Fransa: Sarkozy yolsuzlukla suçlandı, hapis cezasına çarptırıldı

8 mins read
Fransa: Sarkozy yolsuzlukla suçlandı, hapis cezasına çarptırıldı

Fransa: Sarkozy yolsuzlukla suçlandı, hapis cezasına çarptırıldı

Fransa: Sarkozy yolsuzlukla suçlandı, hapis cezasına çarptırıldı

Eski cumhurbaşkanı yolsuzluk ve uyuşturucu ticareti nedeniyle bir yıl hapis ve iki yıl ertelenmiş hapis cezası verdi.

Bir Paris mahkemesi, Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi yolsuzluk ve nüfuz ticaretinden suçlu buldu ve onu bir yıl hapis ve iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı.

Jacques Chirac’tan sonra modern Fransa’da yolsuzluktan mahkum edilen ikinci eski cumhurbaşkanı.

2007’den 2012’ye kadar cumhurbaşkanı olarak görev yapan 66 yaşındaki politikacı, 2014 yılında üst düzey bir yargıçtan dahil olduğu bir yasal işlem hakkında yasadışı olarak bilgi almaya çalıştığı için Pazartesi günü mahkum edildi.

Savcılar yargıçlara, Sarkozy’nin 2007 başkanlık kampanyası için L’Oreal mirasçısı Liliane Bettencourt’tan yasadışı ödemeleri kabul ettiği iddialarıyla ilgili gizli bilgiler karşılığında, yargıç Gilbert Azibert için Monako’da bir iş bulmayı teklif ettiğini söyledi.

Bu, Sarkozy ile avukatı Thierry Herzog arasındaki sağcı lider sol ofisinin ardından yapılan görüşmeleri dinlerken ortaya çıktı. Dinleme, aynı kampanyanın Libya’dan finanse edildiği iddiasıyla ilgili başka bir soruşturmayla ilgili olarak gerçekleştirildi.

Mahkeme, kendisi de eski bir avukat olan Sarkozy’nin bu tür yasadışı eylemlerde bulunmaktan “tamamen haberdar” olduğunu söyledi. İki sanık da suçlu bulundu ve aynı cezayı verdi.

“Yırtık pırtık” saygınlığı

Sarkozy, işlerine burnunu sokmak için aşırı araçlar kullanan mali savcılar tarafından yapılan bir cadı avının kurbanı olduğunu söyleyerek herhangi bir suçu reddetmişti. Pazartesi günkü karara itiraz etmek için şimdi 10 günü var.

Ertelenen iki yıl dikkate alındığında, bir yıllık hapis cezası Sarkozy’nin fiziksel olarak hapse girme ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor.

Mahkeme, Sarkozy’nin evinde elektronik bilezikle gözaltına alınma talebinde bulunma hakkına sahip olacağını söyledi.

Sarkozy, 2012 cumhurbaşkanlığı kampanyasını yasadışı finanse etmekle suçlanan 13 kişiyle birlikte bu ay başka bir davayla karşı karşıya kalacak.

Paris’ten haber yapan El Cezire’den Natacha Butler, Sarkozy’nin avukatlarının karara itiraz etme niyetinde olduklarını söyledi.

Butler, Sarkozy’nin itibarının artık “paçavra” olduğunu söyleyerek, mahkemenin kararının hâlâ barındırabileceği siyasi hedeflere “yıkıcı bir darbe” olduğunu ekledi.

“Mücadele edilecek hapis cezasına çarptırılmış eski bir başkanın siyasi olarak bir kez daha merkez sahneye çıkabileceğini hayal etmek zor” dedi.

“Artık benim hakkımda bir şey duymayacaksınız”

Sarkozy beş yıllık görev süresi boyunca göçmenlik, güvenlik ve ulusal kimlik konularında sert bir tavır aldı.

52 yaşında cumhurbaşkanlığını kazandıktan sonra, Sarkozy başlangıçta çok ihtiyaç duyulan dinamizmi sağlayan, uluslararası sahneye sıçrayan ve kurumsal dünyayı etkilediği görülüyordu.

Ancak başkanlığı 2008 mali krizinin gölgesinde kaldı ve daha önceki savaş sonrası Fransız liderlerinin en düşük popülerlik oranlarıyla görevi bıraktı.

2012 başkanlık yarışında Sosyalist Francois Hollande’a karşı aşağılayıcı yenilgisinin ardından – onu Valery Giscard d’Estaing’den (1974-81) bu yana ikinci dönem reddedilen ilk cumhurbaşkanı yaptı – Sarkozy ünlü bir söz verdi: “Benim hakkımda hiçbir şey duymayacaksınız bir daha.”

Bu tahmin erken çıktı.

Devam eden yasal sorunları ve eski top model Carla Bruni ile evliliği, “Sarko” olarak bilinen adamın halkın gözünde çok fazla kalmasını sağladı.

Les Republicains (LR) olarak yeniden adlandırıldığından beri muhafazakar UMP partisinin liderliğini kazanarak 2014’te cephe siyasetine döndüğünde çok az kişi şaşırdı.

2016 yılında cumhurbaşkanlığı için yeni bir teklifte bulundu, yüksek yaşama olan aşkı için kazandığı “bling-bling” imajını gömmek ve kendini elitlere karşı inişli çıkışlıların savunucusu olarak görüyor.

Sarkozy, LR partisinin ön seçimlerini bile geçemedi, ancak yenilgiye rağmen sağda oldukça popüler kaldı.

Fransızlarla özel bir bağım var. Esneyebilir, sıkılaştırabilir ama var, “dedi o sırada eski başkan.

Şu anda bile, 2022’de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u devralma hakkı konusunda bariz bir aday olmadığından, Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı için bir çatlak daha isteyebileceğine dair fısıltılar kaldı.

Ancak mahkumiyet muhtemelen tüm bu tür spekülasyonları sona erdirecektir.

Önümüzde başka yasal sıkıntılar var: 2012’de başarısız olan yeniden seçim teklifinde dolandırıcılıkla aşırı harcama suçlamasıyla ilgili olarak 17 Mart’ta ikinci bir duruşmaya çıkması planlanıyor.

Ayrıca, 2007 seçim kampanyası için Libya lideri Muammer Kaddafi’den milyonlarca avro aldığı iddiaları nedeniyle de suçlanıyor.

Ocak ayında savcılar, Sarkozy’nin Rusya’daki danışmanlık faaliyetleri nedeniyle nüfuz sattığı iddiasıyla ilgili bir soruşturma daha açtı.

Sarkozy iddiaları reddediyor ve yargıyı kendisini kovalamakla suçladı.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.