Covid-19 Mutasyonları Bağışıklık Matematiğini İnanılmaz Şekilde Korkutucu Hale Getirdi

14 mins read
Koronavirüs Kontrolün Ötesinde Mutasyona Uğramayabilir

Covid-19 Mutasyonları Bağışıklık Matematiğini İnanılmaz Şekilde Korkutucu Hale Getirdi

Covid-19 Mutasyonları Bağışıklık Matematiğini İnanılmaz Şekilde Korkutucu Hale Getirdi

aawsat internet sitesinden Justin Fox’un Covid-19 mutasyonları ile ilgili yayınladığı yazısında gerçekleşen mutasyonların matematiğini analiz ediyor. 

Covid-19 Mutasyonları Bağışıklık Matematiğini İnanılmaz Şekilde Korkutucu Hale Getirdi 1
Justin Fox

Covid-19 salgınının başından beri, kurtarıcılar/peygamberler (çoğu bulaşıcı hastalık epidemiyologları değil), insanlar hastalıktan kurtuldukça ve bağışıklık geliştirdikçe yakında kendi kendine yanacağını tahmin ediyorlardı. Şimdiye kadar, yeni enfeksiyonlardaki geçici düşüşler ikinci ve üçüncü dalgalara yol açtıkça, defalarca yanlış oldukları kanıtlandı.

Yine de, bulaşıcı hastalık epidemiyologları bile, bir hastalığa karşı yaygın bağışıklığın, hastalığın azalmasına hatta yok olmasına neden olabileceği bir nokta olduğu konusunda hemfikir. Bu “sürü bağışıklığı” eşiği, bir hastalığın temel üreme sayısı olan R0’ın bir fonksiyonu olarak en basit haliyle hesaplanır; bu, hastalığı olan her bir kişiden kaç kişiyi enfekte etmesi beklenebilir (önceden bağışıklığı olmayan bir popülasyonda hastalığa yanıt olarak davranış değişikliği yok). Bu denklemde sürü bağışıklığına ulaşmak için bağışık olması gereken popülasyonun payı 1 – 1 / R0’dır.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Covid-19’un R0’ını 2,5 olarak tahmin etti, Alman eşdeğeri Robert Koch Enstitüsü 2,8 ila 3,8 aralığında. Oradaki diğer tahminler çoğunlukla iki ile dört arasında yer alıyor. Öyleyse,% 67’lik bir sürü bağışıklığı eşiğine denk gelen üç diyelim.

CDC, veri bilimci Youyang Gu ve Harvard ve Yale okullarından bir ekibin tahminlerine göre, ABD nüfusunun dörtte birinden biraz fazlası Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte oldu. Halk Sağlığı. Bu hala% 67’den uzun bir yol, ancak aşıların atılması ve pandeminin sonunu planlamaya başlamak cazip gelebilir. Kasım ayında, BioNTech SE ve Pfizer Inc. ve Moderna Inc.’den gelen muhteşem aşı deneme haberlerinin hemen ardından, ABD nüfusunun% 40’ından fazlasını aşılamanın ABD’yi sürü bağışıklığına kavuşturmak için yeterli olabileceğini tahmin ettim.



Yani, korkarım, bulaşıcı hastalık epidemiyolojisti olmayan bir peygamberin kötü bir tahmini gibi görünmeye başladı. Aşı haberleri o zamandan beri daha iyi olmaya devam etti, ABD nüfusunun %8’i biontech-Pfizer veya Moderna’dan en az bir atışla aşılandı ve Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca Plc, Novavax Inc., Johnson & Johnson ve Rusya Sağlık Bakanlığı’nın aşılarının klinik çalışmalarda da etkili olduğu görüldü. Ama aşılar için sürü bağışıklığı matematiği sandığımdan daha korkutucu, ayrıca sadece meşgul olan aşı üreticileri değil, SARS-CoV-2 de yeni, durdurulması zor varyantlara dönüşmek için çok çalışıyor.

Aşı-matematik komplikasyonu, denemelerin Covid enfeksiyonları ve bulaşmasına değil, Covid-19 semptomlarına karşı ne kadar etkili olduklarını ölçmektedir. Bilim adamları, aşıların enfeksiyona karşı da koruma sağladığından eminler, ancak Epidemiyolog Marc Lipsitch, Harvard’daki T.H. Bulaşıcı Hastalık Dinamikleri Merkezi direktörü, Oxford-AstraZeneca ve Moderna aşıları hakkında mevcut kısmi verilere ve diğer hastalıklarla ilgili deneyimlerine dayanarak BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının gösterdiği semptomlara karşı muhtemelen% 94-% 95 etkinlik düzeyinde değil.

Chan Halk Sağlığı Okulu, Aralık ayında bulaşmaya karşı% 50 ila% 70 etkili olma ihtimalinin yüksek olduğunu tahmin ediyor. Lipsitch’in şu anda devam ettiği aralık hala bu, bana e-posta ile doğruladı, ancak daha genç aşı alıcıları için etkinliğin daha yüksek olacağı konusunda giderek daha fazla umutluydu.

Sürü bağışıklığına ulaşmak için aşılanması gereken popülasyon yüzdesini bulmak için, aşı etkinliğinin tersi (1 / x) sürü bağışıklığı eşiğiyle çarpılır. % 50 ila% 70 etkililikte ve% 67’lik bir sürü bağışıklığı eşiğinde, bu% 96 ila% 134 aralığında veya mantıksız veya imkansızdır. Bu, halihazırda Covid-19 olan kişileri saymaz, ancak çoğu gösterge, enfeksiyonla kazanılan bağışıklığın aşı kaynaklı türden daha az güçlü ve kalıcı olduğu yönündedir, bu nedenle sorun aynı kalıyor.

Sonra mutasyonlar var. Imperial College’dan bir araştırma ekibi tahminlerine göre, Aralık ayında İngiltere’de vakaların patlamasına neden olan ve yakında ABD’de de aynı şeyi yapabilecek olan İngiliz, daha önce baskın olan Covid-19 varyantından 1,4 ila 1,8 kat daha fazla yeniden üretim sayısına sahip. Londra’nın Küresel Bulaşıcı Hastalık Analizi MRC Merkezi. Bu, 4,2 ila 5,4 arasında yeni bir R0 ve% 76 ila% 82 oranında bir sürü bağışıklığı eşiğine işaret eder; aşılar ve / veya önceki enfeksiyonlar önlemede en az% 76 etkili olmadıkça,% 100 aşılama veya enfeksiyonda bile ulaşılamaz. yeni enfeksiyonlar.

Aşılar, yeni İngiliz varyantına karşı etkili gibi görünüyor, ancak bu Güney Afrika’da yayılan bir mutasyon için daha az doğru. Johnson & Johnson ve Novavax orada aşı denemeleri yaptılar ve semptomların önlenmesinde – hala% 50’nin üzerinde olmasına rağmen – İngiltere ve ABD’ye göre daha düşük etkinlik buldular. Bu arada Brezilya’da, Amazon Nehri liman kenti Manaus, bir araştırmanın nüfusun% 76’sını enfekte ettiğini tahmin ettiği büyük bir bahar salgınından sonra bile Ocak ayında rekor sayıda Covid-19 hastaneye yatış ve ölüm gördü. bağışıklık. Bu yeni varyantlar geniş çapta yayılırsa, mevcut aşılarla sürü bağışıklığına kavuşmak mantıksızdan düpedüz imkansız hale gelecektir.

Bunun bile umutsuzluğa neden olması gerekmez. Şimdiye kadar, yukarıda tartışılan tüm aşılar, insanların Covid-19’dan ölmesini önlemede% 100 etkili gibi görünüyor ve şu an için en önemli katkısı sürü bağışıklığı değil. Harvard’dan Lipsitch’in yukarıda alıntı yapılan Aralık makalesinde söylediği gibi:

Şiddetli sonuç alma riski en yüksek olanlarda yüksek kapsama elde edilebilirse, virüsün dolaşmaya devam ettiği (kısmi sürü bağışıklığı ile azaltılmış bir düzeyde) ancak sağlık sistemi üzerindeki ücretin ve ölüm oranının önemli ölçüde azaldığı bir duruma ulaşabiliriz çünkü Aşı ile doğrudan koruma sayesinde daha az hassas kişi enfekte olur ve bunlardan daha da azı semptomlar yaşar. Kişisel görüşüme göre bu, birçok ülkede daha normal bir hayata giden en olası yoldur.

Covid-19’un bir gün ortadan kalkacağını ummaktan tamamen vazgeçmemize gerek yok. Aşı üreticileri, yeni mutasyonları ele almak için halihazırda ince ayarlar üzerinde çalışıyorlar ve etkinliği arttırmanın başka yollarını bulabilirler. Hesaplamalarımda kullandığım% 67’lik eşik, herkesin birbiriyle eşit şekilde karıştığı bir popülasyonu varsaydığından, bazılarının diğerlerinden daha fazla karıştığı daha karmaşık modellerin daha düşük eşikler çıkardığını varsaydığından çok yüksek olabilir. Şimdiye kadar bu tür modellere çok fazla stok koymanın akılsızca olduğu kanıtlandı – Mayıs ayında dağıtılan bir dikkat çekici kağıt, Covid-19 için sürü bağışıklığı eşiğinin% 10 ila% 20 kadar düşük olabileceğini öne sürdü ve o zamandan beri birçok yerde görüldü enfeksiyonlar bunun ötesine geçebilir – ama bu onların hepsinin yanlış olduğu anlamına gelmez. Ayrıca, SARS-CoV-2 için sık sık test yapılması gibi nispeten mütevazı devam eden müdahaleler bile, sürü bağışıklığını makul hale getirecek kadar etkili üreme sayısını azaltabilir. Ancak öngörülebilir gelecekte hala Covid-19 ile yaşıyor olacağız gibi görünüyor, ancak yeterince aşı olursak artık bundan ölmeyebiliriz.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.