AB, Türkiye’yi Akdeniz’deki ‘provokasyonlar’ nedeniyle yaptırımlara karşı uyardı

4 mins read
AB, Türkiye'yi Akdeniz'deki 'provokasyonlar' nedeniyle yaptırımlara karşı uyardı

AB, Türkiye’yi Akdeniz’deki ‘provokasyonlar’ nedeniyle yaptırımlara karşı uyardı

AB, Türkiye'yi Akdeniz'deki 'provokasyonlar' nedeniyle yaptırımlara karşı uyardı

AB, tarafından eni yapılan açıklamada Yunanistan’la enerji kaynakları ve deniz sınırları konusunda üst üste “provokasyonlar ve baskılar” nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanabileceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara’yı Doğu Akdeniz’de “tek taraflı eylemlerden kaçınmaya” çağırdı.

Cuma günü erken saatlerde Brüksel’de AB liderleriyle bir toplantı sırasında konuştu.

Daha önce, Türkiye ve Yunanistan bölgedeki çatışma riskini azaltmaya çalışmak için bir askeri yardım hattı kurdular.

Bu yılın başlarında Türkiye, potansiyel olarak zengin petrol ve gaz yataklarını aramak için tartışmalı bir bölgeye bir gemi gönderince gerilim arttı.

AB ne dedi?

Bayan von der Leyen gazetecilere verdiği demeçte, AB’nin “Türkiye ile olumlu ve yapıcı bir ilişki istediğini ve bunun da Ankara’nın  büyük ölçüde olacağını söyledi” söyledi.

“Ama sadece provokasyonlar ve baskılar durursa işe yarayacak.” Dedi. “Bu nedenle, Türkiye’nin bundan böyle tek taraflı eylemlerden kaçınmasını bekliyoruz. Ankara’nın bu türden yenilenen eylemleri durumunda, AB mevcut tüm araçlarını ve seçeneklerini kullanacak. Hemen başvurabileceğimiz bir alet çantamız var.” dedi

Gece geç saatlerde yaptıkları toplantıların ardından, AB üyeleri Aralık ayında Türkiye’nin davranışını gözden geçirme ve “provokasyonlar” durdurulmadıysa yaptırımlar uygulama konusunda anlaştılar.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, görüşmenin ardından Twitter’da yaptığı açıklamada, “AB, uluslararası hukuku ihlal etmeye devam etmesi halinde Türkiye’ye karşı açık bir yaptırım tehdidi yayınlıyor” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin Türkiye’ye ticaret ve diğer alanlarda daha yakın ilişkiler sunduğunu, ancak Akdeniz’deki gerginliklerin azalmaması halinde yaptırım tehdidini savunduğunu söyledi. “Siyasi diyaloğa daha fazla istikrara doğru ilerleme şansı vermek istiyoruz,” dedi.

AB zirvesinin ikinci gününde Brüksel’e gelen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, AB’nin Ankara’ya “saldırgan davranışının” sonuçlarını açıklığa kavuşturan “birlik, dayanışma ve kararlılık mesajı” gönderdiğini söyledi.

Ancak bir Türk yetkili, Yunanistan ile müzakerelerin yakında devam edeceğini ve yaptırımların diyaloğu riske atacağını umduğunu söyledi. Yetkili Reuters haber ajansına verdiği demeçte, “AB yaptırım uygularsa, bu bizi caydırmaz. Aksine bu, kararlılığımızı artıracaktır.” Dedi.

Kaynak BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.