Türkiye Rusya Arasında Ukrayna’daki Bayraktar SİHA’ları Krizi

6 mins read
Türkiye Rusya Arasında Ukrayna'daki Bayraktar SİHA'ları Krizi

Türkiye Rusya Arasında Ukrayna’daki Bayraktar SİHA’ları Krizi

Türkiye Rusya Arasında Ukrayna'daki Bayraktar SİHA'ları Krizi

Türkiye Rusya ilişkileri, Ukrayna sorunu ile ilgili olarak tarihi bir kavganın -yani Osmanlı Rus çekişmesinin merkezinde gerçekleşen tarihi çekişmeyi kastediyoruz- yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir mi? Kuşkusuz Türkiye’nin Rusya ile bölgede karmaşık bir ilişki ağı var ve bu ilişki aslında her iki ülkeye de şimdiye kadar bayağı yaradı. Fakat NATO özellikle Amerika’nın kendi lehine, Ukrayna Rusya arasındaki sorunu; Karadeniz ve Kafkaslarda egemenlik oluşturma savaşına dönüştüreceği potansiyelini ya da bölgenin Ortadoğu gibi istikrarsızlaştırma yöntemiyle Rusya’yı sıkıştırma amacını gerçekleştirmek için yapacakları da ortada. İşte Türkiye’yi bekleyen en önemli sorunlar yumağı burada başlıyor. NATO’nun Amerika önderliğinde bölgede gerçekleştirceği bir operasyonun Türkiye’yi nasıl bir problemle karşı karşıya koyacağı…

Türkiye’nin Ukrayna’yı desteklediği artık açıkça ortada. Fakat Türkiye bölgede bir Rusya Ukrayna savaşı da istemiyor. Gerçi Rusya’da böyle bir şey istemiyor ama Rus ayrılıkçıları destekleyerek Ukrayna’yı da olduğu ibi Amerika’ya kaptırmak istemiyor. O nedenle Amerika’nın bölgede neler yapmak istediği süreci daha belirgin hale getirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğa ve Putin telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşme özellikle Ukrayna sorunu ile ilgli olarak gerçekleşti. Haber Ajansları görüşmede; Erdoğan ve Putin arasında bugün gerçekleştirilen telefon görüşmesinde Ukrayna’da kullanılan Bayraktar silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) da gündeme geldiği haberini manşet olarak kullandılar.

DW Türkçe‘de yer alan habere göre Kremlin’den görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada görüşme isteğinin Türk tarafından geldiği kaydedildi. Rus TASS haber ajansının aktardığına göre Putin, Ukrayna’yı ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı güçlere karşı ‘Bayraktar silahlı insansız hava araçlarının kullanılması’ gibi ‘provokatif askeri eylemlere girişmekle’ suçladı.

Putin, Ukrayna yönetiminin ülkenin doğusundaki çatışmaları sona erdirmek üzere varılan Minsk anlaşmalarını ihlal ettiğini ve yıkıcı bir tutum izlediğini vurguladı. Rus lider görüşmede ayrıca, Kiev yönetiminin ülkenin doğusundaki Donbass bölgesinde askeri güç kullanma girişimlerinden vazgeçmesi vurgusu yaptı.

Ukrayna, Ekim ayında Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA’larını ilk kez ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara karşı kullandığını resmen açıklamış, bu açıklama Rusya’da rahatsızlık yaratmıştı.

‘ERDOĞAN, ALİYEV-PAŞİNYAN GÖRÜŞMESİNİ SORDU’

Kremlin açıklamasına göre Putin görüşmede Erdoğan’a, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile 26 Kasım’da Soçi’de gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili de bilgi verdi. Bilgi isteğinin Erdoğan’dan geldiği belirtilen açıklamada, “Görüşmelerde Bakü ve Erivan’ın bölgede istikrarın sağlanması ve iki devlet arasında hudut tayini için mekanizmalar kurulması bağlamında işb irliğine hazır olduklarını beyan ettikleri ve bunun çok büyük önem taşıdığı” kaydedildi. Kremlin açıklamasında Azerbaycan ve Ermenistan’ın ticaret, ekonomi ve ulaşım gibi alanlarda gündelik konuları çözmeye istekli olduğu da belirtildi.

ENERJİ VE TARIMDA İŞBİRLİĞİ

Putin-Erdoğan görüşmesinde iki ülke arasında enerji ve tarım alanlarında iş birliğinin de gündeme geldiği belirtilerek iki liderin, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının önümüzdeki yılın başında yapılması için hazırlıklara başlamak üzere ilgili birimlere talimat vermeyi kararlaştırdıkları kaydedildi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada ise iki liderin “Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan gelişmeler ile Suriye, Libya ve Ukrayna başta olmak üzere bölgesel konuları değerlendirdiği” ifadesiyle yetinildi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386