Tıbbi Uygulamalarda Nanobotlar

4 mins read
Tıbbi Uygulamalarda Nanobotlar

Tıbbi Uygulamalarda Nanobotlar

Tıbbi uygulama uzmanları son dönem nanoteknoloji pazarının 2020’de 121.6 milyar dolardan başlayarak 2021 ile 2029 arasında %25’in üzerinde artarak büyümeye devam edeceğini tahmin ediyor. Çağımızın ve geleceğin en önemli uygulama alanlarından biri olan nanorobotlar bu pazara hakim olacak ve sektörün yüzde 35’inden fazlasını oluşturacak gibi görünüyor.

Tıbbi Uygulamalarda Nanobotlar

Tıp bilimciler nanoteknoloji üzerinde çok çalışıyorlar ve sağlık alanında teşhis ve tedaviler için yeni olanaklar yaratması açısından nanobotları kullanmanın bir takım yollarını arıyorlar.

Nanorobotların (nanobotlar olarak da adlandırılır) ne olduğunu ve tıbbi uygulamalarının neler olabileceğini merak ediyor musunuz? Bu heyecan verici yeni alanın ayrıntılarına girelim mi, ne dersiniz?

Nanobotlar Ne Kadar Küçüktür?

Bazı insanlar nanorobotlar hakkında konuşuyorsa sadece “çok küçük” anlamına geldiğini düşünüyordur. Ancak bilimsel olarak konuşursak, “nano” terimi, nesnenin iki veya üç farklı boyutta bir mikrondan daha küçük olduğu anlamına gelir.
Nanorobotlar, bilgi algılama ve işleme dahil olmak üzere bilgisayarların işlevlerini birleştirir ve ardından bu bilgileri harekete geçmek için kullanır. Ve bir nanobot ile tüm bunlar tek bir hücreden daha küçük bir ölçekte gerçekleşir. Tüm nanorobotlar, bazı etkileşim yöntemleri içerir, yani onu açmak, hareket ettirmek veya ondan veri okumak gibi şeyler yapabilirsiniz.

Kanser Tedavisinde Nanobotlar

Araştırmacılar, kanser hücrelerini bulup ortadan kaldırmak için DNA robotlarını zaten test ediyorlar. Programlanmış DNA iplikçikleri, hayvanların kan dolaşımında hareket eder ve kan akışını kesmek için tümörlerin etrafındaki kan damarlarına pıhtılaşma ilaçları enjekte ederler.

Nanobotlar ayrıca radyoaktif malzeme gibi kanserle savaşan ajanları doğrudan tümörlere de getirebilir (kan-beyin bariyerini aşsalar bile)
Nanorobotların Diğer Tıbbi Kullanımları

  • Ameliyat sırasında dokuyu yok etmek (parçacık bir lazer veya manyetik alan tarafından ısıtıldığında)
  • Kalp krizlerini önlemeye yardımcı olmak için atardamarlardan plak kazıma
  • Sinirlerin veya kan damarlarının yeniden inşasını desteklemek için iskele görevi görür
  • Erken teşhis için kanser hücrelerinin tespiti
  • Görüntülemeye yardımcı olmak için kontrast ajanları sağlama
  • İnsan düşüncesinin yapay bir arayüze aktarılabileceği küresel bir “süper beyin” oluşturmak (beyin durumunu izleme ve gerçek zamanlı veri çıkarmak için)

Araştırmacılar on yıllardır mikro robotlar ve nanorobotlar üzerinde çalışıyorlar ve yakında zamanda bu araştırmalardan gelen tıbbi gelişmelerin bazılarının klinik denemelerini görmeye başlayabiliriz. Bilim adamları, robotları insanların içine yerleştirmenin gerçek gücünü ortaya çıkarırken, hastalıkların tanı ve tedavisinde büyük ilerlemelerin gerçekleşeceğini zamanla göreceğiz…

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.