Tigralılar travma ve öfkeyle Eritre askerlerini “ağır suçlarını” anlatıyor

10 mins read
Tigralılar travma ve öfkeyle Eritre askerlerini "ağır suçlarını" anlatıyor

Tigralılar travma ve öfkeyle Eritre askerlerini “ağır suçlarını” anlatıyor

4 Aralık, Mona Lisa Abraha’yı dehşetle dolduran bir tarih. O zamanlar 18 yaşındaydı; Eritreli askerlerin Etiyopya’nın güç durumdaki Tigray bölgesindeki Tembin köyüne girdiklerini anlatıyor.

Tigralılar travma ve öfkeyle Eritre askerlerini "ağır suçlarını" anlatıyor

Bana tecavüz etmeye çalıştılar, yere fırlatıldım. Sonra askerlerden biri beni korkutmak için kurşun sıktı ve elime geldi ve sonra koluma giren başka bir mermiyi daha ateşlediler, ”diye hatırlıyor Abraha, Tigray’ın başkenti Mekelle’nin eteklerindeki bir hastane yatağından.

Saatlerdir kanıyordum. Sonra kolumu kestim ”diyor gözyaşlarına boğulmadan önce.

Abraha’nın hesabı, Tigray’de iletişimin haftalarca kesildiği ve medya erişiminin son zamanlarda biraz gevşemeden önce ciddi şekilde engellendiği gizli çatışmadan çıkan birkaç kişiden biri. El Cezire erişim sağladı ve Eritreli askerlerin ağır suiistimallerine maruz kaldıklarını iddia eden tanıklardan ve hayatta kalanlardan dinlenildi.

okumaya devam et:

Aylar süren gerilimin ardından, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Kasım ayı başlarında, federal ordu kamplarına yapılan saldırıların ardından Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) adlı bölgenin iktidar partisinin kaldırılması için bir hava ve kara taarruzu emri verdi. Abiy 2018’de iktidara gelene kadar onlarca yıldır Etiyopya siyasetine hakim olan TPLF, Eritre ile 1998-2000 arası acımasız bir savaşa başkanlık etmişti.

Tanıklar, hayatta kalanlar ve bölge sakinleri El Cezire’ye, Eritre güçlerinin uzun süredir düşmanlarına karşı Etiyopya ordusunu desteklemek için Tigray’e girdikten sonra korkunç suçlar işlediklerini söyledi.

Mai Kadra’dan yerinden edilmiş bir kadın olan Saba, El Cezire’ye “Bazı kızlarla birlikte köyü terk etmeyi başardık, ancak yolda Eritreli askerler tarafından yakalandık” dedi. “10’dan fazla asker sırayla bize tecavüz etti.”

Mai Kadra’dan başka bir yerinden edilmiş kadın, “Kocam bizim köyümüzde öldürüldü,” dedi, Eritreli askerleri suçlayarak, “Dünyaya öldüğümüzü söyle” dedi.

Batı Tigray’deki Mai Kadra, aynı zamanda, yerel polis ve milislerin yanı sıra Tigrayanlı bir gençlik grubunun suçlandığı 9 Kasım katliamında yaklaşık 600 sivilin öldürüldüğü yerdi.

Axum katliamı

Eritre ve Etiyopya, Eritreli askerlerin binlerce insanı öldürdüğüne, yüz binlerce kişiyi yerinden ettiğine ve büyük gıda, su ve ilaç kıtlığına yol açtığına inanılan çatışmaya katıldığını yalanladı. Ancak tanıklar, Eritreli askerlerin sayısının binlerce olduğunu tahmin ederken, El Cezire, Tigray’de Eritre plakalı kamyonların askerleri taşıdığını gösteren görüntüler elde etti.

Tigray’deki devlet tarafından atanan geçici hükümetin üst düzey üyeleri de Eritreli askerlerin varlığını ve yağma ve öldürme suçlamalarını kabul ettiler.

Tigray bölgesinin geçici valisi Mulu Nega, El Cezire’ye verdiği demeçte, “TPLF, [Tigray] bölgesindeki federal hükümetin ordusuna saldırdı. Bizim irademize karşı oldu.

Uluslararası Af Örgütü geçen hafta yaptığı bir raporda, Kasım ayında Axum kasabasında yüzlerce sivilin Eritreli askerler tarafından katledildiğini ve bunun “bir dizi insan hakları ve insani hukuk ihlali” olduğunu söyledi.

Raporda, katliamın “halkı terörize etmek” amacıyla “koordineli ve sistematik” bir şekilde işlendiği ve insanlığa karşı suç teşkil edebileceği belirtildi.

Bulguları, katliamın tanıkları ve kurtulanlarla, tamamı etnik Tigraylılarla yapılan 41 görüşmeye dayanıyordu.

Raporun yazarı Jean-Baptiste Gallopin Al Jazeera’ya şunları söyledi: “Eritreli güçler takviye çağırdı ve keskin nişancı tüfeği ve makineli tüfek kullanarak sokaklarda sivillere ateş açtı.”

Af Örgütü raporunda aktarılan Axum sakinleri, failleri Eritreli askerler olarak tanımladılar ve sık sık “Eritre” yazan plakalı kamyonlara bindiklerini söylediler.

Tanıklar, çoğunun üniforma giydiğini ve Etiyopyalı askerlerinkinden kolayca ayırt edilebilen ayakkabılar giydiğini söyledi. Askerlerin kendi sözcükleri ve aksanıyla kendine özgü bir lehçeyle konuştuklarında kendilerini Eritreli olarak ayırdıklarını belirttiler.

Rapora göre, bazı askerlerin göze yakın her tapınakta üç yara izi vardı ve kendilerini Sudan ve Eritre’yi birbirine bağlayan ancak Etiyopya’da bulunmayan bir etnik grup olan Beni-Amir olarak tanımladı.

Etiyopya hükümeti, Af Örgütü kaynaklarının doğruluğunu sorguladı, ancak bir soruşturma başlatılacağını söyledi. Devlet tarafından atanan Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu da Af Örgütü’nün raporunun ciddiye alınması gerektiğini ve ön soruşturmaların Eritreli askerlerin Axum’da bilinmeyen sayıda sivili öldürdüğünü gösterdiğini söyledi.

Ancak Etiyopya’nın Katar Büyükelçisi Samia Zekaria Gutu El Cezire’ye yazdığı bir mektupta Af raporunu “pişmiş” olarak nitelendirdi.

Gutu, “Güvenilir olmayan kaynaklara dayanan bu tür bir” rapor “un, TPLF suç kliği tarafından yanlış bilgilendirme ve propagandayı daha da pekiştirme riski taşıdığı biliniyor” dedi.

Eritre’nin Enformasyon Bakanı Yemane Meskel, Af Örgütü’nün “saçma sapan suçlamalarını” reddetti.

1998-2000 savaşının ardından Eritre ile bağlarını yeniden kurarak 2019’da Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Abiy, 28 Kasım’da federal güçlerin Mekelle’ye girmesinin ardından TPLF’ye karşı zafer ilan etti. Bununla birlikte, TPLF liderleri, savaşmaya devam etme sözü verdiler ve bölgede çatışmalar devam etti ve bu, çok ihtiyaç duyulan insani yardımı sağlama çabalarını aksattı.

Geçen ay ABD, Eritre’den gelen tüm askerlerin Tigray bölgesini “derhal” terk etmesi gerektiğini söyledi.

Bu sırada El Cezire ile konuşan Mekelle sakinleri, Eritreli güçlerin ülkeyi terk etmesini talep etti.

Bütün bunlar neden oldu? Eritre güçleri ağır suçlar işledi. Bir tüccar olan Loul Malas, bu suçları işleyen herkesin yargılanmasını ve yabancı güçlerin anavatanımızı terk etmesini istiyoruz ”dedi.

Bir mühendis olan Kibrom Zaro şunları ekledi: “Altyapımız yok edildi ve temel hizmetler yok. Güvenlik yok ve dünyanın mücadelemizi bilmesini istiyoruz. ”

kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.