Almanya, Fransa ve İtalya, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı

7 mins read
Almanya, Fransa ve İtalya, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı

Almanya, Fransa ve İtalya, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı

Almanya, Fransa ve İtalya, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı

Askıya alınma telaşı, bazı kişilerin aşıyı aldıktan sonra kan pıhtıları geliştirdiği raporlarını takip ediyor.

Almanya, Fransa ve İtalya, aşıyı alan kişilerde çok sayıda kan pıhtısı bildirildikten sonra AstraZeneca’nın COVID-19 aşısının kullanımını askıya aldı.

Pazartesi günkü askıya alma telaşı, çoğu Avrupa’da olmak üzere bir dizi başka ülkenin de geçtiğimiz hafta satışlarını durdurmasının ardından geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aşının kullanımını destekledi ve aşının aşının aşının aşılanan bazı kişilerde pıhtılaşmaya neden olduğuna dair hiçbir kanıt görmediğini söyledi. Aşılarla ilgili raporları gözden geçiriyor ve ülkeleri aşıları askıya almamaya çağırıyor.

Almanya, Pazartesi günü ülkenin sağlık bakanı Jens Spahn’ın kararının ulusal aşı düzenleyicisi Paul Ehrlich Enstitüsü’nün tavsiyesi üzerine alındığını söyleyerek, davayı takip edeceğinin sinyalini veren ilk ülke oldu.

Enstitü, bu aşıyı yaptıran kişilerin beyinlerinde bildirilen yedi pıhtı vakası hakkında daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu.

Spahn, “Bugünün kararı tamamen ihtiyati bir önlem,” dedi.

Fransa ve İtalya kısa bir süre sonra benzer hamleler açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AstraZeneca aşısının kullanımının ihtiyati tedbir olarak Avrupa Birliği ilaç düzenleyicisi – Avrupa İlaç Ajansı (EMA) – aşı tavsiyesini yayınlayacağı Salı öğleden sonraya kadar askıya alınacağını söyledi.

Macron, kararın arkasındaki gerekçeyi ayrıntılı olarak açıklamadı, ancak bir basın toplantısında Fransa’nın “yakında” tekrar AstraZeneca aşılarını aşılayabileceğini umduğunu söyledi.

Bu arada İtalya’nın ilaç otoritesi AIFA, EMA’nın kararlarını bekleyen “ihtiyati ve geçici tedbir” olarak kendi askıya alma kararını uyguladığını söyledi.

Duyuru, Piedmont’un kuzey bölgesinde İtalyan savcıların yüz binlerce doz aşıya el koyması ve bir öğretmenin aşılandıktan sonra hayatını kaybetmesi sonrasında geldi.

AstraZeneca, Birleşik Krallık’taki Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa üretilen aşısıyla ilgili endişelenmek için bir neden olmadığını ve aşıyı alan kişilerde genel popülasyona göre daha az tromboz vakası bildirildiğini söyledi.

EMA ve WHO ayrıca mevcut verilerin, aşının pıhtılara neden olduğunu ve insanların aşı ile aşılanmaya devam etmesi gerektiğini önermediğini söyledi.

Oxford Üniversitesi’nden Peter Drobac, Al Jazeera’ya AstraZeneca aşısının “sıkı klinik denemelerden” geçtiğini ve kan pıhtılarının bir sorun olarak tanımlanmadığını söyledi.

Drobac, “Güvenlik duraksaması, kesinlikle bu ülkelerdeki düzenleyicilerin ayrıcalığı olduğunu düşünüyor… ancak Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa İlaç Ajansı ve diğerlerinden, bu noktada aşılamanın yararlarının açıkça risklerden daha ağır bastığını duyduk,” dedi. .

Dünya Sağlık Örgütü Pazartesi günü, ülkeleri dünya çapında 2,7 milyondan fazla ölüme neden olan bir hastalığa karşı aşıları askıya almamaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Christian Lindmeier, “Bugün itibariyle, olayların aşıdan kaynaklandığına dair hiçbir kanıt yok ve aşılama kampanyalarının devam etmesi, hayatları kurtarabilmemiz ve ciddi hastalıkları virüsten durdurabilmemiz için önemli” dedi.

Ancak, son günlerde birkaç ülke AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğu için, güvenceler şüpheleri yatıştırmak için çok az şey yapmıştır.

Al Jazeera’nin Berlin’den Dominica Kane haberi, aşının gelecekte nasıl kullanılacağına dair sorular sorulurken, üretim kapasitesi nedeniyle AstraZeneca aşısının daha az versiyonunun mevcut olduğunu söyledi.

“Bu, AstraZeneca ve Avrupa ülkeleri için bu aşının nasıl kullanılacağına ilişkin açıkça bir sorundur, ancak bu aşının fiziksel olarak AB’de ilk etapta olduğu kadar çok dozunun olmadığını ve ayrıca Norveç gibi diğer Avrupa ülkeleri ”dedi.

Aşının kullanımını askıya alanlar arasında Danimarka, Norveç, İrlanda, Hollanda, İzlanda ve Bulgaristan yer aldı.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.