Google ve Netflix Güney Kore’de Ağ Ücretleri Nedeniyle İnceleniyor

5 mins read

Güney Kore parlamentosu Cuma günü Netflix ve Alphabet’in Google’ı gibi küresel içerik sağlayıcılarının Güney Kore ağ ücretlerini ödemesini sağlayacak yasa önerisi üzerine hararetli tartışmalara sahne oldu.

Tartışmalar, Avrupa Komisyonu’nun video akışı ve diğer veri kullanımı arttıkça Büyük Teknoloji firmalarının telekomünikasyon altyapısını kısmen finanse etmesini sağlayacak bir yasa çıkarmasını isteyen bazı ülkelerin Avrupa’daki girişimlerini yansıtıyor.

Güney Kore’de, reformu destekleyenlerin adil bir fiyat olarak adlandırdıkları bedeli şirketlere ödetmek umuduyla çeşitli mevzuat versiyonları önerildi.

Oturumun Cuma günü geç saatlerde tamamlanması bekleniyor ancak teklifin yasama sürecinin bir sonraki aşamasına geçmesi için hala bir yol olduğu düşünülüyor.

“Google ve Netflix yurt içi trafiğin üçte birinden fazlasını oluşturuyor … Küresel şirketlerin konuyu daha proaktif bir şekilde gözden geçirmeleri yerinde olacaktır,” dedi milletvekili Hong Suk-joon.

Diğerleri ise bu görüşe katılmayarak büyük teknoloji şirketlerinden ücret talep etmenin, bu şirketlerin kendi ücretlerini yükseltmeleri ve Güney Koreli içerik yaratıcılarını baltalamaları anlamına gelebileceğini söyledi.

Konuyu denetleyen parlamento komitesinin başkanı Jung Chung-rae, “Az sayıda yerli internet servis sağlayıcısını korumaya çalışırken yerli içerik sağlayıcılarının çöküşünü riske atıyor” dedi.

Aktivist grup Opennet’e göre Google’ın YouTube’u tasarıya karşı kampanya yürüttü ve 259,824’ten fazla kişi yasaya karşı çıkan bir dilekçeyi imzaladı.

Google Güney Kore’nin ülke direktörü Kyoung Hoon Kim milletvekillerine yaptığı açıklamada, böyle bir yasanın çıkması halinde ne olacağına atıfta bulunarak, “İşin yürütülme şeklini derinlemesine gözden geçirmek gerekecek” dedi.

Netflix’in Güney Kore biriminde bir yönetici olan Liz Chung, şirketinin artan trafiği idare etmenin yollarını aradığını söyledi.

Chung, “Ağları verimli bir şekilde kullanmak ve trafik artışına uygun şekilde yanıt vermek için bir dizi teknik önlem geliştiriyoruz” dedi.

Avrupa’da düzenleyicilerin Google, Meta ve Netflix’in bazı telekom şebekesi maliyetlerini üstlenmesini öngören planı büyük telekom operatörleri tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak daha küçük olanlar bunun telekom pazarını bozacağı ve rekabete zarar vereceği konusunda uyardı.

Uzmanlar, denizaltı kabloları ve verileri bir yerden başka bir yere taşıyan altyapıyı kurmak ve sürdürmenin maliyetli olduğunu ve küresel video içeriğinin patlayan popülaritesinin denizaşırı ülkelerde depolanan verileri getirme maliyetlerini artırdığını söyledi.

YouTube’un 51.6 milyonluk nüfus içinde 41.8 milyon aktif Güney Koreli kullanıcısı var. Veri sağlayıcısı Mobile Index’e göre bu kullanıcılar Eylül ayında YouTube’u toplam 1,38 milyar saat kullandı.

İsveçli Ericsson’un Haziran ayında yayınladığı bir raporda, küresel mobil veri trafiğinin 2021 yılı sonunda aylık 67 exabayta ulaştığı ve 2027 yılında 282 exabayta ulaşmasının beklendiği belirtildi. Video trafiği, trafiğin yaklaşık %69’unu oluşturuyor ve 2027’de bu oranın %79’a yükselmesi bekleniyor.

Güney Koreli ağ sağlayıcısı SK Broadband, Big Tech’e ücret ödetmek umuduyla mahkemeye gitti.

SK yorum yapmayı reddetti.

Seul Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi profesörü Kim Hyun-kyung, “(Mevzuatın) içerik sağlayıcıların maliyetleri son kullanıcılara aktarması gibi yansımaları olabilir” dedi.