Suudi kralı, dünyayı İran’a karşı ‘kararlı tavır’ almaya çağırıyor

8 mins read

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz El Suud Perşembe günü, İran’ın nükleer ve balistik füze programları geliştirme çabalarını ele almak için üst düzey hükümet danışma organına yaptığı yıllık konuşmasında dünyayı “kararlı bir duruş” almaya çağırdı.

Suudi kralı, dünyayı İran'a karşı 'kararlı tavır' almaya çağırıyor 1
Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz El Suud, üst düzey hükümet danışma organı olan Şura Konseyi’ne yaptığı bir konuşmada İran’ı hedef aldı

“Krallık, İran’ın bölgesel projesinin tehlikelerini, diğer ülkelere müdahalesini, terörizmi teşvik ettiğini, mezhepçiliği körüklediğini vurguluyor ve İran’a karşı uluslararası toplumdan İran’a karşı kararlı bir duruş çağrısında bulunuyor. kitle imha silahları ve balistik füze programını geliştirin ”dedi

Okumaya devam et: 2021 ‘Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı’ ilan edildi

Bunlar, Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na videolink aracılığıyla hitap ettiğinden beri, 84 yaşındaki hükümdarın kamuoyuna yaptığı ilk açıklamaydı ve burada İran’ın “yayılmacılığını” kınamayı hedefliyordu. Sünni Müslüman çoğunlukta Suudi Arabistan ve Şii ağırlıklı İran, Suudi liderliğindeki bir koalisyonun beş yıldan fazla bir süredir Tahran’a bağlı Husi hareketiyle savaştığı Yemen de dahil olmak üzere bölgedeki birkaç vekalet savaşına kilitlenmiş durumda.

Kralın sözlerine İran’dan anında tepki gelmedi. Tahran, kralın BM açıklamalarını “temelsiz iddialar” olarak nitelendirdi ve Ortadoğu’daki grupları silahlandırmayı yalanladı.

Eyalet haber ajansı SPA, gece yarısından sonra kralın konuşmasının tam bir metnini yayınladı ve devlet televizyonu, Neom’daki sarayından video bağlantısı aracılığıyla konsey üyelerine hitap eden kral gibi görünen fotoğraflar yayınladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın ABD’yi 2018’de dünya güçleriyle yaptığı dönüm noktası niteliğindeki nükleer anlaşmadan çekmesi ve İslam Cumhuriyeti’ne sert ekonomik yaptırımları yeniden uygulamasından bu yana bölgede gerginlikler arttı.
Trump’ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman (MBS) ile paylaştığı ilişki, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi, Riyad’ın Yemen savaşındaki rolü ve kadın aktivistlerin tutuklanmasının yol açtığı Riyad’ın hak siciline yönelik uluslararası eleştirilere karşı bir tampon oluşturmuştu.

Suudi-ABD ilişkileri

Ancak ABD Başkanı seçilen Joe Biden, kampanyasında, büyük bir petrol ihracatçısı ve ABD silah ve askeri teçhizatı alıcısı olan krallıkla bağları yeniden değerlendirme sözü verdi.

Suudi Arabistan, Trump’ın İran üzerindeki “maksimum baskı” kampanyasının coşkulu bir destekçisiydi. Ancak Biden, Barack Obama’nın yönetiminde başkan yardımcısıyken Biden’ın müzakere ettiği bir anlaşma olan, dünya güçleri ile Tahran arasındaki 2015 nükleer anlaşmasına geri döneceğini söyledi.

Savaşın on binlerce insanı öldürdüğü ve insani bir krizi tetiklediği Yemen’de Kral Salman, krallığın siyasi bir çözüme ulaşmak için BM öncülüğündeki çabaları desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Ayrıca Husi hareketinin Suudi Arabistan’daki sivilleri insansız hava araçları ve balistik füzelerle hedef alan “kasıtlı ve metodolojik” olduğunu iddia ettiği şeyi kınadı.

Kral, COVID-19’un petrol piyasaları üzerindeki etkisine rağmen Riyad’ın hem üreticilere hem de tüketicilere hizmet etmek için küresel petrol arzının istikrarını garanti altına almak için çalıştığını söyledi.

İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli çözüm için uzun süredir verdiği desteği yineledi, ancak Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan arasında İsrail ile bağları normalleştirmek için imzalanan ABD aracılı anlaşmalara atıfta bulunmadı.

Riyad, BAE ve Bahreyn anlaşmalarına sessizce razı oldu, ancak onları onaylamakta yetersiz kaldı ve kendi başına harekete geçmeye hazır olmadığının sinyalini verdi.

Kral, Suudi Arabistan’ın neredeyse bu yıl ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinden günler önce konuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü, etkinliğe katılan liderleri, Riyad’a yasadışı bir şekilde gözaltına alınanların tümünü serbest bırakması ve Kaşıkçı cinayeti de dahil olmak üzere geçmişteki ihlallerden hesap verebilirlik sağlaması için baskı yapmaya çağırdı.

MBS, cinayet emrini reddetti, ancak 2019’da bunun onun gözetiminde olduğunu kabul etti. Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, geçen ay ABD’de MBS ve Suudi yetkililerin korkunç cinayeti planladığını iddia eden bir dava açtı. Riyad, cinayetten sekiz kişiyi yedi ila 20 yıl arasında hapse attı.

Kaynak link: 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386