Iraklılar, ABD askerlerinin Süleymani’nin ölüm yıldönümünde çekilmesini talep ediyor

9 mins read
raklılar, ABD askerlerinin Süleymani'nin ölüm yıldönümünde çekilmesini talep ediyor

Iraklılar, ABD askerlerinin Süleymani’nin ölüm yıldönümünde çekilmesini talep ediyor

raklılar, ABD askerlerinin Süleymani'nin ölüm yıldönümünde çekilmesini talep ediyor
Iraklılar, Bağdat’taki ölümlerinin birinci yıldönümünü kutlarken Süleymani ve el-Muhandis’i tasvir eden pankartlar tutuyorlar [Khalid Al-Mousily / Reuters]
İran’ın saygın generali Kasım Süleymani ve Iraklı milis komutanı Ebu Mehdi el-Muhandis’in ABD’nin insansız hava aracı saldırısıyla öldürülmesinden bir yıl sonra binlerce yas tutan Iraklı , “Amerikan işgalcilerini” kınadı.

ABD ve İran’ı savaşın eşiğine getiren Bağdat’taki ölümlerinin yıldönümü de Pazar günü İran’da ve Suriye, Lübnan, Yemen ve Ortadoğu’nun başka yerlerindeki destekçiler tarafından anıldı

Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’na giden sokaklar, Pazar sabahının erken saatlerinden bu yana bölgede toplanan binlerce protestocuyla doluydu.

Protestocular Süleymani ve el-Muhandis’in resimlerini ve Irak, El Muhandis’in lideri olduğu Haşdi Şaabi veya Halk Seferberlik Güçleri (PMF) ve diğer Iraklı fraksiyonların bayraklarını kaldırdı.



Ayrıca ABD birliklerinin Irak’tan çekilmesini talep eden sloganlar taşıyan pankartlar taşıdılar ve suikastı gerçekleştirenlere misilleme sloganları attılar.

Protestoculara hitap eden Haşdi Şaabi başkanı Faleh al-Fayyad, suçu işleyenlere karşı misilleme sözü verdi ve ABD birliklerini Irak’tan ayrılmaya çağırdı.
El Cezire’den Charles Stratford, Bağdat’ın Tahrir Meydanı’ndan haber yaparak, Iraklı protestocuların Irak’ta kalan tüm ABD birliklerinin derhal ve hızla geri çekilmesini talep ettiklerini söyledi.

Devrim Muhafızlarının lideri Kasım Süleymani’ye düzenlenen suikastın yıldönümünde birkaç gün içinde duyduğumuz türden ateşli söylemlerin devam etmesini de talep ediyorlar. İntikam talep ediyorlar ve umut veriyorlar ”dedi.

Tahran’dan haber yapan Dorsa Jabbari, ülkenin yargı teşkilatı başkanı Ebrahim Raisi’nin yanı sıra Devrim Muhafızları Başkanı Tümgeneral Hossein Salami’nin Tahran’ın Süleymani’nin intikamını almakla bitirmediğini söylediği İran’da da havanın benzer olduğunu söyledi.

“Zamanı gelince gelecek. Bu, Aralık ayının başlarında yüce liderin yanı sıra başkandan da duyduğumuz bir şey ”dedi.

El-Muhandis’in komuta ettiği Irak’taki güçlü İran yanlısı Hashd al-Shaabi paramiliter ağı, kendisi ve İran’ın İslam Devrim Muhafızları’nın seçkin yabancı harekat kolunu yöneten Süleymani için kasvetli ve öfkeli nöbetlere yol açtı.

“Büyük Şeytan”

Anma törenleri Cumartesi gecesi, Bağdat’ın uluslararası havaalanı yakınında, ABD’nin iki araca çarpıp Süleymani, El Muhandis ve diğer sekiz kişiyi öldürdüğü yerde siyah giyimli binlerce yaslı kişinin bir araya gelmesiyle başladı.

Mum ışığında, “şehitlerini” onurlandırdılar ve yakındaki duvarların hala şarapnel ile işaretlendiği yerde Amerikan “büyük Şeytan’ı” kınadılar.

Hashd destekçisi Batul Najjar, “Amerika’ya ve İslam düşmanlarına bize en büyük fedakarlıkları yapabileceklerini söylüyoruz, ancak kan dökülmesine rağmen direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Washington’un Irak’taki büyükelçiliğine ve birliklerine roket saldırılarından sorumlu tuttuğu hizipler, insansız hava araçları saldırılarının planlanmasına yardım etmekle suçladığı Başbakan Mustafa el Kadhimi’ye giderek daha fazla meydan okuyor.

Bu durum, ABD’nin 2003 yılında işgal ettiği, düşük petrol fiyatları ve koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik krizle boğuşan, savaşın harap ettiği ve siyasi olarak kırılgan olan ülkede gerginliği artırdı.

Türk restoranı olarak bilinen terk edilmiş bir binadan, 2019’un sonlarında büyük hükümet karşıtı protestoların merkezi haline gelen meydanın üzerine Süleymani ve El Muhandis’in dev posterleri asıldı.

Gerilimin ortasında, Iraklılar ve daha geniş bölgedeki pek çok kişi, ABD Başkanı Donald Trump 20 Ocak’ta Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce herhangi bir tırmanma belirtisi olup olmadığını endişeyle izliyor.

Trump, 2018’de dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmadan çekilerek ve ülkeyi daha fazla ekonomik olarak cezalandırmak ve tecrit etmek için bir “azami baskı” kampanyası başlatarak onlarca yıllık düşmanı İran’la yüzleşti.

‘Bunu düşünmek’

Trump, geçtiğimiz günlerde Twitter’da ABD’nin “Irak’taki Amerikalılara yönelik ek saldırıların gevezeliklerini” duyduğunu söyledi ve uyardı: “Bir Amerikalı öldürülürse, İran’ı sorumlu tutacağım. Bunu düşünmek.”

Son günlerde, ABD B-52 bombardıman uçakları bölgeyi bir aydan kısa bir süre içinde ikinci kez uçurdu, ancak bazılarının gerilimi azaltmanın bir işareti olarak gördükleri durumda, Washington da bildirildiğine göre Nimitz uçak gemisine Körfez’den ayrılma emri verdi .

İran ve ABD – 1979 İran İslam devriminden ve Tahran’daki ABD büyükelçiliği rehine krizinden bu yana acı düşmanlar – en son Süleymani’nin öldürülmesinden sonra, Haziran 2019’dan bu yana iki kez savaşın eşiğine geldi.

İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif Perşembe günü Trump’ı, cumhurbaşkanının 20 Aralık’ta Bağdat’taki ABD büyükelçiliğine yönelik roket saldırısından Tahran’ı sorumlu tutmasının ardından bir “savaş bahanesi” uydurmakla suçladı.

Zarif, söz savaşında Cumartesi günü Irak’ta, “İsrailli ajan provokatörlerin Amerikalılara karşı (Trump’ı sahte bir casus belli (savaşı meşrulaştırma eylemi) ile bir bağa sokmak için) saldırılar planladığını” iddia etti.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386