66 milyon yıl öncesine ait mükemmel muhafaza edilmiş dinozor embriyosu bulundu

4 mins read
66 milyon yıl öncesine ait mükemmel muhafaza edilmiş dinozor embriyosu bulundu

66 milyon yıl öncesine ait mükemmel muhafaza edilmiş dinozor embriyosu bulundu

Bilim adamları, en az 66 milyon yıl öncesine ait, tıpkı bir tavuk gibi yumurtadan çıkmaya hazırlanan, mükemmel bir şekilde korunmuş dinozor embriyosunun keşfini duyurdular.

Fosil, Çin’in güneyindeki Ganzhou’da keşfedildi ve dişsiz bir theropod dinozora veya araştırmacıların “Bebek Yingliang” adını verdiği oviraptorosaur‘a aitti.

iScience dergisinde araştırma makalesi yayınlanan Birmingham Üniversitesi’nden araştırmacı Fion Waisum Ma, “Tarihte şimdiye kadar bulunan en iyi dinozor embriyolarından biri” dedi.

66 milyon yıl öncesine ait mükemmel muhafaza edilmiş dinozor embriyosu bulunduMa ve meslektaşları, Bebek Yingliang’ın başını vücudunun altında, ayakları iki yanda ve arkası kıvrılmış halde buldular. Daha önce dinozorlarda görülmeyen, ancak modern kuşlara benzeyen bir duruş olduğu belirtildi.

Kuşlarda davranış, merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve “tucking” olarak adlandırılır. Yumurtadan çıkmaya hazırlanan civcivler, gagaları ile kabuğu kırarken, kafalarını sabitlemek için sağ kanatlarının altına sıkıştırırlar.

Sıkıştırmada başarısız olan embriyoların, başarısız bir kuluçkadan sonra ölme şansı daha yüksektir. Ma, “Bu, modern kuşlardaki bu tür davranışların ilk olarak dinozor ataları arasında evrimleştiğini gösteriyor” dedi.

Depoda unutulmuş

“Yumurta hırsızı kertenkeleleri” anlamına gelen Oviraptorosaurlar, Geç Kretase döneminde şu anda Asya ve Kuzey Amerika’da yaşayan tüylü dinozorlardı.

Değişken gaga şekilleri ve beslenme çeşitleri vardı. Boyutları hindilerden sekiz metre (26 fit) uzunluğunda devasa Gigantoraptorlara kadar değişiyordu.

Bebek Yingliang, baştan kuyruğa yaklaşık 27 cm (10,6 inç) uzunluğunda ve Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi’nde 17 cm (6,6 inç) uzunluğunda bir yumurtanın içinde yatıyor.

Araştırmacılar, yaratığın 72 ila 66 milyon yaşında olduğuna ve muhtemelen yumurtanın ani bir çamur kaymasıyla korunduğuna ve çok uzun süre çöpçülerden koruduğuna inanıyor.

Bir yetişkin olarak yaşasaydı iki ila üç metre (6,5-9,8 fit) uzunluğunda olurdu ve muhtemelen bitkilerle beslenirdi.

Örnek, yıllardır depoda unutulan birkaç yumurta fosilinden biri.

Araştırma ekibi, içinde doğmamış dinozorlar olabileceğinden şüphelendi ve içinde saklı olan embriyoyu ortaya çıkarmak için Bebek Yingliang’ın yumurta kabuğunun bir kısmını kazıdı.

Araştırma ekibinin bir parçası olan Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Steve Brusatte yaptığı açıklamada, “Yumurtasının içindeki bu dinozor embriyosu şimdiye kadar gördüğüm en güzel fosillerden biri” dedi.

“Bu küçük doğum öncesi dinozor, tıpkı yumurtasında kıvrılmış bir yavru kuşa benziyor; günümüz kuşlarının birçok özelliğinin ilk olarak dinozor atalarında evrimleştiğinin bir başka kanıtı.”

Ekip, vücudun bir kısmı hala kayalarla kaplı olduğu için kafatası kemikleri de dahil olmak üzere iskeletin tam görüntüsünü görmek için gelişmiş tarama tekniklerini kullanarak Baby Yingliang’ı daha ayrıntılı olarak incelemeyi umuyor.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.