Fransa’nın Müslüman dünyasıyla yaşadığı kriz derinleşiyor

6 mins read

Fransa’nın Müslüman dünyasıyla yaşadığı kriz derinleşiyor

Fransa’nın Müslüman dünyasıyla yaşadığı kriz derinleşiyor 1
Bangladeşliler Fransız ürünlerini boykot etme çağrısı yaptı ve Macron’u İslam hakkındaki yorumları nedeniyle kınadı

Fransa Müslüman ülkelerdeki vatandaşlarına: Tepkilere dikkat edin

Fransa, çoğunluğu Müslüman olan birkaç ülkede yaşayan veya seyahat eden vatandaşlarını, bir Fransız okulunda sergilenen Hz.Muhammed’in karikatürlerine duyulan öfke nedeniyle ekstra güvenlik önlemleri almaları konusunda uyardı.

Fransız yetkililer, 18 yaşındaki Çeçen kökenli bir öğrencinin yurttaşlık dersinin bir parçası olarak öğrencilerine resimleri gösteren öğretmen Samuel Paty’yi öldürmesinin ardından karikatürleri gösterme hakkını desteklemeye devam edeceklerini söylediler.

1 saat önce – Bangladeş’in başkentinde on binlerce etaplı Fransa karşıtı miting
Bangladeş’in başkenti Dhaka’da on binlerce protestocu, Muhammed Peygamber’i tasvir eden karikatürleri savunduktan sonra Fransız ürünlerini boykot etmek ve bir Macron büstünü yakmak için yürüdü.

Polis, Fransız büyükelçiliğine yaklaşamadan durdurulan yürüyüşe 40 binden fazla kişinin katıldığını tahmin etti.

Yüzlerce memur, barışçıl bir şekilde dağılan protestocuları durdurmak için dikenli telli bir barikat kullandı.

3 saat önce – İran, Macron yorumları için Fransız büyükelçisini çağırdı
İran dışişleri bakanlığı, Macron’un İslam ve Müslümanlarla ilgili yorumları üzerine Fransız maslahatgüzarlarını çağırdı.

Yerel basına göre bir bakanlık yetkilisi, diplomat İran’ın “İslam Peygamberi’ne yönelik her türlü hakaret ve saygısızlığı … ve İslam’ın saf İslam değerlerini, konumlarından bağımsız olarak herhangi bir kişi tarafından” şiddetle reddettiğini söyledi.

Suudi Arabistan, Peygamber Muhammed’in karikatürlerini ve “İslam’ı terörizmle ilişkilendirme” girişimlerini kınadı.

Bununla birlikte, krallık, diğer Müslüman çoğunluklu ülkelerin Peygamber’in Fransa’da sergilenen görüntülerine karşı eylem çağrılarını tekrarlamadı.

Bu Haberi Okumak İsteyebilirsiniz: Tarihi “Kadın Histerisi’ tartışması

Dışişleri bakanlığından yapılan bir açıklamada, bu ay Paris yakınlarında öğretmen Samuel Paty’nin başının kesilmesine atıfta bulunarak, Suudi Arabistan’ın “her kim yaptıysa, her terör eylemini kınadığı” da belirtildi.

Fransa ile Müslüman dünya arasındaki gerginlik Salı günü de sürüyor.

İki olaydan sonra yeni bir çatlak daha da ortaya çıktı; ilki Emmanuel Macron’un 2 Ekim’deki konuşmasında Fransız cumhurbaşkanı, laiklik yasalarını güçlendirmek için yeni bir yasa tasarısı için destek ararken, İslam’ın dünya çapında bir “krizde” olduğunu söylediği konuşmaydı.

İkinci olay olan öğretmen Samuel Paty’nin öldürülmesi daha da üzülmeye neden oldu. Müslümanlar gün ışığındaki korkunç kafa kesmeyi kınarken, Fransız yetkililerin tepkisi İslam’ı “terörizm” ile ilişkilendiriyor olarak algılanmıştı. Ayrıca toplu cezalandırma korkusu da var.

Ayrıca Paty, öğrencilere Hz.Muhammed’in karikatürlerini gösterdikten sonra öldürüldüğü için, Macron da dahil olmak üzere yetkililer, ifade özgürlüğü nedeniyle bu görüntülere izin verilmeye devam edileceğini söylemeye karşı çıktılar.

Peygamber, Müslümanlar tarafından derinden saygı görür ve İslam’da her türlü görsel tasvir yasaktır.

Haftasonu Müslümanlar, Macron ile sık sık çatışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği bir hareket olan “Fransız mallarına boykot” çağrısını yeniledi  Müslüman dünyasında birkaç sokak protestosu da oldu.

Bazı dünya liderleri Macron’un İslam’a muamelesini eleştirirken, Avrupa’daki pek çok kişi onun yanında duruyor.

Kaynak: Uluslararası Ajanslar

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.