Myanmar güçleri darbe karşıtı protestoları durdururken altı kişi öldürüldü

6 mins read
Myanmar güçleri darbe karşıtı protestoları durdururken altı kişi öldürüldü

Myanmar güçleri darbe karşıtı protestoları durdururken altı kişi öldürüldü

Yerel basında, Mandalay ve Monywa’da güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu altı protestocunun öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Haber ajansları ve yerel medyaya göre, güvenlik güçleri Myanmar’ın çeşitli şehir ve kasabalarında darbe karşıtı protestoculara ateş açarak en az altı kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi yaraladı.

Tanıklar, en büyük ikinci şehir olan Mandalay’da Çarşamba günü iki kişinin öldüğünü, orta Sagaing bölgesindeki Monywa kasabasında ise en az dört kişinin öldüğünü söyledi.

Bir doktor, AFP haber ajansına Mandalay’da bir protestocunun göğsünden vurulduğunu, 19 yaşındaki genç bir kadının ise kafasından vurulduğunu söyledi.

Frontier Magazine de cinayeti bildirdi ve polisin ilk olarak Mandalay’daki binlerce kişiden oluşan bir kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığını söyledi. Yayın, daha sonra kalabalığın aynı yerde yeniden toplanıp oturma eylemine devam etmesiyle ateş açtılar.

Myanmar, ordunun bir darbeyle iktidarı ele geçirdiği ve lider Aung San Suu Kyi de dahil olmak üzere ülkenin sivil liderlerinin çoğunu tutukladığı 1 Şubat’tan beri kaos içinde.

Ordu, devralmayı, Kasım 2020 seçimlerinde Aung San Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Ligi’ni (NLD) iktidara döndüren doğrulanmamış sahtekarlık iddialarıyla gerekçelendirdi. İktidarı ele geçirme, yaygın uluslararası kınamaların yanı sıra sivil yönetime dönüş talep eden ülke çapında gösterileri tetikledi.

Monywa kasabasında bir kurtarma görevlisi, AFP’ye ekibinin dört kişinin cesetlerini ele aldığını ve aileleriyle temasa geçtiğini söyledi. Yerel bir haber kaynağı olan Monywa Gazetesi, beş kişinin ölüm oranını belirledi.

Myanmar Now web sitesine göre, güvenlik güçlerinin 300 kişiyi tutukladığı ve bazı protestocuları “şiddetli bir şekilde dövdüğü” Yangon ana kentinde de canlı ateş ve yaralanmalar olduğu bildirildi.

Sosyal medyada yayınlanan videoda, polis ve askerler nöbet tutarken, elleri başlarında, ordu kamyonlarına dalan uzun kuyruklu genç adamlar gösterildi.

Myanmar Now’ın bildirdiğine göre, polis ve askerler Hledan Merkezi kavşağını kapattılar ve Yangon’un Sachaung bölgesindeki göstericilere göz yaşartıcı gaz sıktılar, ancak kalabalık dağıldıktan dakikalar sonra yeniden toplandı.

Merkezi Monywa, Myingyan ve Magway kasabalarında da protestolar düzenlendi. Monywa Gazetesi, güvenlik güçlerinin orada canlı mühimmat atması sonucu beş kişinin yaralandığını bildirdi.

Myanmar ordusundan hemen bir yorum gelmedi.

BM’de “benzersiz durum”
Cinayetler, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) Myanmar’daki sanal dışişleri bakanları toplantısında bir atılım yapamadığı için geldi.

Kısıtlama çağrısında birleşirken, yalnızca dört üye – Endonezya, Malezya, Filipinler ve Singapur – Aung San Suu Kyi ve diğer tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

New York’ta, Myanmar’ın BM Büyükelçisi Kyaw Moe Tun, askeri yetkililerin küresel organa elçinin görevinden atıldığını ve görevli yardımcısının artık görevde olduğunu söyleyen bir mektup gönderdikten sonra ülkenin meşru temsilcisi olarak kalması konusunda ısrar etti. .

Görevden alma, Kyaw Moe Tun’un Cuma günü BM Genel Kurulu toplantısında ülkeye demokrasiyi yeniden tesis etmek için “uluslararası toplumdan mümkün olan en güçlü eylem” çağrısında bulunmasının ardından geldi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386