bir başka yolu da bankacılık sektöründe daha iyi işbirliğidir. Çin bankaları Rusya pazarında var, ancak şu anda payları oldukça düşük ”dedi.

Analistler, Covid-19 krizinin mevcut jeopolitik mimariyi değiştirmede katalizör görevi görebileceğini ve Çin’in petroyuan talebine yol açan petrol zengini ülkelerde ekonomik kalkınmayı teşvik etmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Wang, diplomatik gezisi sırasında Çin ve Orta Doğu’nun enerji yatırımlarını ve ticaretini artıracağını ve ayrıca 5G ve yapay zeka konusunda daha fazla işbirliği yapacağını söyledi. Çin şu ana kadar 17 Orta Doğu ülkesine 38 milyon doz Covid-19 aşısı sağladı.

İki ülkenin geçtiğimiz hafta 25 yıllık stratejik ortaklığa imza atmasının ardından Çin, İran’ın en önemli ticari ortağı oldu.

Anlaşma, Çin’in İran bankacılığı, telekomünikasyon, limanlar, demiryolları ve düzinelerce başka projedeki varlığının genişletilmesi de dahil olmak üzere 400 milyar ABD Doları ile 600 milyar ABD Doları arasında bir değere sahip olarak lanse ediliyor. Çin ve İran dışişleri bakanlıkları ayrıntılı bir sözleşmenin imzalanmadığı konusunda ısrar etseler de, karşılığında Çin, İran petrolünden düzenli ve büyük ölçüde indirimli bir arz alacak.

Suudi Arabistan’da devlet devi Saudi Aramco, geçen ay Çin’in enerji güvenliğinin önümüzdeki 50 yıl için en yüksek önceliği olduğunu ve Çin talebinin pandemi öncesi seviyelere yakın olduğunu söyledi.

Şangay’daki Economist Corporate Network müdürü Guoxiong Zhang, “Bu açıklama, yuan’ın, Çin’in gelecekteki Suudi Aramco’dan petrol satın almasının ödemesinde kullanılabileceğini gösteriyor” dedi. “Böyle bir durumda, ham petrol üzerinde daha fazla ticaret yuan kullanacaktır.”

ING Bank’ın emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, teoride yabancıların petroyuan kote edilmiş emtia futures’larına sahip olmanın, Çin’e petrol ihracatının dolar yerine yuan olarak yapılmasını kolaylaştıracağını söyledi.

Patterson’a göre, yuan’ın dönüştürülebilirliği üzerindeki kısıtlamalar ve ABD ile olan karmaşık ilişkiler de dahil olmak üzere hala bir dizi engel var.
Patterson, “Suudi Arabistan’ın dolardan uzaklaştığını görmemiz olası değil, çünkü bu yalnızca iki ülke arasındaki ilişkiye zarar verecekti,” dedi. “Çin’e bazı Suudi akışlarının [yuan] cinsinden işlem görmesi potansiyeli varken, bence ABD doları Suudiler için tercih edilen para birimi olmaya devam edecek.”

Zhang, Çin’in offshore yuan piyasalarını büyütme çabalarının, para biriminin konvertibilitesi ile ilgili sınırlamaları hafifletmeye de yardımcı olacağını söyledi.

Çin Halk Bankası geçen hafta yuan’ın döviz kuru esnekliğini artırma sözü vererek, para birimindeki son hareketlere karşı daha az politika direncinin sinyalini verdi.
Western Union Business Solutions’dan Dooley, Çin ile petrol üreten ülkeler arasında yuan üzerinden yapılan ikili anlaşmaların yanı sıra riskten korunma ve spekülasyon için kullanılan yuan cinsinden sözleşmelerdeki artışın, petroyuan’da önemli bir artış görebileceğini söyledi. on yıllar.

2018’de küresel ticaret yaklaşık 20 milyar ABD doları değerindeydi, ancak yuan işlemleri yalnızca yaklaşık yüzde 1.8’di. Dooley, yüzde 3.6’ya iki katına çıkarsa, bu sistemden fazladan 360 milyar ABD doları çıkarılması anlamına gelir.

“Bir yıl önce Covid-19’un vurulacağı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Bu yüzden dünyanın gelişme şekli inanılmaz derecede beklenmedik olabilir ”dedi Dooley.

“Finansal piyasalarda bu tür büyük değişimlerin gerçekleşme eğilimi, gelişmenin düşündüğünüzden çok daha uzun sürmesidir. Ancak bir kez meydana geldiklerinde, gerçekten hızlı bir hareketle gerçekleşebilirler ve çok, çok hızlı bir rejim değişikliği görürsünüz.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386