BM uzmanı: ABD’nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporu adalet açısından kritik

5 mins read
BM uzmanı: ABD'nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporu adalet açısından kritik

BM uzmanı: ABD’nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporu adalet açısından kritik

Önde gelen bir Birleşmiş Milletler uzmanı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili bir ABD istihbarat raporunun devam eden adalet arayışında kritik bir adım olacağını söyledi.

BM uzmanı: ABD'nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporu adalet açısından kritik

BM’nin yargısız veya keyfi infaz özel raportörü Agnes Callamard, Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) tarafından hazırlanan raporun Ekim 2018 cinayetinden kimin sorumlu olduğuna dair bilgi vermesinin beklendiğini söyledi.

Callamard, Çarşamba günü geç saatlerde Columbia Üniversitesi’nde Knight First Amendment Institute’un ev sahipliğinde düzenlenen bir panelde, “Daha fazla kanıt elde ettikten sonra, dünyanın geri kalanı için ne tür bilgiler verileceğini görmezden gelmek gerçekten imkansız olacak” dedi.

Washington Post gazetesi köşe yazarı ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın önde gelen eleştirmenlerinden Kaşıkçı, evlilik belgelerini almaya gittiği İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürüldü.

Cinayeti, dünya çapında şok dalgaları yarattı ve insan hakları savunucuları, basın özgürlüğü örgütleri, BM uzmanları ve yasa koyuculardan faillerin hesap sorulmasını talep etti.

Callamard, “Hesap verebilirlik uğruna ve Amerikan demokrasisinin iyiliği için DNI raporu yayınlanmalıdır” dedi.

Sınıflandırılmamış rapor

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Biden yönetiminin DNI raporunu yayınlama kararlılığını sürdürdüğünü söyledi. Açıklanması için belirli bir zaman aralığı vermedi, sadece “yakında” olacağını söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, raporu okuduğunu ve yakında Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud ile telefonla görüşmeyi beklediğini söyledi. Beyaz Saray basın havuzunun bildirdiğine göre ABD başkanı, aramanın ne zaman yapılacağını söylemedi.

Bu haftanın başlarında, haber kaynağı Axios – Kaşıkçı cinayetinde MBS olarak da bilinen bin Salman’ın iddia edilen rolü hakkında daha fazla ayrıntı sağladığına inanılan raporun Perşembe günü kadar erken çıkabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansı, konuya aşina kimliği belirsiz dört ABD yetkilisine atıfta bulunarak, raporun “Kaşıkçı cinayetini veliaht prensin onayladığı ve muhtemelen emrettiğini değerlendirdiğini” söyledi.

Al Jazeera bu bilgiyi bağımsız olarak doğrulayamadığını belirtiyor

‘Kesinlikle hayır’

Suudi yetkililer, MBS’nin Kaşıkçı’nın öldürülmesine karıştığı suçlamalarını defalarca reddettiler, bunun yerine cinayeti bir grup haydut askeri suçlandı.

Yayıncı CBS’nin 2019’daki 60 Dakika programına verdiği bir röportajda, veliaht prense Kaşıkçı’nın öldürülme emrini alıp almadığı soruldu. “Kesinlikle hayır” diye cevapladı, ancak “iğrenç suç” için bir Suudi lider olarak “tüm sorumluluğu” aldığını söyledi.

Olanlara ilişkin kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılması yönündeki küresel çağrıların ortasında, ABD Kongresi Aralık 2019’da DNI’nin cinayetle ilgili bir raporu 30 gün içinde yayınlamasını gerektiren bir hüküm içeren savunma tasarısını kabul etti.

Özellikle, istihbarat şefinden Kaşıkçı cinayetinden sorumlu veya suç ortağı olduğuna inandıkları, cinayeti bilen veya yardım eden veya soruşturmayı engelleyen kişileri listelemesini istedi.

Kaynak link Al Jazeera

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386