Kanada’daki bilim insanları uzak bir galakside 8 milyar yıllık bir radyo sinyali tespit etti

3 mins read

Bilim insanları çok uzak bir galaksideki atomik hidrojenden gelen rekor düzeyde bir radyo sinyali tespit etti. Sinyalin kaynaklandığı galaksinin kırmızıya kayma z=1.29’daki bir galaksiden geldiğine inanılıyor. Galaksinin muazzam uzaklığı nedeniyle, emisyon çizgisi bekledikleri 21 cm çizgisinden 48 cm çizgisine kaymıştı.

Bu keşif olağanüs olarak görülüyor çünkü bu radyo sinyalinin kaynaklandığı galaksinin evren sadece 4,9 milyar yaşındayken var olduğuna inanılmaktadır – bu da rekor kıran radyo sinyalinin kaynağını 8,8 milyar yaşında yapmaktadır.

Sinyalin tespiti mümkün oldu çünkü bilim insanları sinyali tespit etmek ve kaynak galaksisine kadar takip etmek için kütleçekimsel mercekleme kullandılar. Bilim insanları, merceklemenin 30 kat büyütüldüğünü ve bunun da grubun evrenin yüksek kırmızıya kaymasını görmesini sağladığını açıkladı. Ayrıca ekip, galaksinin atomik hidrojen kütlesinin yıldız kütlesinden iki kat daha fazla olduğunu gözlemledi.

Kanada'daki bilim insanları uzak bir galakside 8 milyar yıllık bir radyo sinyali tespit etti 1
M74, hem NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu hem de NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan verileri içeren bu birleşik optik/orta kızılötesi görüntüde en parlak haliyle parlıyor. Görüntü kaynağı: ESA/Webb, NASA & CSA, J. Lee ve PHANGS-JWST Ekibi; ESA/Hubble & NASA, R. Chandar Teşekkür: J. Schmidt

Bu bulgular Monthly Notices of the Royal Astronomy Society dergisinde yayınlandı ve galaksilerdeki atomik gazın uzak mesafelerden gözlemlenmesinin genel olarak mümkün olduğunu gösteriyor. Ayrıca, nötr gazın kozmik evriminin mevcut ve gelecekte yapılacak düşük frekanslı radyo teleskoplarla araştırılması için yeni kapılar açabilir.

Çalışmaya katılan gökbilimciler Kanada’daki McGill Üniversitesi’nin yanı sıra Bengaluru’daki Bilim Enstitüsü (IISc) ile birlikte çalışıyor. Ekip Pune’daki Dev Metre Dalga Radyo Teleskobu’ndan (GMRT) elde edilen verileri kullandı. Bu araç, ekibin uzak galaksiden gelen rekor kıran radyo sinyalini tespit etmesini sağlayarak araştırmacıların keşfi daha derinlemesine incelemesine olanak tanıdı.

Bu tür rekor kıran radyo sinyallerini tespit ederek, erken evrenin gizemlerini daha kapsamlı bir şekilde keşfetmek için benzer örnekleri kullanabiliriz.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386