Joe Biden başkanlığı Venezuela için ne anlama gelir?

9 mins read
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Trump veya Biden kazansın, onunla yüzleşip onu yeneceğiz, '' dedi ve Ocak ayında Oval Ofis'te kendini kim bulursa bulsun ona karşı niyetinden çok az şüphe bırakarak.

Joe Biden başkanlığı Venezuela için ne anlama gelir?

Joe Biden başkanlığı Venezuela için ne anlama gelir? 1
Joe Biden başkanlığı Venezuela için ne anlama gelir? Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Trump veya Biden kazansın, onunla yüzleşip onu yeneceğiz, ” dedi ve Ocak ayında Oval Ofis’te kendini kim bulursa bulsun ona karşı fikrikin açıklayarak. (Miraflores Palace/Handout via Reuters)

Bir sonraki Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak kimi tercih edecekleri sorulduğunda, birçok sıradan Venezuelalı, endişelenecek çok daha önemli şeyleri olduğu cevabını verir. Enflasyonun yüzde 2.400’e ulaştığı ve insanların gıda ve ilaç gibi temel malların kıtlığı ile uğraştığı bir ülkede Beyaz Saray’da oturanların önemi daha az görünüyor.

Gabriela Perez olarak isimlendirilmesini isteyen bir kadın El Cezire’ye şunları söylüyor: “Burada hayatta kalmak konusunda, uzakta bir başkanlık seçiminden çok daha fazla endişeliyiz.”

Caracas’ın başkentinde manikürcü olarak çalışan 42 yaşındaki kadın ve gerçek adını kullanmamasını istedi.

“Sokaklarda yürüyen zombiler gibiyiz. Düşündüğümüz tek şey ocak gazı, su ve elektriğin nasıl elde edileceği ”diye ekliyor.

Venezuela sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun iktidardaki hükümetini hedef alan ABD yaptırımları, petrol zengini Güney Amerika ülkesinin ekonomisini daha da kötüleştirdi ve muhalefetteki Juan Guaido’nun kendisini Ocak ayında ülkenin geçici cumhurbaşkanı ilan etmesinden sonra devam eden bir siyasi krizle çıkmaza girmiş gibi görünüyor. 2019, uluslararası tanınırlık kazandı, ancak Maduro’yu iktidardan edemiyor.

Venezuelalı muhalif politikacılara ABD’nin Demokrat başkan adayı Joe Biden’in 3 Kasım’da zafer kazanma olasılığını sorduğunuzda, bölünmüş durumdalar ve bariz nedenlerden dolayı kayda geçme konusunda isteksizler.

Kendi kendini ilan eden geçici başkan Guaido’ya yakın olan Adalet First (Primero Justicia) partisinden bir muhalefet milletvekili, El Cezire’ye, Biden’in Maduro ile pazarlık yapmak isteyeceğinden ve Trump yönetiminin bazı katı siyasi duruşlarını kolaylaştırabileceğinden endişelendiğini söyledi. Ekonomik yaptırımlar…. Son derece kutuplaşmış ülkede siyaseti tartışmak için adını kullanılmamasını istedi.

Trump güçlü bir müttefik oldu. Muhalif siyasetçi dedi ki, iş yapmak istediğini ve Maduro ve yandaşlarının ayrılması talebinden geri adım atmayacağını gösterdi ”dedi.

Joe Biden başkanlığı Venezuela için ne anlama gelir? 2
Enflasyon yükselmeye devam ederken Venezuelalılar gıda, ilaç ve diğer temel mal kıtlığına katlanmak zorunda kaldı [Manaure Quintero / Reuters]
Venezuela’nın devlete ait petrol şirketi PDVSA – ülkenin ekonomik can simidi – ABD yaptırımlarıyla vuruldu ve Venezüella halkının çektiği acıyı artırdı.

Reuters Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Biden, OPEC üyeleri Venezuela ve İran ile diplomasiye devam etme arzusunu dile getirdi, bu da belirli koşullar yerine getirilirse petrol ihracatlarının geri dönmesine neden olabilir.

Okumaya devam et: Sosyal medya: Başka hiçbir şeye benzemeyen bağımlılık yapan bir ürün

Leopoldo Martinez, Biden kampanyasına odaklanma stratejisti Leopoldo Martinez, “Yaptırım politikasını ortadan kaldırmaya değil, çok taraflı bir çabanın yardımıyla ve ulaşılması gereken belirli hedeflerle akıllıca bir şekilde yaptırımlar uygulamaya çalışıyoruz,” Latino oylamasında Reuters’e söyledi.

Ancak herhangi bir baskı hafiflemesi hemen gerçekleşmeyecek ve Biden, Maduro’ya karşı yumuşak davranacağı izlenimini ortadan kaldırmaya hevesli görünüyor.

Bu ayın başlarında Miami, Florida’daki Little Havana mahallesine yaptığı kampanya ziyaretinde Biden, Trump’ın “diktatörlerin dostu” olduğunu öne sürdü.

Biden, “Tanıştığım Maduro, saf ve basit bir diktatör. Ve iktidarda kalmak için Venezuela halkına inanılmaz acılar yaşatıyor ”dedi.

ABD ile Venezuela arasındaki ilişkiler, özellikle de Maduro’nun 2018’de, ülkenin ana akım muhalefet partilerinin katılmayı reddettiği, geniş çapta tartışmalı bir seçimde yeniden seçilmesinden sonra, tarihi bir düşüşte.

Ocak 2019’da Maduro’nun göreve başlamasından sonra, Beyaz Saray bir yaptırım yağmuru başlattı ve Guaido’yu, gücü olmasa da Venezuela’nın meşru başkanı olarak tanıdı.

Trump, sosyalizmin kampanya yolundaki başarısızlığının bir örneği olarak Venezuela’yı kullanmaya devam etti ve Biden’ı bir komünist olarak resmetmeye çalıştı.

Biden kazanırsa bir şey değişir mi? Muhtemelen çok değil, en azından ilk yıl boyunca. Ancak eski başkan yardımcısı, Venezuelalıların yurtiçinde ve yurtdışında karşı karşıya olduğu insani ikilem üzerine muhtemelen daha fazla odaklanacak. BM’ye göre 4,5 milyondan fazla Venezuelalı göçmen ve mülteci olarak ülkelerinden kaçtı.

Venezuela’daki büyük insani krizle yüzleşmek için uluslararası çabalara liderlik etmeliyiz. Venezuela halkının demokrasiyi yeniden inşa etmek ve ülkelerini yeniden inşa etmek için desteğimize ihtiyacı var ”dedi.
Biden’ın, Venezuela’nın Avrupa Birliği de dahil olmak üzere ABD müttefiklerini ilgilendiren siyasi krizine çok taraflı bir yaklaşım izlemesi çok daha muhtemel. Venezuela muhalefetinin, mevcut strateji işe yaramadığı için yeni bir strateji denemenin zamanının geldiğine inanan üyeleri var.

Maduro’ya gelince, ABD başkanlık yarışı hakkında yorum yapması istendiğinde, defalarca hem Trump hem de Biden’ın aynı düşmanı temsil ettiğini söyledi. 30 Eylül’de, “Trump veya Biden kazansın, onunla yüzleşip onu yeneceğiz,” dedi Maduro, Ocak ayında Oval Ofis’te kendini kim bulursa bulsun ona karşı niyetine dair çok az şüphe bıraktı.

Kaynak Site: aljazeera

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.