Merkel, Ruhani’ye JCPOA’yı kurtarmak için “pozitif sinyaller” gerektiğini söyledi

6 mins read
Merkel, Ruhani'ye JCPOA'yı kurtarmak için "pozitif sinyaller" gerektiğini söyledi

Merkel, Ruhani’ye JCPOA’yı kurtarmak için “pozitif sinyaller” gerektiğini söyledi

Almanya Başbakanı, ileriye dönük tek yolun ABD’nin ‘insanlık dışı’ yaptırımları kaldırması olduğunda ısrar eden İran Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi sırasında nükleer anlaşmazlığa diplomatik çözüm çağrısında bulundu.

Merkel, Ruhani'ye JCPOA'yı kurtarmak için "pozitif sinyaller" gerektiğini söyledi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani ile bir telefon görüşmesi yaparak, İran’ı, 2015 yılında dönüm noktası niteliğindeki bir nükleer anlaşmaya tam olarak uymasını sağlayacak adımlar atmaya çağırdı.

İki lider arasında yapılan görüşmeler, İran’ın yeni ABD Başkanı Joe Biden’in selefi Donald Trump tarafından uygulanan zorlayıcı yaptırımları tersine çevirmesi için öngördüğü gelecek hafta belirlenen süreden önce geldi, yoksa anlaşmayı ihlal etmek için henüz en büyük adımını atacak – Birleşmiş Milletler nükleer izleme örgütü tarafından kısa süreli denetimlerin yasaklanması.



Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert telefon görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirememeye devam etmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi” dedi.

Şansölye Ruhani’ye verdiği demeçte, “Artık güven yaratan ve diplomatik çözüm şansını artıran olumlu sinyallerin zamanı geldi” dedi.

Biden yönetimi, İran ile dünya güçleri arasında imzalanan ve Trump’ın ABD’yi Mayıs 2018’de tek taraflı olarak geri çekmesini istediğini söyledi. Bununla birlikte Washington, İran’ın geri dönmeye başladığı tüm taahhütlere geri dönmesi konusunda ısrar ediyor. yaptırımlar kaldırılmadan önce Trump’ın hamlesine tepki.

Ruhani, Merkel’e yaptığı açıklamada, Avrupa ve ABD’nin İran’ın füze programı ve bölgesel nüfuzuna ilişkin görüşmeleri de sözde bir “nükleer anlaşmaya” dahil etme çağrılarına atıfta bulunarak nükleer anlaşmaya herhangi bir şey eklemenin “imkansız” olacağını söyledi.

Ruhani, web sitesine göre Merkel’e, “Ortak Kapsamlı Eylem Planını (JCPOA) ve hedeflerini gerçekten sürdürmek istiyorsak, planlanan çerçeveler içinde etkinliğini eylemde görmeliyiz ve Avrupa bunu eylemde kanıtlamalıdır” dedi. , anlaşmanın resmi adına atıfta bulunarak.

Rouhani, ilerlemenin tek yolunun ABD’nin İran’a yönelik “insanlık dışı ve yasadışı” yaptırımlarını kaldırması olduğunu söyledi.

İran ayrıca, Avrupa Birliği dış politika şefi ve JCPOA Ortak Komisyonu başkanı Josep Borrell’in her iki tarafın da anlaşmaya tam uyuma eşzamanlı bir dönüşü “koreografisini” yapmasını önerdi.

Ruhani ayrıca, Merkel’e hükümetinin, İran parlamentosunun Aralık ayında kabul ettiği bir yasa uyarınca önümüzdeki hafta uluslararası nükleer müfettişlere erişimi sınırlamaktan başka seçeneği olmadığını söyledi.

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı (IAEA) 23 Şubat’tan itibaren şu anda gönüllü olarak uyguladığı bir dizi “şeffaflık önlemini” uygulamaya son vereceğini bildirdi. İran’ın nükleer gözlemci elçisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, IAEA Direktörü Rafael Grossi’nin Cumartesi günü görüşmeler için Tahran’da olacağını söyledi.

Merkel ve Ruhani arasındaki çağrı, üç Avrupa ülkesi ile ABD arasında JCPOA’nın nasıl kurtarılacağına dair zorlu görüşmelerin arifesinde geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın, yeni ABD’li üst düzey diplomat Antony Blinken’in video konferans aracılığıyla katılacağı Paris’te Alman ve İngiliz meslektaşlarını ağırlayacağını söyledi.

Ruhani, Salı günü İsviçre Devlet Başkanı Guy Parmelin ile bir telefon görüşmesi yaptı ve ABD yaptırımları uygulandıktan sonra kurulan bir İsviçre insani yardım kanalının İran ile daha fazla işlemi gerçekleştirebileceğini umduğunu belirtti.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.