Avrupa’da aşırı sağın yükselişinden AB sorumlu

2 mins read

Filozof Santiago Zabala, Avrupa’nın büyüyen aşırı sağ hareketi sol popülizmle karşılaması gerektiğini söylüyor.

Avrupa'da aşırı sağın yükselişinden AB sorumlu 1

Avrupa Birliği neoliberal projeyi sürdürmek için ortaya çıktı. Avrupa’da tarafsız bir siyaset yaratmayı umuyordu – sol ve sağın ötesinde, sosyalizm ve muhafazakarlığın ötesinde bir siyaset – bu, devletlerin ne olursa olsun işlemesine izin verecek.

AB, kıtanın siyasetin merkezinde yer alan partiler veya büyük koalisyonlar tarafından yönetilmesini istiyor. Ancak birçok Avrupalı, hatta benim gibi ilerici insanlar bile, bu sürekli “büyük merkez” arayışından biraz bıkmış durumda. Merkezdeki ılımlı hükümetler, partiler ve koalisyonlar politikalarını oluştururken halkın gerçek ihtiyaçlarını dikkate almıyorlar. Çoğu Avrupa vatandaşı, ekonomik sorunlarını çözebilecek açık ve doğrudan politikalar istiyor.

Bütün bunlar, çok net bir siyasi mesaj iletebilen aşırılık yanlılarının yükselişi için bir fırsat yaratıyor. Şu anda aşırı sağ bundan faydalanıyor ama aşırı sol yararlanmıyor.

Filozof Santiago Zabala, Avrupa’nın neden büyüyen aşırı sağ hareketle sol kanat popülizmiyle yüzleşmesi gerektiğini açıklıyor.

Not: video konuşma ingilizcedir

kaynak link

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.