ABD’nin Dijital Doları Bitcoin Gibi Görünmüyor

8 mins read
Fed'in Dijital Doları Bitcoin'e Benzemeyecek

ABD’nin Dijital Doları Bitcoin Gibi Görünmüyor

Fed'in Dijital Doları Bitcoin'e Benzemeyecek

Hazine Bakanı Janet Yellen, geçtiğimiz günlerde, ödeme sistemini Amerikalılar için daha kolay hale getirecek ve muhtemelen Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle rekabet edebilecek yeni bir elektronik para birimi biçimi olan sözde bir dijital dolar yaratma fikrinden bahsetti. Ancak, Bitcoin’e benzeyen, hükümet tarafından yönetilen bir çevrimiçi dolar için çok az mantık var. Federal Rezerv’in Amerikalılar için bir şeyler ödemeyi daha kolay ve daha ucuz hale getirmesinin muhtemelen daha iyi yolları vardır.

Yellen, dijital bir dolar – veya bazılarının dediği gibi “Fedcoin” fikrini öneren ilk kişi değil. Fed Valisi Lael Brainard, geçen yıl konsepti düşündü. Ve St. Louis Federal Rezerv Bankası’nda kıdemli başkan yardımcısı olan David Andolfatto, birkaç yıldır bu olasılığı araştırıyor. 2015 yılında kişisel blogunda birkaç potansiyel faydaya dikkat çekerek bunun hakkında yazdı.



Andolfatto, bir Fedcoin, insanların bir banka hesabı açmadan – fiziksel nakit gibi, ancak fiziksel cüzdanınız yerine telefonunuzdaki bir uygulamayı kullanarak işlem yapmalarına izin verir. Ayrıca çalınmasının, hacklenebilecek bir banka hesabından daha zor olacağını savunuyor. Buna ek olarak, hükümetin gerekirse suçluları bulmasına izin verecek elektronik bir iz bırakacak.

Bitcoin, banka gibi güvenilir bir aracıya ihtiyaç duymadan çalışmak üzere tasarlanmıştır. İki kişi dolar cinsinden bir işlem yaptığında, bir banka işlemi doğrular ve günlüğe kaydeder ve paranın bir hesaptan borçlandırılıp diğerine yatırıldığından emin olur. Bitcoin ile bu doğrulama, “madenciler” adı verilen dağıtılmış bir bilgisayar ağı tarafından yapılır. Madencilerin işlemi doğrulamak için rekabet ettikleri ve bunu yaptıkları için bitcoinlerle ödüllendirildikleri sistemin ekonomisi, tüm sistemi dürüst tutar.

Ama aynı zamanda muazzam kaynaklar gerektirir. Madencilik süreci – “işin kanıtı” sistemi olarak adlandırılır – çok zor matematik problemlerinin çözülmesini içerir, bu da çok fazla hesaplama gücü gerektirir ve bu da büyük miktarda enerji gerektirir – yaklaşık Arjantin ülkesinin tamamı kadar , yakın tarihli bir tahmine göre. Bu enerji kullanımının nihayetinde Bitcoin’i parasal bir sistem olarak tutup tutmayacağı cevaplanmayı bekleyen bir sorudur.

Bununla birlikte, açık olan şey, Fed’in Fedcoin için kendi çalışma kanıtı sistemini oluşturmasına gerek olmadığıdır. İşin kanıtı, ademi merkeziyetçi bir dünyada güven oluşturmanın pahalı bir yoludur; Merkezi ve halihazırda güvenilen bir varlık olan Fed’in, birisi dijital bir dolar harcamak istediği her seferinde güveni yeniden tesis etmek için çok büyük miktarlarda elektrik harcaması gerekmez. Bunun yerine, işlemi herhangi bir bankanın yaptığı gibi ucuz ve kolay bir şekilde temizleyebilirdi. İnsanlar Fed’e paralarını çalmayacağına güvendikleri sürece (ve istediği kadar baskı yapabildiğinde neden istesin ki?), Bir Fed ödeme sistemi, herhangi bir kripto para birimi teknolojisine güvenmeden inanılmaz derecede ucuz olabilir.

Dolayısıyla bir Fedcoin, Bitcoin’e benzememelidir. Ancak bu, merkez bankasının ödemeleri işleme koyamayacağı anlamına gelmez. Fed, kesinlikle insanların, banka hesabı olmadan, eşler arası bir yolla birbirlerine ucuza dijital dolar gönderebilecekleri bir uygulama yaratabilirdi. Bir kripto para birimi gibi dağıtılmış bir defterde saklanmak yerine, bu dolarlar basitçe, Venmo hesaplarına erişmek için telefonları kullandıkları gibi, insanların telefonlarından erişebilecekleri Fed’in kendi merkezi veritabanında mevcut olacaktı.

Fed tarafından işletilen bir elektronik ödeme sistemi, PayPal, Venmo, Stripe, Visa ve MasterCard gibi mevcut ödeme uygulamalarıyla rekabet edebilir. Bu, bu şirketleri doğal olarak dezavantajlı bir duruma sokar, çünkü hepsi bankaların faaliyet göstermesini gerektirir ve Fed kendi bankasıdır. Ve Fed hükümetin bir parçası olduğu için, kar elde etmesi bile gerekmiyor, bu nedenle ödeme hizmeti gerçekten çok ucuz olabilir. Ücretli ödeme hizmetleri iflas edebilir.

Aslında, insanların Fed’de tuttuğu dijital dolarlar, bu doları bir çek hesabında tutmanın bir alternatifi olacağından, Fed aynı zamanda özel bankalar ve kredi birlikleriyle de rekabet ediyor olacaktı. Birçok çek hesabı zaten ücretsizdir, ancak Andolfatto’nun da belirttiği gibi, Fed yapımı bir uygulamayı indirmek, bir banka hesabı için başvurmaktan daha kolay olacaktır ve muhtemelen herhangi bir gizli veya sürpriz ücret için endişelenmenize gerek kalmayacaktır.

Böylece Fed kendi dağıtılmış, eşler arası ödemeler ve nakit depolama sistemini oluşturabilir ve bunu Bitcoin’den çok daha ucuza yapabilir. Ancak bunu yaparak, dünyanın mevcut finans ve ödeme altyapısının çoğu ile doğrudan rekabet edebilir. Belki bu iyi bir şeydir – belki de ödeme ve nakit depolama o kadar olgun ve metalaştırılmış bir üründür ki, artık bunu yapan kârlı şirketlerin olması için hiçbir neden yoktur ve hükümet bunları güvenle güçlendirebilir. Ancak bu, aslında her zaman riskli bir hareket olan bir endüstriyi millileştirmek olur. Yellen, yalnızca bu fikirle ilgili daha fazla araştırma yapacağına söz vermekte haklı.

aawsat

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386