Türkiye sularını yeni diplomatik yardımlarla test ediyor

8 mins read
Türkiye sularını yeni diplomatik yardımlarla test ediyor

Türkiye sularını yeni diplomatik yardımlarla test ediyor

Şubat ayı, bazı önemli bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görmeyi bekleyebileceğimiz bir ay olacak.

Türkiye sularını yeni diplomatik yardımlarla test ediyor 1
Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah El Halid El Sabah ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kuveyt’teki Al-Seef sarayında, 9 Şubat 2021 (AFP)
Türkiye sularını yeni diplomatik yardımlarla test ediyor 2
Sinem Cengiz

Perşembe günü Yunanistan, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Kıbrıs ve Bahreyn dışişleri bakanlarını bir araya getiren bir “Dostluk Forumu” na ev sahipliği yaptı. Geçen yıl Arap dünyasına, özellikle de Körfez ülkelerine güçlü bir Yunan erişimi vardı – ve bu yıl da aynısı olması muhtemel görünüyor.

Bu arada Rusya, Çin ve İran bu ayın ortasında Hint Okyanusu’nda ortak deniz tatbikatları düzenlemeye hazırlanıyor. Benzer bir üçlü tatbikat Aralık 2019’da gerçekleşti ve hemen ardından Suudi-Çin ikili deniz güvenliği tatbikatları izledi.
Bu gelişmeler ve etkileşimler ışığında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kuveyt, Umman ve Katar ziyaretlerini içeren bu hafta körfez gezisi, yeni bir döneme girerken tüm gözlerin bölgede olduğu bir dönemde önem ve derin anlam kazanıyor.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin bölgeyle siyasi bağlarını güçlendirmek ve Körfez ülkeleriyle ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla üç ülkeden oluşan turu sırasında bakanlık mevkidaşları ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Ve Pazartesi günü Körfez’e doğru yola çıkmadan önce, Çavuşoğlu’nun diplomatik faaliyetleri Iraklı, Bulgar ve Tunuslu meslektaşlarıyla yapılan telefon görüşmelerini de içeriyordu. Bu görüşmeler hakkında çok az şey açığa çıkmasına rağmen ikili ve bölgesel meseleler kesinlikle gündemdeydi.

Körfez turunun ilk durağı, özellikle ekonomi ve turizm alanlarında Türkiye için bölgede önemli bir ortak olan Kuveyt oldu. Kuveytli Al-Anbaa gazetesine verdiği röportajda Çavuşoğlu, ülkeye ilk ziyaretinin, Katar ile diğer Körfez ülkeleri arasındaki diplomatik krizin son çözümüne Katar’ın katkısı nedeniyle sembolik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Kuveyt’in arabuluculuk yoluyla üç yıldan fazla süren bir anlaşmazlığın sona ermesine yaptığı katkıyı takdir etti. Kuveyt’in Körfez ülkelerinin birliğini sağlamak için sarf ettiği çabaları inkar etmek mümkün değil.

Çavuşoğlu, Kuveyt Emiri Şeyh Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah ve Veliaht Prens Şeyh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah ile görüştü. Ayrıca Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah El Halid El Sabah ve Dışişleri Bakanı Ahmed Şeyh Nasır El Muhammed El Sabah ile görüşmelerde bulundu.

Geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt ve Katar’ı ziyaret etti ve önceki ziyaretinde yeni emirle görüşerek Emir Şeyh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah’ın vefatı nedeniyle taziyelerini sundu.

Kuveyt’ten Çavuşoğlu, çeşitli ikili ve bölgesel konularda benzer toplantılar ve görüşmeler yaptığım Umman ve Katar’a taşındı. Bölgeye ziyareti, Katar ve diğer Körfez ülkelerinin Ocak ayındaki uzlaşmanın ardından geldi.

Türkiye, diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasına tepki gösteren ilk ülkelerden biri oldu. Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın ülkeler arasındaki kara, hava ve deniz sınırlarının yeniden açılmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ayrıca anlaşmazlığa kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için umut ifade etti.

Ankara’da Katar ile diğer Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üye devletleri arasındaki sorunların çözümünün Türkiye’nin bu devletlerle ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğine inanan çok kişi var. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile KİK ile stratejik ortaklığını güçlendirerek işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Ankara, üst düzey diplomatını Körfez’e göndererek, mücadele eden Türk ekonomisine bölgesel destek ve koronavirüs sonrası dönemde turizmi artırmanın yollarını arıyor gibi görünüyor. Bu beklentiler doğrultusunda Türkiye, Körfez ile ilişkilerinin uzun vadeli bir stratejinin parçası olduğunu gösteriyor gibi görünüyor.

Ancak, henüz belirsiz olan gelişmelere bağlı olacağından, Türkiye-Körfez ilişkilerinin geleceği hakkında herhangi bir öngörüde bulunmak zordur. Örneğin Suriye savaşı nasıl gelişecek? Irak, Libya ve Lübnan’daki istikrarsızlık devam edecek mi? Yemen’deki savaş yakın zamanda bitecek mi? Küresel aktörlerin (Rusya, Çin ve ABD) rolü önümüzdeki yıllarda nasıl gelişecek? Tüm bu soruların cevapları bilinmiyor.

Şimdilik, bu çatışmalarda bir miktar ortak zemin bulmak ve diyalog için yeni kanallar açmak, yeni bir başlangıç ​​yapmanın en iyi yolları gibi görünüyor. ABD Başkanı Joe Biden’in Beyaz Saray’a gelişi Türkiye ve bölgedeki diğer devletler için daha fazla belirsizlik yaratıyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında, Çavuşoğlu’nun bu hafta ziyaret ettiği üç ülke üzerinden Türkiye’nin Körfez ülkelerine ulaşmasının uzun vadede meyvelerini verip vermeyeceği belli değil.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.