Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?

9 mins read
Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?

Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?

Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?Son günlerde Cübbeli Ahmet Hoca‘nın bir vaazında kullandığı sözlerden remix yapılması sosyal medyada gündem oldu. Cübbeli Ahmet Hoca günümüzde yapılan bazı şarkıların ne kadar kolaycı ve terbiyeden yoksun olduğunu eleştirirken – sözlerinden anladığımız bu ve bu onun kendi bakış açısıdır- bir bakıma kendisi de şarkı yapmış oldu. Bununla ilgili bir haber kanalına röportaj verdi. Bu duruma şaşırdığını ve böyle ilgi beklemediğini belirtti. Hatta sözü geçen vaazı çok önceden yaptığını ve sözlerini sonradan hatırladığını dile getirdi. Kendisini sevindiren durumun şarkıların her söylendiğinde veya dinlendiğinde “manyak manyak işler” yapıldığının farkına varılması. Tabi kendi bir din adamı gözüyle yorum yapıyor.

Ekonominin kötüye gittiği ve her yönden hayatın zorlaştığı bugünlerde Cübbeli Ahmet Hoca’nın bu videoları içimizi ısıttı ve hepimizde bir gülümseme yarattı. Cübbeli Ahmet Hoca bu sevimli halleri ve tavırlarıyla insanların sempatisini kazanıyor. Sadece dindar çevrelerde değil diğer çevrelerde de ilgi görüyor.

Aslında bu kollektif bir hareket. Cübbeli Ahmet Hoca‘nın sözleri ve hareketlerinden esinlenen gençler buna değişik bir bakış açısı getirdiler. Esin kaynaklarının Cübbeli Ahmet Hoca olduğu kesin. Yani bu kollektif hareketin ana kaynağı… Çünkü o bir fenomen… Kendisi bunu ne kadar kabul eder etmez, bilinmez ama gerçekler böyle. Peki onu fenomen yapan özellikler nedir, bir de bunlara göz atalım.

Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?

Mizahi yön: Birçok konuşmasında mizahı kullanıyor. Kendisi dini bir önder ve bu alanda mizah alanı dar olmasina rağmen oradan kapı aralayıp genişletmesini başaran birisi. Bu yönüyle insanları kendine çekiyor ve fenomen haline geliyor

Sevimlilik:  Fiziki yapısı, hal ve hareketleri şirin. Bu özelliğini yine kendi alanında iyi kullanıyor. Genelde din adamları soğuk ve mesafeli olur. Bu yargıları, sıcak ve sevimli tarzıyla yıkıyor. Bu yönü de fenomen olmasının önemli etkenlerinden biri. 

Sivri dil ve sözünden sakınmamak: Sevimli ve şakacı olduğu kadar sivri dilli de. Kendi inandığı şeyleri başka çevreler kabul etmese de savunmaktan çekinmiyor. Bunu geleneksel din anlayışını savunup ılımlı ve güncel bir dini kabul etmemesinden anlayabiliriz. Ayrıca yine bazı vaazlarındaki görüşlerinden dolayı mahkemelik olmuştur. Fakat o bu görüşlerden pek de geri adım atmamıştır. 

Kelimeleri doğru yerde kullanma ve etkileyicilik: Onun kullandığı kelimeler, hepimiz bildiği kelimeler fakat o doğru yerde, doğru notaları çalar gibi kelimeleri kullanıyor. Kelimelere kendi tarzıyla yansıtmalar yapıyor. “Öp beni, yala beni, şap beni” de olduğu gibi. 

Konuşmada akıcılık: Konuşurken teklemiyor ve rahat konuşuyor. Hikaye anlatıcısı tadında insanlara kendini dinletiyor ve merak uyandırıyor. Bu özellik de onu fenomen yapıyor. 

Zeki: Yeteneklerini çok iyi kullanması onun zekiliğinin bir göstergesi. Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi dinin dar  alanlarında  genişleme yapması onun yine zeki olduğunu gösteriyor. Hazır cevap olması da keza öyle ve zekilik fenomenler de olması gereken bir özellik. 

Jest ve mimiklerin uyumu: İyi konuşması yanında jest ve mimiklerini iyi kullanıyor. Böylece dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Konuşmasına uygun yüz, el, kol hareketleri yaparak etkileyiciliğini artırıyor. Bu da yine onun fenomen olmasını sağlıyor. 

Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda yine fenomen olurdu? Bir düşünce sitesi olan Fikrikadim olarak bunun cevaplarını düşündük.

Stand-upci: Mizahi dili ve hazır cevaplı oluşuyla bir standupa uygun. Zaten vaazlarinda bir bakıma bunu yapıyor. Cem Yılmaz’dan aşağı kalmazdı eğer olsaydı.

Müzisyen: Gündemde olan videolarından anlaşılacağı üzere müzik alanında öne çıkardı. Bunu fazlasıyla kanıtladı. Müzik tarzı hip hop ve rap tarzı olabilirdi. Kendi şarkılarını kendi yazardı. İronik, sivri dilli ve aynı zamanda mizahi tarzda şarkılar üretirdi. 

Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?

Politikacı: İyi bir seslenişi ve ikna edici tarafından dolayi kitleleri bu alanda etkiler ve peşinden sürüklerdi. Diğer rakipleriyle dişe diş mücadele eder ve savunduğu fikirlerden sakınmazdı. Ama yeri geldiğinde dönüşler yaparak esnemesini bilirdi. Yani bir politikacıda olması gereken herşey mevcut. 

Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?

Girişimci: Güçlü iletişim  ve ikna edici yönlerini kullanarak iyi bir girişimci olurdu. Özellikle ticarette başarılı olurdu. Bu kendi cemaatinde terlik, Hac malzemeleri ürünleri pazarlamasının ardından bu ürünlerin satışındaki patlamadan belli. Geliştirdiği veya aracılık ettiği ürünlerin milyonlarcasını satabilir. Amazon, Tesla gibi dünyaca ünlü şirketlerin sahiplerinden bizim Cübbeli Ahmet Hocamızın nesi eksik ki? Onun da dünyaca ünlü bir şirketi olurdu. 

Cübbeli Ahmet Hoca din adamı olmasaydı hangi alanlarda fenomen olurdu?

Edebiyatçı veya senarist: Kelimeleri sihirli bir şekilde kullanması, hikayesel anlatımı, benzetim ve kurgudaki başarısı onu iyi bir yazar yapardı. Onun, Orhan Pamuk‘tan önce Nobel almış çok başarılı bir romancı olması neden mümkün olmasın. Ya da dünyada izlenme rekorları kıran bir filmin senaristi olması şaşırtmazdı. 

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.