Filistin Yönetimindeki Veraset Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Hükümet Değişikliği Öncesinde Kızışıyor

11 mins read
Filistin Yönetimindeki Veraset Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Hükümet Değişikliği Öncesinde Kızışıyo

Filistin Yönetimindeki Veraset Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Hükümet Değişikliği Öncesinde Kızışıyor

Filistin Yönetimindeki Veraset Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Hükümet Değişikliği Öncesinde Kızışıyo

  • Muhammed Dahlan, yeni bir medya kampanyasında, mali yolsuzluk ve diplomatik başarısızlıklarla suçladığı Filistin Yönetimi başkanı Mahmud Abbas ile yaşadığı çatışmanın ardında ne olduğunu açıkladı.
  • Filistin Yönetimi, Dahlan’ın suçlamalarını ısrarla reddediyor ve yalanlarının Batı Şeria ve Arap dünyasındaki prestijinin azalmasından kaynaklandığını iddia ediyor.

ABD hükümetindeki değişiklik ve Filistin topraklarında bir dizi seçimle ilgili El Fetih ile Hamas arasındaki yakınlaşma öncesinde Muhammed Dahlan, sahibi olduğu mecralar aracılığıyla PA Başkanı Mahmud Abbas’a karşı büyük bir medya kampanyası başlattı. Kişisel anlaşmazlıklarının nedenlerini, El Fetih hareketinden neden ihraç edildiğini ve Filistin Yönetimi başkanının başarısızlıklarını açıkladı.


Okumaya devam et: Amerikan istisnacılığı yanılgısı


Dahlan, 3 Ocak 2020’de Al Kuffiya ağında, PA Başkanı Mahmud Abbas ile olan şiddetli anlaşmazlığını ayrıntılarıyla anlatan “The Lost Story” (Al-Ryawaia Almakoda) adlı iki bölümlük bir belgesel programı yayınladı. Program, bölgelerde pek çok yankı yarattı çünkü, PA Başkanı Abbas’ın Dahlan’a karşı hareket etmesinin ana nedenlerinden biri, Abbas’ın Filistin Yönetimi Yatırım Fonu’ndan 2 milyar dolardan fazla zimmete geçirdiğinin 2010 ifşası olduğu iddia ediliyor.

Televizyon belgeseli ayrıca Mahmud Abbas’ın Muhammed Dahlan ile uzlaşmaya istekli olduğunu ve hatta 10 milyon dolar isteyen bir arabulucu aracılığıyla ona bir uzlaşma teklifinde bulunduğunu bildirdi. Dahlan teklifi reddetti. Program, Dahlan’ın Abbas’a yönelik suçlamalarını doğruladığı iddia edilen üst düzey Fetih figürlerinin belgelerini ve ses kayıtlarını ilk kez ortaya çıkardı.

Yayında Mahmud Abbas’a yöneltilen suçlamalar şunlar:

Gazze Şeridi’nin Hamas’a düşmesinin kişisel sorumluluğu ve El Fetih hareketinin 2006 Filistin parlamento seçimlerinde başarısızlığı.
Arap devletlerinin gözünde Filistin sorununun öneminin azalmasının sorumluluğu.
Batı Şeria’daki El Fetih hareketinin zayıflatılmasının sorumluluğu ve Filistin Yönetimi’nin yönetiminin Hamas hareketinin eline geçmesi tehlikesi.
PA Başkanı Mahmud Abbas’ın Dahlan’ı öldürme girişimleri. Sonuç olarak, Dahlan hayatından korktu ve Batı Şeria’dan Ürdün’e ve ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçtı.
Televizyon programı, Filistin Yönetimi Başkanı’nın Dahlan’a karşı başlattığı hukuki kampanyanın ana hatlarını çizdi ve Abbas’ın Dahlan’a karşı altı kişinin öldürülmesi ve mali yolsuzluktan dava uydurduğunu iddia etti. Ayrıca Mahmud Abbas’ın davasını inceleyen ve kendisine karşı yeni iddialar ekleyen soruşturma komitesini nasıl genişlettiğini de detaylandırdı.

Yayın ayrıca El Fetih Merkez Komitesi’nin kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt vermesine izin vermeden Muhammed Dahlan’ı saflarından çıkarmaya nasıl karar verdiğini anlattı.

Üst düzey Fetih yetkilisi Dr. Sari Nusseibeh, programda Dahlan ile birlikte göründü ve PA Başkanının kendisine karşı davranışını “Mafya’nın davranışı” olarak nitelendirdi.

Yaser Arafat’ın eski danışmanlarından Muhammed Rashid, Abbas’ı Dahlan’ı fiziksel ve politik olarak ortadan kaldırmaya ve moralini bozmaya çalışmakla suçladı. Rashid, 2012’de Abbas’a karşı benzer suçlamalarda bulundu. Filistin Yönetimi, onu yolsuzluk suçlamasıyla gıyaben yargıladı ve 15 yıl hapse mahkum etti.

Üst düzey PA yetkilileri, Dahlan’ın programla ilgili olarak PA Başkanı Mahmud Abbas aleyhindeki tüm iddiaları reddederek, bunların Batı Şeria’daki PA’nın iktidarını sarsmaya ve El Fetih hareketinin saflarını moral bozmaya yönelik yalanlar ve yanlış suçlamalar olduğunu iddia ediyor.

Bu, Dahlan’ın titizlikle hazırladığı ve belgeler ve röportajlarla desteklenen eşi görülmemiş bir medya kampanyasıdır. Dahlan, PA Başkanı Mahmud Abbas’a karşı elindeki tüm “büyük silahları” çıkardı.

Zayıflayan Dahlan’ın Statüsü

Üst düzey PA yetkilileri, kampanyanın zamanlamasının tesadüfi olmadığını öne sürüyor. Dahlan’ın gücünün Batı Şeria’da son haftalarda mülteci kamplarında taraftarlarının tutuklanmasının ardından zayıfladığını iddia ediyorlar. Dahlan, Joe Biden’in Amerika Birleşik Devletleri’nin bir sonraki başkanı olarak seçilmesinden derinden endişe duyduğunu iddia ediyorlar.

Muhammed Dahlan, Abu Dabi tahtının varisi Şeyh Muhammed bin Zayed’in kıdemli danışmanı olarak görev yapıyor ve İsrail ile BAE arasındaki normalleşme anlaşmasının ardından Filistin Yönetimi’nin zirvesine giden yolunun açıldığından emindi. Ancak ABD başkanlık seçimlerinin sonuçları onun için kartları dağıttı. Joe Biden, PA Başkanı Mahmud Abbas’la olan iyi bağlarıyla tanınıyor ve yerine geçecek bir planı yok.

Dahlan, Biden’in PA Başkanı Abbas’ı siyasi ve ekonomik olarak güçlendirmeye çalışacağından, yeni yönetimin “Yüzyılın Anlaşması” planını iptal edeceğinden ve İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki müzakereleri yeniden başlatacağından ve böylece Mahmud Abbas’ın Filistin lideri olarak meşruiyetini yenileyeceğinden korkuyor. Ayrıca Biden yönetiminin, Başkan Trump’ın durdurduğu PA ve UNRWA’ya mali yardımı yenilemesi bekleniyor.

Muhammed Dahlan’ın, Abbas’ın yeni ABD yönetimi önünde itibarını sarsmak amacıyla yıllar boyunca yaptığı eylemler ve başarısızlıklar hakkında sahip olduğu tüm bilgileri ifşa etmenin en iyi zamanı olduğu sonucuna varması muhtemeldir. Dahlan, aynı zamanda, bölgede yaşayanlar arasında kendi imajını iyileştirmek ve kendisini Mahmud Abbas tarafından zulüm gören bir mazlum olarak göstermek istiyor.

Filistin Yönetimi liderliğinin ardıllık savaşı perde arkasında devam ediyor: El Fetih Genel Sekreteri Jibril Rajoub, El Fetih ile Hamas arasında tasarladığı uzlaşma yoluyla adaylığını ilerletmeye çalışıyor. Birkaç gün önce, Filistin Yönetimi başkanına Hamas lideri İsmail Haniyeh’in, Abbas’ın belirlediği ana hatlara göre Hamas’ın topraklarda seçimlere ilerlemeye istekli olduğunu ifade eden bir mektup getirdi, yani başlangıçta parlamento seçimi ve daha sonra cumhurbaşkanlığı seçimi. Rajoub, kendini üst düzey Fetih figürlerine atılımı başardığını gösteriyor ve İsmail Haniyeh’i PA başkanının pozisyonuna yaklaşmaya ikna etti.

Bununla birlikte, bazı üst düzey El Fetih yetkilileri, Filistin Genel İstihbarat Teşkilatı başkanı Majid Faraj’ın ve Filistin Yönetimi’ne en yakın olan Sivil İşler Bakanı Hüseyin a-Şeyh’in Filistin Yönetimi’nin üst kademelerindeki en güçlü eksen olduğunu söylüyor. Mahmoud Abbas. Ona her konuda tavsiye veriyorlar. Her halükarda Mahmud Abbas, şu anda siyasi sahneden çıkmak gibi bir niyeti yokken “oğlanların oyun oynamasına” izin veriyor.

Kaynak link Jerusalem 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381