Terapinin Annemle veya Babamla Konuşmaktan Farkı Nedir?

9 mins read
Terapinin Annemle veya Babamla Konuşmaktan Farkı Nedir

Terapinin Annemle veya Babamla Konuşmaktan Farkı Nedir?

Terapinin Annemle veya Babamla Konuşmaktan Farkı Nedir

Terapistlere sıklıkla şu soru sorulur: Terapinin anne, baba veya yakın bir arkadaşla konuşmaktan farkı nedir?

Bu güzel bir soru; Sonuçta, yakın bir arkadaşla sohbet bize durumumuza ilişkin görüşlerini gösterebilir ve aklımıza gelmeyen seçenekler olan bizim için olasılıklar açabilir. Ailemizden biriyle konuşmak rahatlatıcı ve güven verici olabilir. Bu konuşmaların her ikisi de terapötik olarak kabul edilebilir çünkü bize ihtiyacımız olan bir şeyi sağlarlar ve bizi bir duygusal durumdan diğerine taşır.

Arkadaşlar veya Aile Üyeleriyle Konuşma

Arkadaşımızın veya aile üyemizin, bizim hakkımızda samimi bir bilgisi vardır ve bu, onlarla olan ilişkimiz bağlamında bizi anlamalarına yardımcı olur. Bizim hakkımızda bildiklerine göre düşünecekler ve genellikle hayatla nasıl başa çıktığımıza dayalı bir fikirleri olacak. Partnerimiz, çocuklarımız veya arkadaşlarımızla etkileşime girmeleri ve dünyamızla sosyal veya profesyonel düzeyde bağlantıları olması muhtemeldir.  Bu nedenle muhtemelen:

Taraf tutun: İnsanların taraf tutması yaygındır. Bu, bizim hakkımızda bildiklerine ve sahip olduğumuz ilişkiye dayanmaktadır.
Bizi yerleştirin: Arkadaşlarımız ve ailemiz bizimle ilgilenir ve bizim incinmemizi veya duygusallığımızı görmek istemezler. Bize her şeyin yoluna gireceğini veya denizde daha çok balık olduğunu söylemek, bizi daha iyi hissettirmek ve daha sakin ve mutlu bir zihin yapısına sahip olmak için bizi cesaretlendirmek içindir.
Sohbeti başka yöne çevirin: Konuşmamız gereken konuyu keşfetmekten rahatsız olabilirler ve sohbeti daha kolay bir şeye yönlendirmek isteyebilirler.
Dikkatimizi dağıtın: Tıpkı ebeveynlerin çocuklarda üzgün olduklarında yaptığı gibi, arkadaşlarımız ve ailemiz bizi neşelendirmek için dikkatimizi dağıtmak isteyebilir.
Hikayemizi başkalarıyla karşılaştırın: Benzer bir şey yaşamış birini tanıyor olabilirler. Bize onlara ne olduğunu ve nasıl başa çıktıklarını anlatmak isteyecekler.
Bize kendi fikirlerini söyleyin: Zor bir dönemden geçiyorsak, muhtemelen ne yapacaklarına veya durumumuzu nasıl iyileştirebileceğimize dair önerilerde bulunacaklardır.
Bize fiziksel rahatlık sağlayın: Güvendiğimiz ve yakın hissettiğimiz birinden iyi niyetli bir kucaklaşma, zorluklarımızın üstesinden gelmeyi kolaylaştırabilir.

Tabii ki, çoğu zaman bunların hepsi tam olarak aradığımız şeydir ve bu eylemler bizi daha da yakınlaştırabilir veya ilişkimizdeki bağı güçlendirebilir.

Bununla birlikte, bunun yeterli olmadığı ve düşüncelerimizin çevrelerde dolandığını gördüğümüz zamanlar vardır, başkalarının kahramanca başarılarının hikayelerini dinlemek veya önerilen tavsiyeleri almak istemiyoruz. Belki eskiden işe yarayan duygusal ya da psikolojik yapışkan alçı yapışkanlığını yitirmiştir ve bizi rahatsız eden şeyi artık tutamıyoruz. Arkadaşlarımız ve ailemiz ellerinden gelenin en iyisini yaparken, onlarla yapabildiğimiz sohbetler meseleyi gözden kaçırıyor veya karşılaştığımız zorlukları değiştirmekte başarısız oluyor.

Bir Terapistle Konuşma

Terapide yaptığımız konuşma, terapi dışında yaptığımız herhangi bir konuşmadan daha derindir. Bir terapist yukarıdaki stratejileri kullanmayacaktır; bunun yerine deneyimlerimizi şefkat ve empati ile keşfedecekler, bizi merak edecekler ve yaşamı ve kendimizi içinde bulduğumuz durumları nasıl gördüğümüzü merak edecekler.

Terapide, konuşmanın merkezindeyiz ve bu değişmeyecek; Başka hiçbir konu bizi ya da terapisti bizim için olup bitenlere odaklanmaktan alıkoyamaz. Terapistler, kendi yaşam deneyimlerini veya fikirlerini empoze etmeden, düşünceleri ve duyguları satmaya kararlı olsa da nazik olmak üzere eğitilirler.

Terapistimiz bizi yalnızca müşterisi olma kapasitesinde tanıyacaktır, bu da onları deneyimlerimizi başka herhangi bir ilişki türü için çok zor olabilecek şekillerde keşfetmeleri için özgür kılar. Bu onların tarafsız olmalarını sağlar; Bizi ve deneyimlerimizi sahnede bir oyunu izleyen bir gözlemci gibi görebiliyorlar.

Terapistler, varsayımlarımızın bizi nasıl etkilediğini görmemize izin vererek inançlarımıza ve değerlerimize meydan okuyacaklar. Bu, hayattaki seçenekleri keşfetmemizi sağlayacak, böylece artık bize hizmet etmeyen veya hayatımızı veya belirli deneyimleri bir mücadele gibi gösteren düşünce ve davranışları değiştirebiliriz.

Teori ve müdahaleler konusundaki eğitimleri nedeniyle, terapistler bize yardımcı olacak beceriler geliştirdiler:

  • Kendimizi farklı görüyorum
  • Farkında olmadığımız olumsuz düşünceleri ve davranışları keşfedin
  • Özgüvenimizi geliştirin
  • Daha önce bilmediğimiz seçenekleri keşfedin
  • Dünya anlayışımızı ve ona nasıl uyum sağladığımızı değiştirin
  • Başa çıkma becerilerimizi ve dayanıklılığımızı geliştirin
  • Sahip olduğumuzun farkında olmadığımız kaynaklara ışık tutun

Daha önce bahsetmediğimiz ya da içimizde olduğunu fark etmediğimiz hikayeleri ortaya çıkaracağız. Terapistin yardımıyla hikayeleri yeniden yazabiliriz, böylece bir engel olmaktan ziyade hayatımızın olumlu bir yönü haline gelirler.

Hepimizin arkadaşlarımıza ve ailemize ihtiyacı var. Bize o kadar çok rahatlık, eğlence ve çeşitli bağlantılar sunuyorlar ki, bunların hepsi yerine getirilmiş bir varoluşu yaşamanın önemli parçalarıdır. Hayatımıza getirdikleri ve onların hayatına kattığımız değeri küçümseyemeyiz.

Bununla birlikte, arada bir terapistimizle yapabileceğimiz açık, tarafsız konuşmanın, başka hiçbir dikkat dağıtıcı veya sapma olmaksızın sadece bize odaklanan konuşmanın yerini alabilecek hiçbir şey yoktur.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.