Sizi Aşağılayan Biriyle Başa Çıkmanın En İyi Yolu

14 mins read
Sizi Aşağılayan Biriyle Başa Çıkmanın En İyi Yolu

Sizi Aşağılayan Biriyle Başa Çıkmanın En İyi Yolu

Sizi Aşağılayan Biriyle Başa Çıkmanın En İyi Yolu

İnsanlar sizinle dalga geçtiğinde, kendi öz değerinizin temelini sorgulamanıza neden olarak sizi sarsabilir. Eğer sizi aşağılayanlar size yakın olan insanlarsa, etki potansiyel olarak çok daha kötü olabilir veya tersine, o kadar da kötü olmayabilir.

Belki de, sizinle ilişki kurmanın ana biçimi görünüşünüz, kıyafetleriniz, bir araya gelmek için getirdiğiniz yiyecekler ya da eşiniz ya da çocuklarınızla ilişki kurma biçiminizle ilgili şakalar içeren bir kayınvalideğiniz vardır. Bu tür sinir bozucu davranışlara alıştınız, ancak bundan gerçekten hoşlanmıyorsunuz.

Seninle alay eden kişi çok iyi tanıdığın biri değilse, onu sadece senin sorunun değil, onun sorunu olarak silip atabilirsin. Bununla birlikte, sözler eve isabet ederse, bu kadar kolay uzaklaşmamanız da mümkündür. Örneğin, bir mağaza kasasındaki görevliye, çevrimiçi bir kuponun mağazada geçerli sayılması konusunda ısrar edebilirsiniz. Arkanızdaki kişi (tabii ki sosyal açıdan mesafeli) güler ve ne kadar cimri biri olduğunuz hakkında kaba bir yorumda bulunur ve yüksek sesle acele edip yola koyulmanız gerektiğini söyler. Bu yorum acıtıyor çünkü aslında akıllıca harcamaya çalışıyorsun, ama sonra yine, gerçekten çok fazla kuruş kıstırıcı olup olmadığını merak ediyorsun.

Yakın tarihli bir makalede, Makedonya Üniversitesi’nden Leonidas Hatzithomas ve meslektaşları (2021), daha önceki araştırmacıların “aşağılayan, küçümseyen, aşağılayan, aşağılayan, aşağılayan veya başka şekilde mağdur eden” mizah olarak tanımladıkları sözde “aşağılama mizahı” olgusunu araştırdılar. (s. 1). Bu tür mizahın reklamlardaki rolünü inceleyen Makedon yazarlar, son 20 yılda aslında yaygınlığında bir artış gördüğünü kaydetti. Özellikle, Super Bowl reklamlarının ürün satmaya yönelik yaklaşımlarında giderek daha agresif ve aşağılayıcı hale geldiğine dikkat çekiyorlar. Örneğin, alay etmeyi veya ürünü bilmeyen insanları aşağılamayı içeren hikâyeler (ör. “Bir kayanın altında mı yaşıyorsunuz? ? ”).

Aşağılama mizahını hem televizyonda hem de gerçek hayatta bu kadar çekici kılan nedir?

Şüphelendiğiniz gibi, şakaları yalanlayan failde adil bir şekilde üstünlük ihtiyacı vardır. Aşağılama mizahının sözde “üstünlük teorisi” (kökleri Platon’da bulunmaktadır), bu tür şakacılarla (veya şakacıların kendileriyle) özdeşleşen insanların herkesten daha iyi olduklarını hissetmek istediklerini önermektedir. Senaryoyu, başkalarını yere sererek kendilerinin ayağa kalkabilmeleri için kurarlar.

Hangi kişilik özellikleri sizi kimlerin aşağı çekeceğini tahmin ediyor?

Hatzithomas ve ark. İnsanların aşağılama mizahına girişmesinin ve bundan zevk almasının nedeni, gösteriş yapma ihtiyacı kadar basit değildir. Reklamcılık söz konusu olduğunda, insanlar küçültülmeyi sevdiklerinde ya da beğenmediklerinde ortaya çıkan belirli kişilik özellikleri olduğuna işaret ediyorlar. “Katagelastisizm” konusunda yüksek insanlar başkalarına gülmek gibi. “Gelotofobisi” yüksek olanlar gülmekten korkarlar ve “gelotofili” de yüksek olanlar aslında gülmekten hoşlanırlar. Bu üç eğilim içinde nerede durduğunuza bağlı olarak, küçük düşürücü mizahın sizi nasıl etkileyeceğini belirleyecektir. Hatta eşinizin süveteriniz veya saç renginiz hakkında şakalar yapması bile eğlenceli olabilir.

Şimdi bu özelliklerin her birini ayıran niteliklere dönersek, katagelastisizmde yüksek insanlar (“katagelastikçiler”) acımasız mizahı “başkaları tarafından alay edilmekten kaçınmak ve öz güvenini yeniden kazanmak için kişisel uyarlanabilir bir strateji” olarak kullanıyor görünmektedir. yazarlar, başkalarını üstün hissetmeleri için kötüleyenlerin, belki de akranlarının kendilerine güldüğü bir çocukluktan kaynaklandığına inanıyorlar.

Gelotofoblar, aksine, gençken zorbalar tarafından hedef alındı, ancak kendi üstünlüklerini kurmak için deneyimlerini tersine çevirmek yerine, alay edilmeye son derece duyarlı hale geliyorlar ve kendileri bu davranışa girmiyorlar. Başkalarının suçluyla değil mağdurla özdeşleşerek aşağılanmasını da sevmezler.

Son olarak, alay edilmekten zevk alan jelofiller, dışa dönük, kendiliğinden ve kendine güvenen kişilerdir ve garip bir durumdan en iyi şekilde yararlanmaktan zevk alırlar. Kendilerine yönelik mizahı bir “takdir ve hayranlık simgesi” olarak görürler. Aşağılayıcı bir reklam gördüklerinde, onu incitmekten çok komik bulurlar.

Bu tanımlardan da görebileceğiniz gibi, üstünlük ihtiyacı sadece sizinle dalga geçmeyi seven bazı insanları harekete geçirir. Almak kadar vermeyi de seven, bu durumları komik olarak gören jelofiller olabilirler, ancak daha çok katagelastisizmde yüksek olma ilk kategorisine giriyorlar.

Küçültücü Mizah Test Edilir

Makedon araştırma ekibi, kişilik ve aşağılayıcı mizahtan zevk alma arasında önerilen ilişkiyi incelemek için, katılımcıların küçük düşürme içeren veya içermeyen bir karikatür izledikleri iki deney tasarladı. Bu deneylerden birinde, sahnede bir plaja giden bir polis memurunu gösteren bir plaj reklamı vardı. Aşağılayıcı durum, plaj ziyaretçisini bir plaj şemsiyesine bağlı polis memurunun yanında rahatlatıcı olarak gösterdi. Bu deneylere katılanlar, yaşları 21 ile 37 arasında değişen, kabaca eşit olarak cinsiyete bölünmüş 814 üniversite öğrencisiydi.

Üstünlüğün rolünü inceleyen Hatzithomas ve ark. sahnelerle ilgili bir dizi öğe yönetti. Katılımcılar, reklamı kendilerini üstün veya aşağı hissettirmesi ve ahlaki olarak doğru veya yanlış olduğunu düşünmeleri açısından değerlendirdiler. Ek olarak, katılımcılar deney sırasında ruh hallerini derecelendirdiler.

Torres ve ark. (2019), katılımcıların kendilerini katagelastisizm (“Başkalarını ifşa etmekten hoşlanıyorum ve güldüğümde mutlu oluyorum”), gelotofobi (“Varlığımda güldüklerinde şüpheleniyorum”) ve gelotofili (“Ne zaman Ben diğer insanlarla birlikteyim, diğerlerini güldürmek için kendi pahasına şaka yapmaktan zevk alıyorum. “).

Araştırma sizi aşağılamaktan hoşlananlar hakkında ne gösteriyor?

Şimdi bulgulara dönersek, yazarlar, tahmin edildiği gibi, yüksek katagelastistlerin gerçekten daha yüksek üstünlük duyguları yaşadıklarını ve aşağılayıcı reklamı gördüklerinde, aynı zamanda bu özellikte düşük olanlardan daha komik bulduklarını bildirdi. Gelotofoblar daha aşağılık hissettiler, ancak gelotofiller, aşağılama kullanımına bakılmaksızın reklamın komik olduğunu düşündüler.

Makedon yazarların görüşüne göre bu sonuçlar, aşağılayıcı mizahı anlamada hem üstünlüğün hem de aşağılığın önemli olduğu fikrini desteklemektedir. Hatzithomas vd. bulgularının, tüm mizahın cinsel ve saldırgan güdüler tarafından yönlendirilen fizyolojik uyarılmayı içerdiği şeklindeki standart Freudçu görüşün zıttı olduğuna inanırlar. Aşağılayıcı mizahçıların bu duyguları başkalarından çıkarmasına yol açan bir üstünlük arzusudur, ancak insanların bu mizahı çok acı verici bulmalarına neden olan aşağılık hissetmekten kaçınma arzusudur.

Bir aşağı indirmeden geri dönmenin en iyi yolu nedir?

Bir katagelastik uzmanına maruz kalan bir jelotofobsanız, bu bulguları daha iyi hissetmenize yardımcı olması için nasıl kullanabilirsiniz? Bunun bir yolu, kendinizi spektrumun gelotofili ucuna yaklaşmaya zorlamaktır. Bu sinir bozucu kayınpeder, bu mizahı bir biçim veya şefkat olarak kullanabilir veya sadece size kıyasla kendi yetersizlik duygularıyla ilgileniyor olabilir. Ancak, kasadaki yabancı gibi tanımadığınız biriyse, bu kişinin davranışını uygun hedeflere üstünlüğünü kanıtlama ihtiyacını yansıtıyor olarak görerek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Her iki durumda da, Makedon çalışması, hem kendi duygularınızla hem de başkalarının küçük düşürücü mizahıyla uğraşırken kişiliği hesaba katmanızı önermektedir.

Özetle, sizinle dalga geçen birinin hedefi olmak tatsız olmak zorunda değil. İkiniz de bu kişiyi zayıf bir benlik duygusunu güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu anlayabilirsiniz. Başa çıkma açısından daha da iyisi, deneyimi bir jelofilin zevk alabileceği bir meydan okuma türüne dönüştürebilir veya hatta onu bir iltifat olarak görebilirsiniz. Her iki durumda da, gerçekten daha büyük bir kişi olduğunuzu gösterdiğiniz için, birinin sizi aşağılaması kendi tatmininizi tehdit etmek zorunda değildir.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.