Avrupalı ​​ve ABD’li diplomatlar, 2015 İran anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunu görüşecek

8 mins read
Avrupalı ​​ve ABD'li diplomatlar, 2015 İran anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunu görüşecek

Avrupalı ​​ve ABD’li diplomatlar, 2015 İran anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunu görüşecek

Avrupalı ​​ve ABD'li diplomatlar, 2015 İran anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunu görüşecek

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen diplomatları, 2015 İran nükleer anlaşmasının nasıl canlandırılacağını görmek için görüşmeler yapacaklar.

Fransız dışişleri bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Perşembe günü Alman ve İngiliz meslektaşlarını Paris’te ağırlayacağını ve yeni ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in video konferans yoluyla katılacağını söyledi.



Bu arada İran, parlamentosunun Aralık ayında kabul ettiği bir yasa tasarısı uyarınca ABD’nin 2018’den beri eski Başkan Donald Trump tarafından uygulanan yaptırımlarını 21 Şubat’a kadar kaldırmaması halinde, bazı BM nükleer ajansı denetimlerini kısıtlamayı planlıyor.

Sözcüsü yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel, önümüzdeki zorlu yolu vurgulayarak, İran’ın Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani ile yaptığı telefon görüşmelerindeki yükümlülüklerini yerine getirememesinden “endişelerini” dile getirdi.

Analistler, Trump 2018’de ayrıldığında neredeyse ölümcül bir darbe alan dönüm noktası anlaşmasını kurtarmak için yalnızca küçük bir fırsat penceresi kaldığını söyledi.

Şu andaki ABD Başkanı Joe Biden’in yönetimi, Tahran’ın itiraz ettiği bir ön koşul olan İran’ın tam itaate dönmesi halinde anlaşmaya yeniden katılmaya ve yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.

İran daha fazla uyumsuzluğu düşünüyor

Ajans, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) başkanı Rafael Grossi’nin ülkede devam eden denetimlere bir çözüm bulmak amacıyla İranlı yetkililerle görüşmek üzere Cumartesi günü Tahran’a gideceğini söyledi.

Tahran’ın tehdit ettiği adımın “IAEA’nın ülkedeki doğrulama ve izleme faaliyetleri üzerinde ciddi bir etkisi” olacağı konusunda uyardı.

Washington’da Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, İran’ın UAEA ile “tam ve zamanında işbirliği” sağlaması gerektiğini söyledi.

Blinken, “İran adımları tersine çevirmeli ve yalnızca ABD’nin değil, yalnızca bölgedeki müttefiklerimizin ve ortaklarımızın değil, tüm dünyanın dayandığı UAEA güvencelerini etkileyecek diğerlerini atmamalı” dedi ve Blinken’in bir Fransa ve Almanya’nın üye olduğu Avrupa Birliği için “önemli rol”.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nde kıdemli bir politika araştırmacısı olan Ellie Geranmayeh, Perşembe günkü toplantının İran’ın kısıtlamalara devam etmesini engellemek için önemli bir siyasi veya ekonomik jest üretmesinin “olası olmadığını” söyledi.

AFP haber ajansına verdiği demeçte, “Bu son tarih aylardır kartların üzerinde ve ekonomik bir rahatlama olmadığı için İran liderleri ilerlemeye mecbur hissediyorlar” dedi.

2015 yılında Viyana’da imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA), İran’ın nükleer programını uluslararası yaptırımların kademeli olarak gevşetilmesi karşılığında kısıtladığını gördü.

Ancak İran, ABD yaptırımlarının, Trump’ın İran hükümetini zayıflatmak için “azami baskı” politikasının bir parçası olarak yeniden uygulamaya konmasının ardından, anlaşmaya aykırı olarak nükleer çalışmalarını hızlandırdı.

BM nükleer izleme örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada, İran’ın yeni bir anlaşmayı ihlal ederek uranyum metali üretmeye başladığını ve Avrupalı ​​güçlerin Tahran’ın “yenilenen diplomasi fırsatını baltaladığı” konusunda uyarmasına neden olduğunu söyledi.

Merkel, Ruhani ile yaptığı görüşmede, “Şimdi güven yaratan ve diplomatik çözüm şansını artıran olumlu sinyallerin zamanı geldi” dedi.

Ancak İran cumhurbaşkanlığı çağrıda Ruhani’nin ABD’nin çekilmesinden sonra JCPOA taahhütlerine ilişkin “Avrupa’nın performansını eleştirdiğini” söyledi.

“Sadece eylem”

İran’ın politikası nihayetinde Yüksek Lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından belirlenirken, Haziran’daki İran cumhurbaşkanlığı seçimleri başka bir zaman baskısı faktörü ekliyor.

Küresel güçlere sahip nükleer diplomasinin önemli bir savunucusu olan Ruhani, art arda en fazla iki dönem görev yaptıktan sonra istifa etmeye hazır ve onun yerini daha katı bir figür alabilir.

Geranmayeh, “İran’ın sonraki adımlarından kaynaklanabilecek zararı sınırlandırmak için kısa bir zaman aralığı var, örneğin bu tür hareketlerin uluslararası gözlemcilerin denetimlerinin kalitesi üzerindeki etkisini azaltarak” dedi.

Washington’ın İran’a Biden yönetiminin “Trump dönemindeki maksimum baskıdan uzaklaştığını” göstermek için siyasi ve pratik açıdan hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Hamaney Çarşamba günü, İran’ın ABD yönetiminden ekonomisine yardımcı olacak bir eylem görmek istediğini vurguladı.

Bu sefer sadece eylem, eylem. Karşı taraftan hareket görürsek biz de hareket ederiz ”dedi.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386