Erdoğan-Hariri sürpriz görüşmesi Türk muhalefetini kızdırdı

6 mins read

Erdoğan-Hariri sürpriz görüşmesi Türk muhalefetini kızdırdı / arabnews

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sürpriz bir ziyarette 8 Ocak’ta İstanbul’da Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile bire bir görüştü.

Erdoğan-Hariri sürpriz görüşmesi Türk muhalefetini kızdırdı / arabnews

Hariri’nin Lübnan’da yapılan Türk yatırımlarına verdiği destekten ötürü Erdoğan’a teşekkür ettiği dostluk görüşmesinde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların güçlendirilmesi de dahil olmak üzere iş birliği yolları ele alındı.

Bununla birlikte, adı çoğu zaman Türkiye’deki yolsuzluk davalarıyla ilişkilendirilen Lübnan başbakanının, özellikle de Hariri ailesinin ülkenin enformasyon alanında lider şirketi olan Türk Telekom’a karıştığı iddiasıyla ilgili bu ziyaretinden herkes memnun değildi. ve iletişim teknolojileri ve bir zamanlar en kazançlı olanı.


Okumaya devam et: Türkiye Katar-Körfez anlaşmasından ne bekleyebilir / al-monitor


Ana muhalefet partisi (CHP) sözcüsü Faik Öztrak Pazartesi günü yaptığı parlamento konuşmasında, Erdoğan’ın Hariri’nin sıcak karşılamasına tepki göstererek, “Milyarlarca dolar kazanan bu adamla nasıl aynı masaya oturursun? Telekom için bir kuruş mu ödüyorsunuz? ”

Türkiye Cumhurbaşkanı Kıdemli Danışmanı Yiğit Bulut ve Türkiye Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, özelleştirme sürecinde yüksek maaşlardan yararlanan Türk Telekom’un yönetim kurulu üyeleriydi. Oktay, uzun süre şirketin genel başkan yardımcılığını yaptı.

“Bu aile Türk bankalarından borç aldı ve Hazinenin Telekom için özelleştirme bedelini ödedi. Ardından, Türkiye’den Lübnan’a milyonlarca temettü gelirini yağmaladılar. Bankalarımıza 3,5 milyar dolar kredi borcu yatırdı ”dedi.

Muhalefet milletvekiline yönelik eleştiriler, Mart 2013’te hükümet yanlısı Sabah gazetesinin Türk Telekom’un bakır kablolarını gizlice ve yasadışı bir şekilde kaldırdığını açıklamasıyla gündeme gelen telekomünikasyon şirketiyle ilgili uzun süredir gizli olan skandalı hatırlattı daha ucuz fiber optik kablolara dönüştürmek için satılıktır.

Ancak, 10 milyon dolara varan binlerce ton kazınmış kablo içeren bu satış, hisselerin yüzde 55’ine sahip olan Lübnanlı Hariri Grubu’nu engelleyen iki mahkeme kararının varlığına rağmen, resmi olarak borsaya bildirilmedi. Hazine Müsteşarlığı’ndan herhangi bir resmi onay olmadığı için şirkette bu satışı gerçekleştirmekten.

Bu yolsuzluk yıllarca fark edilmedi ve ne satılan bakır miktarı ne de alıcılar hakkında derinlemesine bir araştırma yapılmadı.

Türk Telekom, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara gelmesinden sadece üç yıl sonra, 2005 yılında özelleştirildi. Hariri ailesine ait Ojer Telekomünikasyon, onlarca Türk ve uluslararası kredi kuruluşundan kredi alarak hisselerini 6,5 milyar dolara satın aldı.

Hariri ailesi 2018’de Türkiye’nin bir zamanlar en büyük kurumsal kredisi olan 4,75 milyar dolarlık bir taksit ödeyemedi ve elinde birkaç Türk bankası da dahil olmak üzere yaklaşık 20 kredi veren banka tarafından devralındı.

Ana muhalefet partisi, Türk hükümetini yolsuzluk iddialarından sorumlu tutulmaya çağırıyor ve AKP’yi devlet kaynaklarının verimsiz tahsisi nedeniyle ülkedeki en yavaş İnternet bant genişliğinden sorumlu tutuyor.

Öztrak, hükümetin Türk Telekom meselesini 2017’den beri ele almasını eleştiriyor. Temmuz 2017’de ortaya attığı bir başka parlamento sorusunda Öztrak, Türk Telekom’daki Hariri ailesinin başarısız ödemesini telafi etmek için kamu kaynaklarının kullanıldığını söyledi. kamu yetkilileri devam eden yolsuzluğa gözlerini kapattı.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Öztrak’ın meclis soruşturmasına yanıt olarak Türk Telekom’un yurt dışına kar payı olarak yaklaşık 3,1 milyar dolar transfer ettiğini söyledi.

Kaynak Link: arabnews

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386