Facebook, Avustralyalı kullanıcıları engelleyecek

5 mins read
Facebook, Avustralyalı kullanıcıların ve yayıncıların yeni yasa tasarısına yanıt olarak haber bağlantılarını paylaşmasını engelleyecek

Facebook, Avustralyalı kullanıcıların ve yayıncıların yeni yasa tasarısına yanıt olarak haber bağlantılarını paylaşmasını engelleyecek

Facebook, Avustralyalı kullanıcıların ve yayıncıların yeni yasa tasarısına yanıt olarak haber bağlantılarını paylaşmasını engelleyecek

Facebook, teknoloji devlerinin içeriklerini kullanmaları için Avustralyalı haber kuruluşlarına ödeme yapmaya zorlayacak dönüm noktası niteliğindeki mahkeme kararına takiben, hem Avustralyalı kullanıcıları hem de medya şirketlerini, ana sosyal ağındaki haber makalelerine ve ilgili içeriğe bağlantı paylaşmalarını engellemeye karar verdi.

Kısıtlamalar bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Dünyanın geri kalan ülkelerindeki kullanıcılar, Avustralyalı bir kaynak üzerinden haber paylaşamayacak. Peki, olay bu noktaya nasıl geldi?

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), içlerinde Facebook ve Google’ın da bulunduğu teknoloji şirketlerinden, haber içeriklerinin kullanılması karşılığında ücret alınacağını belirten bir kanun tasarısı açıklamıştı Gelir ve veri paylaşımına ek olarak haber sıralaması gibi önemli konuları da belirleyen kurallara uymayan şirketler ceza alabilecekti.

Facebook, kanun önerisinin, yayıncılar ve Facebook arasındaki ilişkiye farklı bir açıdan baktığını belirtiyor

Facebook Australia & New Zealand’ın genel müdürü William Easton’ın bir blog gönderisi şöyle:

“Önerilen yasa, platformumuzla haber içeriğini paylaşmak için kullanan yayıncılar arasındaki ilişkiyi temelden yanlış anlıyor.” “Bu bizi yalın bir seçimle karşı karşıya bıraktı: bu ilişkinin gerçeklerini göz ardı eden bir yasaya uymaya çalışmak veya Avustralya’daki hizmetlerimizde haber içeriğine izin vermeyi durdurmak. Ağır bir tarcih, biz ikincisini seçiyoruz.”

Facebook’tan politika değişikliğinin hem kullanıcılar hem de medya kuruluşları için sert sonuçları olacaktır. Easton’ın blog yazısı, etkilenecek dört farklı kategoriyi ve hangi şekillerde ana hatlarıyla açıkladı:

  • Avustralyalı yayıncılar: “Facebook Sayfalarında herhangi bir içeriği paylaşmaları veya yayınlamaları yasaklanmıştır.
  • Yöneticiler, Sayfa içgörüleri ve İçerik Stüdyosu dahil olmak üzere diğer özelliklere Facebook Sayfalarından erişmeye devam edebilecek. Veri araçları ve CrowdTangle dahil diğer tüm standart Facebook hizmetlerine erişim sağlamaya devam edeceğiz. “
  • Uluslararası yayıncılar: “Facebook’ta haber içeriği yayınlamaya devam edebilirler, ancak bağlantılar ve gönderiler Avustralyalı izleyiciler tarafından görüntülenemez veya paylaşılamaz.”
  • Avustralyalı kullanıcılar: “Facebook’taki Avustralya veya uluslararası haber içeriğini veya Avustralya ve uluslararası haber sayfalarından içeriği görüntüleyemez veya paylaşamazlar.”
  • Uluslararası kullanıcılar: “Avustralya haber içeriğini Facebook’ta veya Avustralya haber Sayfalarından içerik görüntüleyemez veya paylaşamazlar.”

Avustralyalı Facebook kullanıcıların ve yayıncıların artık platform üzerinden haber paylaşması kısıtlanacak, uluslararası kullanıcılar Avustralyalı kaynaklar üzerinden haber paylaşımı yapamayacak ve Avustralyalılar diğer ülkelerin haber kaynaklarına da Facebook üzerinden ulaşamayacak.

Facebook, şimdilik bir gözdağı veriyor gibi gözükse de önümüzdeki sürecin ne getireceği belirsiz. Ancak, 5,1 milyar yönlendirmenin bir anda yok olması, yayıncılara etki edecektir.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381