Uyurken Parmaklarımız Neden Kıvrılır?

7 mins read

Parmakların içinde kas yoktur; avuç içi ve ön koldaki kasların kasılması ve gevşemesine bağlı olarak hareket ederler. Kollarınızdaki kasların gevşeme şekli ve parmaktaki kemikleri koldaki kaslara bağlayan tendonların uzunluğu nedeniyle uyurken parmaklarınız içe doğru kıvrılır.

İster cenin pozisyonunda bir bebek olun, ister maraton koşucusu, herkes kendine özgü bir uyku pozisyonunda uyur. Ancak uyuyan bir kişiye dikkatle bakarsanız, hepsinde ortak olan bir şey görürsünüz: kıvrılmış parmaklar.

Uyurken kaslarımız gevşer, ancak vücudumuzun geri kalan kısımları kıvrılmaz. Neden sadece parmaklarımız kıvrılır?

Uyku ve Kas Gevşemesi

Kaslar bir tür bağ dokusudur. Çeşitli kas türleri vardır, ancak bizim ilgilendiğimiz kaslar lifli iskelet kaslarıdır. Bunlar kemiklerinizle ilişkili olan ve hareket etmenizi sağlayan kaslardır. Ayrıca vücut duruşunun korunmasına da yardımcı olurlar. Hareketleri, kaslar kasıldığında ve gevşediğinde ortaya çıkar.

Kas kasılması, bir elektrik impulsu kasa bağlı sinirden geçtiğinde meydana gelir. Bu, kas lifinin “kısalmasına” neden olur ki biz buna kasılma diyoruz. Kas kasıldığında kemiği çeker ve harekete neden olur.

Ancak, elektrik uyarıları olmadığında, kas lifleri “dinlenme pozisyonundadır”. Bu, gerginlik (sıkılık) olmadığı ve gevşedikleri anlamına gelir.

Birey uyurken vücuttaki kaslar gevşemiş pozisyondadır. Beyin, ara sıra yapılan hareketler dışında iskelet kaslarına çok fazla uyarı göndermez. İmpuls yok, kasılma yok, hareket yok.

En derin uyku aşamalarımız sırasında vücut parçaları doğal bir tam gevşeme pozisyonu alır.

Parmağın içinde ne var?
Parmakların kemik anatomisi ve eldeki tamamlayıcı kaslar. Parmaklarda nasıl kas olmadığına dikkat edin.

Bir parmağın içinde ne vardır?

Parmakların hareketi, diğer vücut parçaları gibi, kaslar tarafından kontrol edilir. Tüm eklemlerin, kemiklerin ve tendonların hareketi kas hareketine bağlıdır. Herhangi bir hareketi gerçekleştirmek -kalemi almak, yumruk yapmak- çeşitli kasların kasılmasını ve gevşemesini gerektirir.

İlginçtir ki, parmakların içinde hiç kas yoktur. Bana inanmıyor musunuz? Aşağıdaki resme bir göz atın.

Parmaklarımızı nasıl hareket ettiririz?

Parmaklarda kas olmayabilir, ancak falankslar (parmak kemikleri) tendonlarla iyi bir şekilde bağlanmıştır. Bu tendonlar avuç içi ve ön koldaki birçok kasa bağlıdır. Eldeki hareketlerin çoğu ön koldaki kaslar aracılığıyla başlatılır. Kaslar parmaklardaki tendonları çeker, bu da kemikleri çeker.

Parmaklarımızın hareket etmesine yardımcı olan iki ana kas türü ekstansör ve fleksör kaslardır.

Fleksör kaslar ön kol ve avuç içinden kaynaklanır ve yumruk yapmak veya bir şeyi kavramak için parmakların bükülmesine yardımcı olur. Ekstansör kaslar parmakları düzleştirmeye, avuç içini düz tutmaya ve germeye yardımcı olur. Bu kasların birbirini tamamlayan kasılma ve gevşemeleri parmakların uygun şekilde hareket etmesine yardımcı olur.

Uyurken Parmaklarımız Neden Kıvrılır? 1

Uyurken parmaklar için gevşeme pozisyonu

Elinizdeki ve ön kolunuzdaki tüm gerginliği bırakmaya çalışın; parmak kemiklerinizin içe doğru kıvrıldığını fark edeceksiniz.

Fleksör ve ekstansör kaslar, parmaklar hafifçe kavisli görünecek şekilde “dengelenir”.

Ellerin arka tarafındaki tendonlar, parmakların iç tarafındaki tendonlardan daha uzundur. Sonuç olarak, bu iki kas grubu (ve tendonları) gevşediğinde, parmaklar hafifçe öne doğru eğilme eğilimindedir.

Bununla birlikte, parmakların uygun şekilde bükülmesi iç taraftaki daha kısa tendonun da kasılmasını gerektirdiğinden tamamen kapanmazlar.

Parmakların rahatça bükülme miktarı avuç içinin nasıl yerleştirildiğine de bağlıdır.

El bileği kemiklerinin konumu da parmak kemiklerinin konumunu kontrol eder. Bu, kemik konumlandırması nedeniyle tendonlara ek baskı uygular. Örneğin, eliniz yan tarafınızda asılı duruyorsa, parmaklar kıvrıktır, ancak yine de uzamışlardır. Buna kıyasla, uyuduğunuzda ve bilekleriniz avuç içi yukarı bakacak şekilde durduğunda, parmaklarınızın eğriliği çok daha fazladır.

Uyumak en üst düzey rahatlama şekli olduğundan, avuç içi ve ön kollardaki tüm kaslar gevşer. Bu da parmakların hafifçe kıvrılmasına neden olur. Herhangi bir gerginlikleri yoktur ve eklemlerin aldığı doğal pozisyonda uzanırlar. Dolayısıyla, uyurken parmakların kıvrılmasını sağlayan şey kasların tamamen gevşemesidir.

Bu yüzden, bir dahaki sefere ikna edici bir şekilde uyuyormuş gibi yapmak istediğinizde, elinizi tamamen gevşetmeyi ve parmaklarınızın kıvrılmasına izin vermeyi unutmayın!

kaynaklar:

Uyurken Parmaklarımız Neden Kıvrılır? 2 Uyurken Parmaklarımız Neden Kıvrılır? 3 Uyurken Parmaklarımız Neden Kıvrılır? 4

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386