Papa Francis, Irak ziyaretine başladı

13 mins read
Papa Francis, Irak ziyaretine başladı
Iraklılar, Papa Francis'in yaklaşan ziyaretini ve saygın Şii Müslüman lider Büyük Ayetullah Ali el-Sistani ile Irak'ın Necef kentinde bir görüşmeyi duyuran bir posterin yanında yürüyorlar.

Papa Francis, Irak ziyaretine başladı

Papa Francis, son 20 yılda bir milyondan fazla Hıristiyanın kaçtığı Doğu kiliselerinin doğum yeri olan Irak’a tarihi bir ziyaret başlattı.

Papa Francis, Irak ziyaretine başladı
Iraklılar, Papa Francis’in yaklaşan ziyaretini ve saygın Şii Müslüman lider Büyük Ayetullah Ali el-Sistani ile Irak’ın Necef kentinde bir görüşmeyi duyuran bir posterin yanında yürüyorlar.

Papa’nın ziyareti, Iraklı Hıristiyanların inanç tarihindeki önemi ve yaklaşık 4.000 yıl önce eski Babil zamanlarına dayanan kültürel ve dilsel mirası göz önüne alındığında oldukça sembolik bir değere sahip.

Iraklı Hıristiyanların önce El Kaide’nin ve daha sonra IŞİD’İN (IŞİD) elindeki sistematik zulmü, on binlerce kişiyi diasporaya itti ve Hıristiyan toplumun hayatta kalmasını tehdit ediyor.

Francis, Irak’ın Ninova Ovaları’ndaki en büyük Hristiyan şehri olan Bağdat, Musul ve Karakoş’un azalan Hıristiyan topluluklarıyla buluşacak. 2014’te IŞİD silahlı grubu, El Kaide’nin şiddetli saldırılarından kurtulan Hıristiyan varlığının kalıntılarının silindiği ve on binlerce kişinin kaçtığı  Kuzey Irak özerk Kürt bölgesine, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e sığınmışlardı

Erbil’de Papa, Kürt makamları ve Orta Irak’tan sığınan 150.000 Hıristiyan mülteciyle bir araya gelecek.

Keldani Kilisesi’nin Irak doğumlu Patriği Kardinal Louis Raphael Sako Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Papa’nın ziyaretinin Doğudaki Hıristiyanların trajedisine biraz dikkat çekeceğini ve onları kalmaya teşvik edeceğini umuyoruz” dedi.

“Aynı zamanda diğer Irak inançlarına bir kardeşlik mesajı getirecek – dinin bölünmemesi, birleşmesi ve hepimizin Iraklılar ve eşit vatandaşlar olması.”

Diasporanın başlangıcı

ABD önderliğindeki 2003 işgalinden önce, Irak’ta farklı mezheplere mensup Hıristiyanların sayısı 1,6 milyon civarındaydı. Keldani Kilisesi tarafından sağlanan rakamlara göre bugün 300.000’den az kalıntı kaldı. O zamandan beri 58 kilise hasar gördü veya yıkıldı ve yüzlerce Iraklı Hıristiyan inançları nedeniyle öldürüldü.

Diktatör Saddam Hüseyin yönetiminde, Hıristiyan topluluklar hoşgörüyle karşılandı ve ayrımcılığa uğramalarına rağmen önemli güvenlik tehditleriyle karşılaşmadılar.

Diaspora, 2003 ABD önderliğindeki işgalden ve El Kaide’nin rahiplere ve piskoposlara yönelik hedefli suikast ve adam kaçırma kampanyaları ve kiliselere ve Hıristiyan toplantılarına yönelik saldırıları başlatmasıyla ortaya çıkan kaostan sonra başladı.

Ekim 2006’da ortodoks bir rahip olan Boulos İskender’in başı kesildi ve 2008’de grup Musul’da Başpiskopos Paulos Farah Rahho’yu kaçırıp öldürdü. Aynı yıl bir kilisede başka bir rahip ve üç ibadet eden öldürüldü.

2010 yılında, Papa’nın Cuma günü halka açık bir toplantı yapacağı Bağdat’taki bir Suriye-Katolik katedralinde 48 ibadet eden öldürüldü. 2014 yılında, IŞİD Musul ve Ninova Ovaları’nı işgal ederken, grup 30’dan fazla kiliseyi yıktı, geri kalan binalar ise idari merkezler, mahkemeler veya hapishaneler olarak kullanıldı ve bunların çoğu daha sonra ABD liderliğindeki koalisyon IŞİD ile savaştığında bombalandı.

IŞİD, Musul’a vardığında Hıristiyanlardan İslam’a geçmelerini, vergi ödemelerini veya başlarının kesilmesini istedi. Binlerce kişi yarı özerk Kürt bölgesine ve komşu ülkelere kaçtı.

Ninova’daki St George Keldani Telskuf Kilisesi rahibi Peder Karam Shamasha, El Cezire’ye  “IŞİD geldiğinde, insanların eşyalarını toplamak ve kaçmak için sadece saniyeleri vardı” açıklamasında bulundu.

Başlangıçta Ninova köylerindeki Hristiyanlar, IŞİD’den kaçan diğer Hristiyanları, Ezidileri ve Şii Müslümanları, grup ovaları süpürüp Hristiyanlar evlerini terk edene kadar barındırdılar. IŞİD 2017’de topraklarını kaybetti, ancak o zamandan beri çok az Hıristiyan geri döndü.
Peder Karam, “Güvenlik durumu eskisi kadar kötü değil, ancak insanların geri dönmesi zor” dedi. Telskuf’taki 1.450 Hıristiyan ailenin yalnızca üçte birinin geri döndüğünü söyledi. 2003’ten önce 50.000 Hıristiyan’ın bulunduğu Musul’da sadece 150 kişi geri döndü.

Iraklı Hıristiyanlar savaşın sessiz kurbanları oldular. Kendilerini terk edilmiş hissettiler ”dedi Peder Karam. “Birkaç istisna dışında, Avrupa ülkeleri onlara sığınma hakkı vermedi, mülteci olarak kabul edilmedi. Bu en büyük yaralardan biri ”dedi.

Dinler arası diyalog

Papa, Bağdat’ta Irak Devlet Başkanı Barham Salih ve yetkililerle görüşecek ve burada Hıristiyanların karşı karşıya olduğu ayrımcılık ve sindirme konusunda endişelerini dile getirmesi bekleniyor.

2019’da Roma Kilisesi ile İslam arasında yeni bir dinler arası diyalog aşamasını başlatan papa, Irak’taki en yüksek Şii otoritesi olan ve Şii Müslümanların toplam nüfusun yaklaşık yüzde 70’ini temsil ettiği Büyük Ayetullah Ali el-Sistani ile görüşmek üzere Necef’i de ziyaret edecek. nüfus.

Sünni Müslümanlar ve Yezidiler de dahil olmak üzere diğer inançların ve Irak’ın azınlık gruplarının temsilcilerinin, üç tek tanrılı babanın babası olan Patrik İbrahim’in doğum yeri olarak kabul edilen güney Irak’taki Ur’da papa ile dinler arası bir toplantıya katılmaları bekleniyor. inançlar.

Erbil’de bir Iraklı siyasi analist olan Prof. “Ama sahada karmaşık bir gerçeklik var ve korkarım ki bu Hıristiyanlar ve diğer azınlıklar için çok az değişecek.”

Musul’da Francis, yıkılan ve saygısızlık edilen, eserleri yağmalanan veya hasar gören eski kiliselerin ve kutsal mabetlerin kalıntılarını bulacak.

Iraklı yetkililer, Francis’in Kilise Meydanı’ndaki Hosh al-Bieaa’da savaşın kurbanları için dua etmesi beklenen Musul’un yollarından ve Eski Şehir’den enkazın kaldırılmasını hızlandırdı. Bölge, hiçbiri savaştan esirgenmeyen, bazıları 12. yüzyıla tarihlenen, farklı Hristiyan mezheplerine ait dört kiliseye ev sahipliği yapıyordu.

Bu arada Musul’daki azınlık mahallelerinde yeniden yapılanma hızı son derece yavaş.

Peder Karam, “Hükümet bizim için veya diğer Iraklılar için bu konuda hiçbir şey yapmadı” dedi. “İnsanların dönecekleri ve işleri olmayan veya ekonomik iyileşme ihtimali olmayan bir evi yok, Hıristiyanların geri dönmesi zor.”

Ekonomik zorluk ve güvensizlik

Dünya Bankası’na göre düşen petrol fiyatları, kötü yönetim, yolsuzluk ve elverişsiz iş ortamıyla birleştiğinde Irak’ın ekonomik krizini derinleştiriyor. Yüksek işsizlik oranları ve koronavirüs salgını 12 milyon insanı yoksulluk riskine atıyor.

Ancak Hıristiyanların geri dönmesini zorlaştıran sadece ekonomik zorluk değildir. Güvenlik durumu kırılgan ve azınlıklar artık Irak’ta kendilerini güvende hissetmiyorlar.

Ninova Ovası Şii milislerin askeri kontrolü altındayken, IŞİD hala ülke genelinde faaliyet gösteriyor. Ocak ayında IŞİD, Bağdat’ta 32 kişiyi öldüren iki intihar saldırısı düzenledi; bu, grubun 2017’de sözde halifeliğini kaybetmesinden bu yana bu türden ilk büyük saldırı oldu.

Hristiyanlar Kürt bölgesinde görece sakin buldular. Irak’ın merkezinden kaçan binlerce kişi oraya yerleşerek okullar ve kiliseler inşa etti. 2015 yılında Keldani Kilisesi’nin her inançtan öğrencilere ve mültecilere açık bir enstitü olan Erbil Katolik Üniversitesi’ni kurduğu bölgede yaklaşık 150.000 kişinin yaşadığına inanılıyor.

Irak’taki Hristiyanlık, Havari Thomas’ın Mezopotamya bölgesinde müjdeyi vaaz ettiği MS 1. yüzyıla kadar uzanıyor. Iraklı Hristiyanlar, ayinlerde kullanılan ve aynı zamanda konuşma dili olarak kullanılan Aramice bir dil olan klasik Süryanice konuşuyorlar. Aramice, MÖ 10. yüzyıla kadar uzanır ve onu dünyanın kaydedilmiş en eski yaşayan dili yapar.

Nesli tükenmekte olduğu düşünülen birkaç Aramice, Yakın Doğu’daki Hıristiyan toplulukları içinde, çoğunlukla eski nesiller tarafından kullanılan hayatta kalmıştır. Hıristiyan topluluklarının diasporası, yakın gelecekte neslinin tükenebileceği anlamına geliyor.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.