Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri

12 mins read
Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri

Türk sinemasının unutulmaz ve unutulmayacak jönlerinden biridir Cüneyt Arkın. Nüfus cüzdanı adıyla; Fahrettin Cüreklibatır.  Eskişehir’de, yedek subay olarak askerliğini yaptığı sırada, Göksel Arsoy’un başrol oynadığı 1963 yapımı Şafak Bekçileri  filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ’in dikkatini çeker. Yine aynı yıl içerisinde Artist dergisinin yarışmasında birinci olur. Bir süre iş arayan Cüneyt Arkın, 1963’te Halit Refiğ’in teklifiyle sinema oyunculuğuna başlar ve 2 yıl içinde en az 30 filmde oynar.

Yeşilçam’a sayısız film bırakan Cüneyt Arkın’ın rol aldığı ve her biri sinemamız için ayrı bir yere sahip olan filmlerinen kimileri var ki onlar Cüneyt Arkın en iyi filmleri olarak kabul edilir.  Dönemin toplumsal sorunlarının birçoğunun beyaz perdeye aktarılmasında önemli bir rol üstlenmesinin yanısıra senaryosu ve oyunculuk performansı ile de ön plana çıkan eserler olması bakımından bu filmler ayrı bir kategoride değerlendirilmelidir.

Her sinema severin ortak bir görüşte bulaşabileceği konulardan biri Cüneyt Arkın’ın Türk Sineması’ndaki yeri ve rol aldığı filmlerde sergilediği oyunculuğudur. Sinema tarihimizin için önemli isimlerden olan Cüneyt Arkın’ın rol aldığı filmlerden en başarılı ve unutulmaz olanları hangileridir diye düşünüldüğünde aklan gelen filmler şöyle sıralana bilir.

İnsan Avcısı

https://youtu.be/T3rVrDQoWd8

Yönetmenliğini Duygu Sağıroğlu’nun üstlendiği ve başrollerinde Cüneyt Arkın, Turgut Özatay, Sevda Aktolga ve Oktar Durukan’ın yer aldığı 1975 yapımı İnsan Avcısı filmi, uluslarası bir komplonun komiser Metin tarafından engellenmesi üzerinden temellendirilmesinin yanında Türkiye’nin ittifak ilişkileri adı altında tespit ettiği kurumların dönemin şartları içerisinde gösterilmesi açısından da unutulmaz Cüneyt Arkın filmleri içerisinde ilk sırada olmayı hak ediyor.

Alın Yazısı

https://youtu.be/wwvBqbxaLlM

1972 yılında beyaz perdede gösterime giren Alın Yazısı filminin yönetmen koltuğunda Orhan Aksoy otururken, yapımcılığını Hürrem Erman üstlenmiştir. Filmin başrollerinde Cüneyt Arkın’a Fatma Belgen eşlik ederken, Erol Taş ve İstemi Betil de filmin oyuncu kadrosu içerisinde yer alan isimlerdendir. Ağabeyi Osman ve kız kardeşi Zeynep’in intikamını almaya çalışan Haydar’ın (Cüneyt Arkın) yaşantısı üzerine temellenen bu film, Erol Taş’ın kötü adam rolü oynamadığı nadir filmlerden biridir ve jenerik müziği ile de sinemaseverlerin hafızasına kazanmıştır. Tüm bunlara bakıldığında Alın Yazısı’nın şüphesiz Cüneyt Arkın en iyi filmleri içerisine dahil edilmesi ve hala izlemeyen sinemaseverler tarafından kaçırılmadan izlenmesi gerekir.

Öğretmen Kemal

Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri 1

Yapımcılığını Süreyya Duru, yönetmenliğini ise Remzi Jöntürk’ün üstlendiği 1981 yılı yapımı Öğretmen Kemal‘in başrol oyuncusu Cüneyt Arkın’ın yanında filmde Fikret Hakan, Meral Orhansoy ile Eşref Kolçak bulunuyor. Cumhuriyetin kurucu değerlerine sıkı sıkıya bağlı bir öğretmen olan Kemal’in, yeni atandığı Karalar Köyü’nde başta Şeref Hoca olmak üzere gerici ve bağnaz zihniyete sahip köy ahalisi ile olan mücadelesine odaklanan filmde verilen mesajlar, eğitimsiz bırakılan bir toplumun ne denli kolay yönlendirililebileceğinin temeli üzerine inşa edilmiştir. Öğretmen Kemal’in inatçı tavrı başına tahmini kolay fakat inanması zor sıkıntılar açacak, eşkıya Duran Ali ise Kemal’in en büyük destekçisi olacaktır.

Eğitime ve eğitimciye dair verdiği mesajlar ile sinemaseverlerin hafızasına kazınan Öğretmen Kemal filmi hiç şüphesiz en iyi Cüneyt Arkın unutulmaz filmleri içerisinde yer alacaktır.

Büyük Yemin

Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri 2

1969 yapımı filmin yönetmen koltuğunda Memduh Ün var. Başrollerde Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Erol Taş yer alıyor. Filmin intikam temeli üzerine kurgulanmasının yanı sıra oyuncu kadrosunda Güney Güner, Firuzen ve Bilal İnci gibi yetenekli isimlerin de varlığı, Cüneyt Arkın en iyi filmleri içerisinde yer almasının önünü açmıştır.

Mağlup Edilemeyenler

Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri 3

Doğrunun ve adaletin yanında bir gazeteci olan Murat’ın (Cüneyt Arkın), tecavüze uğrayan Aysel (Müjde Ar) ile ilgili aldığı yanlış istihbaratı haber yapınca Aysel mağdur olduğu bir olayda suçlu bulunur. Bunun üzerine olayı aydınlatmaya çalışan Murat türlü engellerle karılaşsa da çıktığı yoldan geri dönmeyecektir. 1976 yılında beyaz perdede gösterime giren filmin yönetmen koltuğunda Atıf Yılmaz Batıbeki otururken filmin senaristliğini Erdoğan Tünaş üstlenmiştir. Cüneyt Arkın unutulmaz filmleri içerisinde yer alan Mağlup Edilemeyenler yalnızca yayınlandığı dönemin değil günümüzün de sorunlarına doğrudan ışık tutan bir film olma özelliği taşır.

Önce Vatan

Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri 4

Yapımcılığını Memduh Ün’ün üstlendiği ve yönetmen koltuğunda ise Duygu Sağıroğlu’nun oturduğu Önce Vatan filmi, 20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın sinema dünyasındaki yansımalarından biri olarak ifade edilebilir. Filmin başrolünde yer alan Cüneyt Arkın’a, Fatma Girik, Ceyda Karahan, Handan Köksalan ve Hamit Yıldırım eşlik eder. Kıbrıs Barış Harekatı’nda görevli Teğmen Yavuz’a (Cüneyt Arkın) rehberlik edecek olan Zeynep ile Teğmen arasında başlayan aşk, Teğmen Yavuz’un yaralanması ve Türkiye’ye gönderilmesi ile yarım kalacaktır. 1975 yılında izleyiciyle buluşan film, hiç şüphesiz yayınlandığı dönemde Türk halkının hayli ilgisini çekmiş  ve Barış Harekatı’na olan bakış açısına farklı bir perspektiften yaklaşarak en iyi Cüneyt Arkın filmleri içerisinde yer alır.

Gurbet Kuşları

Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri 5

Orhan Kemal’in 1962 yılında okurlar buluşan Gurbet Kuşları romanının beyaz perde uyarlaması olan ve yönetmen koltuğunda Halit Refiğ’in oturduğu film, Yeşilçam’a sayısız eser bırakacak ve ekol oluşturacak Cüneyt Arkın’ın izleyici ile ilk kez buluştuğu film olma özelliğini taşıması ile hiç şüphesiz unutulmaz Cüneyt Arkın filmleri içerisinde yer almayı hak eden bir eserdir. Memleketleri Kahramanmaraş’tan İstanbul’a göç eden Bakırcıoğlu ailesinin hayalleri ve ideallerinin şehir yaşantısı içerisinde yaşadığı yıkımı anlatan ve 1. Antalya Film Şenliği’nde ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Film’ ödülüne layık görülen Gurbet Kuşları, dönemin sosyalojik yapısı hakkında fikir verecek argümanlara sahiptir.

Vatandaş Rıza

Unutulmaz Cüneyt Arkın Filmleri 6

Gecekonduda yaşayan ve emek kavramını hayatının ortasına oturtmuş olan Demirci Rıza (Cüneyt Arkın), parasıyla istediğini elde edebileceğini sanan bir zengin çocuğunun arabasıyla gecekondusunu yıkması olayını hakkını aramak adına mahkemeye taşır. Mahkemeye taşınan bu olay, gücü ve parası olanların etkisi ile Rıza’nın aleyhine sonuçlanır ve Rıza bu duruma tepki olarak Taksim Meydanı’nda oturma eylemine başlar. ‘Halk parası olanın, gücü olanın, artık haklı çıkmadığı bir düzenin özlemini çekiyor.’ üzerine kurulan film, inandığı değerler uğruna savaşan bir emekçinin hikayesini anlatıyor. Vatandaş Rıza filmi, üzerinde durduğu kavramlar ve filmde Cüneyt Arkın’a eşi Betül Arkın ve oğlu Murat Arkın’ın eşlik etmesi ile unutulmaz Cüneyt Arkın filmleri içerisinde yer alır.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386