Birbirlerine ilham veren Afgan kadın teknoloji girişimcileri

26 mins read
Birbirlerine ilham veren Afgan kadın teknoloji girişimcileri

Birbirlerine ilham veren Afgan kadın teknoloji girişimcileri

Birbirlerine ilham veren Afgan kadın teknoloji girişimcileri

Afghan Dreamers robotik ekibinin lideri ve danışmanı, düşük maliyetli ventilatörler inşa etmenin zorluğunu anlatıyor.

Somaya Faruqi çocukken, Batı Afganistan’ın Herat şehrinde sahibi olduğu motor tamirhanesinde babasının arabaları tamir etmesini izliyordu.

Somaya, “Mekanik ve mühendislikle ilgilenmemi sağlayan şey babamın işi” diyor. “Ben dört çocuğun en büyüğüyüm, bu yüzden tek kız olsam da, okuldan sonra dükkanda ona yardım ederdim ve işlerin nasıl yürüdüğünü çok basit bir şekilde öğrendim, ama her zaman daha fazlasını öğrenmek istedim ve bu alanda daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.”

Küflü eski dükkan, eski aletler ve kurtarılmış araba parçalarıyla dolu. Somaya, “Ben gençken sadece araba radyolarını tamir ederdim ama şimdi babama da büyük işlerde yardım ediyorum” diyor.

Şimdi 18 yaşında olan Somaya, kendilerine verdikleri bir isim olan “Afgan Hayalperestleri” olarak da bilinen Afgan Kız Robot Ekibi’nin lideri. Ekipteki beş kızın tamamı 14-18 yaşları arasında ve Herat’ta farklı liselerde okuyor. Her gün okuldan sonra, programlama ve robotik öğrenmek ve pratik yapmak için bir buçuk saat toplanıyorlar.

“Mühendislik alanında çalışırken kendimle çok gurur duyuyorum çünkü Afganistan’da bu alanda çalışan çok fazla kız yok ve bu karmaşık bir alan olabilir ama bunda iyiyim, bu yüzden kendime güveniyorum ve bir şeyler yaratıyorum. , ”Diyor Somaya.

“Topluluğumuzda ve Afganistan’da sadece erkeklerin tamirci olması gerektiğini düşünen pek çok insan var, ama nedenini bilmiyorum çünkü kızlar da tamirci olabilir. Sadece toplumlarının onlara inanması ve ailelerinin desteğini alması gerekiyor ve sonra bunu kanıtlayacaklar. Bunu kanıtlamak her zaman benim hedefimdi. ”

Somaya’nın annesi 10 yaşındayken okulu bırakmak zorunda kaldı. Yıl 1996’daydı ve Taliban iktidara geldi ve kızların eğitimini yasakladı. Somaya, “Sanırım bu yüzden beni yaptığı kadar destekledi çünkü asla yapmaması gereken bir şeyi yaptığımı görebiliyor,” diyor. Şimdi bana ona ne kadar ilham verdiğimi söylüyor.

Ventilatör tasarlama ve inşa etme

Somaya ve ekibi, robotikteki olağanüstü marifetlerini sergilemelerine rağmen, bir robotik turnuvasına katılmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne vizelerinin reddedilmesiyle ilk olarak 2017’de manşetlere çıktı. (Hikayeleri uluslararası medyanın ve bazı ABD’li politikacıların dikkatini çekince, zamanın ABD Başkanı Donald Trump vizelerini verdi.)

Daha sonra, Mart 2020’de, o zamanki Herat valisi Abdul Qayum Rahimi, doktorların bölgede o zamanlar en fazla sayıda koronavirüs vakasına sahip olan ventilatörlerin ne kadar az olduğunu söylemesinin ardından bir tasarım meydan okuması başlattı.

Afgan Hayalperestler, COVID-19 hastalarının tedavisine yardımcı olacak düşük maliyetli bir ventilatör tasarlamak için temas kuran altı ekipten biriydi (ve tamamı kızlardan oluşan tek ekip).

Somaya, ekibin açık kaynaklı tasarım ventilatörleri için çevrimiçi olarak nasıl baktığını ve ABD’de Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından yayınlanan MIT E-Vent adlı düşük maliyetli, düşük teknolojili bir ventilatör tasarımıyla nasıl karşılaştığını açıklıyor. Sınıflarında çalışan kızlar, bu tasarıma dayalı bir acil ventilatör prototipi yapmak için aylar harcadılar.

Cihazın bileşenlerini bulmak zordu, ancak göz ardı edilmeden sahip olduklarıyla başardılar. Daha önce ventilatörler veya herhangi bir tıbbi cihaz üzerinde hiç çalışmamıştık. Tamamen yeniydi, ”diye açıklıyor Somaya.

“O zamanki en büyük zorluğumuz, bazı parçaları inşa edecek tesislerimizin olmamasıydı, bu yüzden babam bizi vantilatör üzerinde çalışacağımız şehrin 20 dakika dışındaki bir atölyeye götürecekti ama yapmadık. Vantilatör yapmak için ihtiyaç duyduğumuz pek çok kaynak ve malzemeye erişimimiz olmadığı için prototipi eski Toyota Corollas’ın yedek parçalarından yapmak zorunda kaldık. ”

Birbirlerine ilham veren Afgan kadın teknoloji girişimcileri 1

Doktorlardan ve halk sağlığı bakanlığından gelen geri bildirimlerin ardından, ekip üyeleri tasarımlarını geliştirmeye devam ettiler.
“Makinenin, bir hastanın nefes alma şeklini algılayabilmesini ve aldığı hava miktarını buna göre ayarlayabilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için ventilatörler için kritik olan basınç sensörlerini almak için beklemek zorundaydık ”diyor Somaya ve ventilatörün bunu yapması için ekibin iki parçaya ihtiyacı olduğunu açıklıyor: bir” basınç dönüştürücü “- basınç ölçümlerini nefesten basınç ölçümlerine dönüştüren bir sensör elektrik sinyalleri – ve hiçbiri yerel olarak kaynaklayamayacakları veya Afganistan’a gönderemeyecekleri bir mikroişlemci.

Geçen Aralık ayında, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nizar Ahmad Ghoryani, ekibe 10.000 $ bağışladı ve ayrıca yakın gelecekte vantilatörlerin üretileceği bir fabrika inşa etmek için arazi temin etti.

“Bu kızlar, kız çocuklarının eğitiminin önemini vurguladılar. Ve Afganistan’ı tüm doğru nedenlerle küresel sahneye çıkardılar ”dedi Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) temsilcisi Mustapha Ben Messaoud.

Somaya, kızların örnek alınacak kadın rol modellerinin olmasının önemli olduğunu ve özellikle bir kadının ona ilham verdiğini söylüyor. Roya Mahboob, kurulduklarından beri Afgan Hayalperestleri destekleyen ve Somaya için her zaman sadece bir telefon uzaklıkta olan bir Afgan teknoloji girişimcisi ve iş kadınıdır.

Genç, Heratlı bir başka Afgan kadın olan Roya’yı teknolojide başarılı bir kariyer inşa ederken görmenin ona neler başarabileceğini gösterdiğini söylüyor.

“Afganistan’daki kızlar için teknoloji ve mühendislik çok yeni ve bu konuda yeterli bilgiye sahip değiliz…. Tıpkı Roya’nın benimle paylaştığı gibi, bilgilerimi diğer kızlarla paylaşmam gerektiğini hissediyorum. Roya bana her zaman hedeflerimden vazgeçmememi, devam etmemi söyledi çünkü sadece benim için değil, Afganistan’daki kadınlar ve kızlar için de geçerli. ”

Bilgisayarları keşfetmek

Roya Mahboob, bilgisayarları ilk keşfettiği zamanı ve sundukları olanakları hatırlıyor.

“Ailem 2003’ün sonlarında / 2004’ün başlarında İran’dan Afganistan’daki Herat’a yeni dönmüştü” diye hatırlıyor. “15 yaşındaydım ve o zamanlar bilgisayar yoktu ve sadece birkaç eski kitap bulunan eski bir kütüphane yoktu ve içlerindeki bilgilerin çoğu güncel değildi.”

Sonra bir gün Herat’ta bir bilgisayar dükkanına rastladı.

“İçeri girdim ve daha oturmadan ev sahibi gitmemi söyledi ve buranın sadece erkekler için bir yer olduğunu söyledi.”

Birkaç gün sonra geri döndü ve sahibinden bilgisayar kullanmayı öğretmesini istedi. “Sonunda kabul etti, ancak sadece… sınıfta en az 20 kişiydik, bu yüzden tüm akrabalarımdan ve arkadaşlarımdan bana katılmalarını istedim” dedi. “Ve bilgisayar kullanmayı ilk kez böyle öğrendim ve bu gerçekten dünyanın gerçekte ne kadar büyük olduğuna ve erişebileceğim bilgi zenginliğine açıldığım andı.”

Bugün Roya, Afganistan’ın büyüyen teknoloji pazarında yeni üniversite mezunları – özellikle kadınlar – için iş imkanları yaratmaya çalışan Herat merkezli Afghan Citadel Software Company’nin CEO’sudur. 2012 yılında, Citadel of New York, Roya’nın da geliştirilmesine yardımcı olduğu Mikro Burs Ödeme Sistemine sahip etkileşimli ve eğitici bir sosyal ağ platformu olan Examer’ı geliştirmek ve tanıtmak için kuruldu.

2013 yılında Roya, kurduğu, kızlara ve kadınlara yardım eden kar amacı gütmeyen Dijital Vatandaş Fonu (DCF) aracılığıyla Afgan liselerinde internet sınıfları inşa etme çalışmalarıyla TIME Dergisi’nin “Dünyanın En Etkili 100 Kişisi” arasında gösterildi. dünya çapında erişim teknolojisi. UNICEF’e göre yüzde 60’ı kız olmak üzere 3,7 milyon Afgan çocuk okula gidemiyor. Afganistan’ın ulaşılması en zor bölgelerinde ve çatışma bölgelerinde, okula gitmeyen çocukların yaklaşık yüzde 85’i kız.

Roya, “İnternet sınıfları ve STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimiyle misyonumuz, kadınların işyerindeki katılımını ve ilerlemesini artırmak ve [onlara] gelecekteki işlere hazır olmalarına yardımcı olmaktır” diyor. “İnternet dersleri programımızı illerdeki köylerde genişletmeyi planlıyoruz. Ayrıca kızların her yerden çevrimiçi eğitimimize erişmesine yardımcı olmak için çevrimiçi eğitim platformumuz üzerinde çalışıyoruz. ”

“Dijital Vatandaş Fonu’na bir hedef ve bir hayalle başladım” diye açıklıyor. Bu amaç, teknolojiyi herkes için erişilebilir bir seçenek haline getirmekti. Buradaki rüya, herkesin, özellikle muhafazakar ülkelerde bile genç kadın ve kızların, cinsiyet veya sosyal statüden bağımsız olarak aynı fırsatlara ve eğitime sahip olmasıydı. ”

Roya, Afgan Hayalperestlerin yaptığı gibi, genç kadınların yerel topluluklarındaki sorunlara dijital çözümler tasarlayıp uyguladıklarını görmek istediğini söylüyor.

“Teknolojiye, robotik veya mühendisliğe girmek isteyen genç Afgan kadınlara, yeni dünyada genç kadınların bireysel zenginlik oluşturmak için fırsatlar ve bu süreçte ulusları için yüksek değerli ekonomik modeller aramaları gerekeceğini söylerdim.”

Gittikçe küreselleşen dünyada STEM eğitiminin geleceklerinin anahtarı olduğuna inanıyor.
“Batı’da çocuklar, robotların işgücündeki insanların yerini nasıl aldığına dair konuşmalar yapıyor” diyor. “[Ama] sorun şu ki Afganistan çok geride. Eğitim sisteminde geride kaldı. Kızları şu anda kadınlar için neredeyse hiç var olmayan ve eğitimlerini bitirdiklerinde muhtemelen olmayacak işler için eğitmenin amacı nedir? Bu kızları geleceklerindeki gerçek fırsatlara hazırlamaktan bahsediyorum. Zaten geri alındı ​​ve şimdi onları yakalamamız gerekiyor, ancak gerçekçi olmamız gerekiyor. ”

Afganistan Cumhurbaşkanı ile 2019’da yapılan bir görüşmenin ardından, Eğitim Bakanlığı, STEM’i ulusal müfredata dahil etme sözü verdi ve Mahboob’un ülkenin ilk STEM okulunu inşa etme hayali gerçeğe dönüşecek. Okul 2022’de açılacak ve Afgan Hayalperestleri ve onların başarılarını anmak için ‘Hayalperest Enstitüsü’ adını alacak.

Roya, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nda yönetici olan annesini görmenin, “mali açıdan bağımsız olabilmek için çalışıp kendi kapılarını açtığını” görmenin, bağımsız olma isteğini uyandırdığını ve onu bu kadar küçülttüğünü düşünüyor. bilgisayar dükkanı… öğrenmeye çalışmak, yıllar önce ”.

Roya, “Bilgisayar dükkanındaki çalışmalarımdan sonra, benim için fırsatlar açılmaya başladı ve bir kız olarak hayalini kurduğum kariyere sahip olabileceğimi fark ettim ama aynı benim gibi milyonlarca kız olduğunu biliyordum,” diyor. “Meraklı olan, ancak keşfedilecek dar bir dünya verilen kızlar.”

DCF’yi başlatması için ona ilham veren de buydu. Bugün, Afgan Hayalperestler, kızlara robot biliminin temellerini öğretmek için Kabil ve Herat’ta DCF ile haftalık atölye çalışmaları düzenliyor.

“Sadece çok çalışan çocuklar”

Afgan Hayalperestler ülke çapında övgüler alırken, Roya, Afganistan’daki bazıları da dahil olmak üzere MIT tasarımını kullanan vantilatörler üzerinde çalışan diğer birçok ekipten daha fazla baskı altına alındığına inanıyor. Medya tarafından seçildiler, “çünkü hepsi kadınlardan oluşan tek takım onlardı” diyor.

“Kızlar harika şeyler yaparlarsa ilgi odağı olurlar, ancak normal şeyler yaparlarsa da ilgi odağı olurlar” diyor. “Ama onlar kız, bu yüzden başarısız olurlarsa daha çok eleştirilecekler ve başarılı olurlarsa daha çok zafer kazanacaklar. Herhangi bir alanda çalışan bir Afgan kadın olmanın laneti bu. Ama gerçek şu ki, onlar sadece iyi bir şey yapmak için çok çalışan çocuklar. Ve bu kendi başına yeterince iyi olmalı. Kız oldukları için şaşırtıcı olmamalı, ancak becerinin gerektirdiği zorluklar yüzünden. Örneğin, ön cam silecek motorlarının çalışan bir vantilatöre güç sağlamak için kullanılabileceğini ilk keşfedenler Afgan Hayalperestlerdi. ”

Roya, genç Afgan kızların rol modelleri ve akıl hocalarına sahip olmasının önemli olduğu konusunda Somaya ile hemfikir. “Dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir genç için önemlidir. Ve genç Afgan kızlara neyin mümkün olduğunu göstermek önemlidir ve teknoloji ve bilim endüstrisinde daha fazla kadına sahip olmak, onlara daha hırslı olmaları için ilham verecek ve… [a] erkek egemen sektörde kadınların yeteneklerini değiştirecek ”diyor.

“Teknolojinin ve eğitimin inanılmaz gücünü kişisel ve profesyonel hayatımda gördüm ve internetin ve teknolojinin sadece yeni gerçeklikler açmakla kalmayıp aynı zamanda engelleri de yıkabileceğine inanıyorum.”

Küresel bilgi toplumunun araçlarını kucaklayarak, kendisinden daha büyük bir şeye nasıl dönüştüğünü anlatıyor: dijital bir küresel vatandaş.

Yeni projeler

Afgan Hayalperestlerinin prototip vantilatörü, Roya tarafından düzenlenen bir dizi projenin bir parçasıdır.

“Yaptığımız şey, önceden var olan bir çantaya otomatik bir ek çözümdü; biz buna torba valf maskesi diyoruz ”diye açıklıyor. “Bu ventilatör, solunum güçlüğü çeken hastalara yardım etmek için manuel bir ventilatör görevi görerek mevcut ventilatörlerin yükünü azaltabilirdi, ancak hiçbir zaman hastanelerde kritik durumdaki hastalara yardımcı olan ventilatörlerin yerini alacak bir ventilatör olarak tasarlanmadı.”

Ekibin, bir MIT profesörü ve Harvard eğitimli bir cerrah da dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanından yardım etmeye istekli birçok insanla bağlantı kurduğunu söylüyor.

İlk prototip vantilatörden bir yıl sonra, ekip tasarladıkları diğer iki projeyi üstlendi. UVC Robot, kapalı alanları sterilize ederek COVID-19 ile savaşmak için UV sterilizasyon lambaları ile donatılmıştır. Spray Robot, iç ve dış alanları sterilize edebilen bir dezenfeksiyon robotudur.

Roya, “Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı ve şimdi bunları üretmek için bir fabrika inşa ediyoruz” diyor.

“O artık onların rol modeli”

Roya, Somaya ile ilk tanıştığı zamanı hatırlıyor. Takım, robotik turnuvasına katılmak için Washington, DC’ye geldiğinde 2017’ydi.

“Ülkesinin dışına ilk kez çıktığı için gerçekten çok utangaç ve biraz gergindi. Somaya tüm kızlar arasında en sessiz olanıydı ”diyor. Ama onun çırağı artık ilk tanıştığı sessiz kız değil.

“Başlangıçta, ülkesiyle ve Batı onu izlerken baskıyla nasıl başa çıkacağıyla ilgileniyordum. Ama sessiz olmasına rağmen kararlıydı ve şimdi ona bakıyorum ve o çok büyüdü. Sabırlı ve iyi bir dinleyicidir ve bunlar büyük liderlik nitelikleridir. Hem kız hem erkek küçük çocuklar ona saygı duyuyor ve artık onların rol modeli oluyor. ”

Roya, Afganistan’ın kötüleşen güvenlik durumunun şu anda yardım etmeyi amaçladığı kızlar için en büyük engel olduğuna inanıyor. “Kariyerimde pek çok zorluk yaşadım, yani insanlar sizi herhangi bir şekilde durdurmaya çalışacak ve hedef alındı. Ancak Somaya ve onun yaşındaki diğer kızlar için zorlukların, Afganistan’daki durumunun güvenliği, kalıcı kültürel sorunlar ve kaynak eksikliği ve kaliteli eğitime erişim olduğunu düşünüyorum, ancak hepsinde fırsatlar, maceralar ve büyük başarı görüyorum. kızların geleceği. ”

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381