The Guardian: Omikron ile mücadelede ‘T hücrelerinin’ etkinliği doğrulandı

3 mins read
Research: Efficacy of 'T cells' in fighting Omicron confirmed

The Guardian: Omikron ile mücadelede ‘T hücrelerinin’ etkinliği doğrulandı

The Guardian’da yayınlanan habere göre; Avustralyalı araştırmacılar, antikorların baş edemediği durumlarda insan vücudunun yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omikron varyantına karşı ikinci bir savunma hattına sahip olduğunu belirtti.

The Guardian’ın haberine göre, Melbourne Üniversitesi ile Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, ikinci savunma hattının kemik iliğinden kaynaklanan ve bağışıklık sisteminin önemli bir bileşeni olan bir tür beyaz kan hücresi  ‘T hücreleri’ olduğunu gösterdi.

Omikron, koronavirüsün diğer varyantlarına göre daha fazla mutasyon içeriyor. Bu, aşılama veya daha önce geçirilmiş virüsten kaynaklanan antikorlardan kaçabileceği anlamı taşıyor. Araştırmaya göre, bu durumda T hücreleri bu mutasyonlarla savaşmada yetenekli ve etkili.

Araştırma ekibi,  aşılanmış veya enfekte hastalardan alınan koronavirüs proteinlerinin parçalarını inceledi.

Omikron mutasyonunu içeren viral proteinlerin yarısının T hücreleri tarafından görülebildiği ifade edildi.

Araştırmaya katılan Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (HKUST) araştırmacı olan Ahmet Abdulkadir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu, Omikron’un T hücresi savunmalarından kaçma şansını azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, T hücresinin tek başına enfeksiyon veya bulaşmayı önlemediği, ancak hastalığın ciddi boyutlara ulaşmasını engellediği belirtildi.

Diğer yandan araştırmaya katılan Melbourne Üniversitesi’nden Prof. Matthew McKay, araştırmanın ‘olumlu haberler taşıdığını’ söyledi.

McKay, “Omikron veya başka bir varyant antikordan kaçabilse bile, vücudu korumak ve ciddi semptomları önlemeye yardımcı olmak için güçlü bir T hücresi yanıtı beklenebilir” dedi.

Verilere dayanarak, aşılar ve güçlendiriciler tarafından T hücresinin bu tepkisini beklediklerini söyleyen McKay, hücrenin diğer varyantlar gibi Omikron’a karşı da korumaya yardımcı olacağını söyledi. Profesör ayrıca, bu gelişmelerin Omikron’a karşı küresel mücadelede olumlu haberler sağladığına inandıklarını kaydetti.

/Şarku’l Avsat

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386