BM, Yemen Marib’deki askeri tırmanış nedeniyle alarma’ geçti

10 mins read
BM, Yemen Marib'deki askeri tırmanış nedeniyle alarma' geçti

BM, Yemen Marib’deki askeri tırmanış nedeniyle alarma’ geçti

BM, Yemen Marib'deki askeri tırmanış nedeniyle alarma' geçti
Saudi-backed government troops repel a Huthi rebel offensive on oil-rich Marib, some 120 kilometres (75 miles) east of Yemen’s rebel-held capital Sanaa, on February 14, 2021. – The UN’s humanitarian chief said he was “very alarmed” by a Huthi rebel assault on the Yemeni government’s last northern stronghold of Marib, saying it could endanger millions of civilians. (Photo by – / AFP)

Birleşmiş Milletler’in insani yardım şefi, Yemen hükümetinin kuzeydeki son kalesinde bir Husi isyancı ilerleyişinden “çok korktuğunu” söyledi.



Birleşmiş Milletler İnsani İşler Müsteşarı Mark Lowcock Salı günü, Marib’e yapılacak bir saldırının iki milyon sivili tehlikeye atacağını ve yüz binlerin kentten kaçmasına neden olabileceği ve bunun da “hayal edilemeyecek insani sonuçlara” yol açacağını tweeterda paylaştı.

Husiler, bu ay Yemen’in isyancıların başkenti Sanaa’nın 120 km doğusundaki Marib’i ele geçirmek için bir saldırıyı düşünüyorlar

Şehrin kaybı, Suudi liderliğindeki bir askeri koalisyon tarafından desteklenen Yemen’in uluslararası alanda tanınan hükümeti için büyük bir darbe olabilir

Lowcock, tweet’inde, “Yemen halkının sefaletini daha da artırmamak, gerilimi azaltma zamanıdır” dedi.

Yemen hükümetinden askeri yetkililer AFP haber ajansına, isyancıların hükümet güçleriyle şiddetli çatışmalardan sonra bir gecede iki cepheden şehre doğru ilerlediğini söyledi.

Sadece son 24 saat içinde her iki taraftan onlarca kişinin öldürüldüğünü söylediler. Marib için yapılan savaşın toplam zayiat ücreti bilinmiyor, ancak raporlar bunun şu anda yüzlerce olduğunu gösteriyor.

Yetkililerden biri, “İsyancılar El Zor’u [Sırvah ilçesinde] Marib barajının batı yakasına kadar ele geçirdikten sonra şehrin kuzey ve batısına ilerledi ve birkaç cephedeki ikmal hatlarına bakan tepelerde daha sıkı tuttular.
Altı yıl önce Yemen’e askeri müdahalede bulunan Suudi liderliğindeki koalisyon, isyancı mevzilerini güçlendiriyor.

Husi yönetimindeki El Masirah televizyonu Salı günü Marib’de 11’i Sirwah ilçesinde ve ikisi Medghal ilçesinde olmak üzere toplam 13 hava saldırısı bildirdi.

Bir sığınak

Çatışmalar, birçoğu Husi kontrolü altında olmayan kuzeyin tek kısmı olan Marib’e gelmeden önce birkaç kez kaçan ülke içinde yerinden edilmiş insanlar için genişleyen kampları tehlikeye atıyor.

Marib, 2020’nin başlarına kadar, zengin petrol ve gaz rezervleriyle stratejik önemi ve Suudi Arabistan’ın bölgesel güç sınırına yakın konumu nedeniyle Yemen’in uzun süredir devam eden çatışmalarından en kötü şekilde kurtulmuştu.

Savaşın ilk yıllarında birçokları için bir sığınak haline geldi ve yeni bir başlangıç ​​ümit edenleri içine aldı.

Ancak bu göreceli istikrar, geçen yıl çatışmalarla ortadan kalktı ve – Ekim ayından bu yana yaşanan bir durgunluğun ardından – iki taraf kontrol için savaşırken bölge sakinleri bir kez daha ateş hattında olma riskini aldı.

Uluslararası Göç Örgütü sözcüsü Olivia Headon AFP’ye verdiği demeçte, “Çatışmanın nüfuslu bölgelere veya bu yerinden edilme alanlarına doğru ilerlediğini, insanların tekrar ve daha az kaynakla Marib şehrinin doğu ve güneyindeki yerlere kaçtığını göreceğiz” dedi.

“Bunun çoğu çöl bölgesi, bu yüzden bu yöndeki herhangi bir yer değiştirmenin ailelerin suya erişimi için ne anlama geldiğini bir düşünün.”

Headon, yakın zamandaki çatışma dalgasında yaklaşık 650 ailenin kaçmak zorunda kaldığını ve ön saflarda bir başka değişikliğin daha fazla yerinden edilme dalgasına yol açacağını söyledi.

Uluslararası kuruluşlara göre Yemen’deki ezici çatışmalar on binlerce kişiyi öldürdü ve milyonları yerinden etti ve BM’nin dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı durumu ateşledi.

Şiddet artışı, Washington’un yardımın engellenmemesini sağlamak ve barış görüşmelerini yeniden başlatmanın önünü açmak için isyancıları Salı günü yürürlüğe girecek olan “terörist” gruplar listesinden çıkarmaya karar vermesinden kısa bir süre sonra geldi.

BM, Yemen Marib'deki askeri tırmanış nedeniyle alarma' geçti 1

Biden yönetimi ayrıca, önceki Trump yönetiminden büyük bir politika değişikliğinde ABD’nin Suudi saldırı operasyonlarına verdiği desteği sona erdirdi. ABD başkanı, Ortadoğu’daki en yoksul ülkeyi kasıp kavuran çatışmaya diplomatik bir çözüm bulma çabalarında Yemen’e bir elçi atadı.

Washington Salı günü isyancıları saldırılarını durdurmaya çağırdı ve Marib’deki ilerlemelerinin Biden yönetiminin çatışmayı sona erdirme yönündeki diplomatik çabalarını yoğunlaştırma yönündeki yeni girişimini baltalamakla tehdit ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, “Husilerin Marib’e saldırısı, barışa veya Yemen halkına zarar veren savaşı sona erdirmeye kararlı olmayan bir grubun eylemidir” dedi.

“Marib, Yemen’in meşru hükümeti tarafından kontrol ediliyor” dedi. “Bu saldırı, yalnızca ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısını artıracak ve Yemen’deki insani krizi şiddetlendirecektir.”

Gözlemciler Husilerin herhangi bir müzakereye girmeden önce Marib’i bir koz olarak ele geçirmek istediklerini söylüyorlar.

İsyancılar son haftalarda Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları da artırdı.

Suudi devlet medyası Salı günü yaptığı açıklamada, Husiler tarafından fırlatılan bir başka “bubi tuzaklı insansız hava aracının” Abha havaalanı yakınlarında yakalanıp imha edildiğini ve bu ayın başlarında bir uçağı alevler içinde bırakan bir saldırıyla vurulduğunu söyledi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.