7.000 yaşındaki Endonezyalı kadın fosili, erken insanlara dair görüşleri yeniden şekillendiriyor

4 mins read
7.000 yaşındaki Endonezyalı kadın fosili, erken insanlara dair görüşleri yeniden şekillendiriyor

7.000 yaşındaki Endonezyalı kadın fosili, erken insanlara dair görüşleri yeniden şekillendiriyor

7.000 yıl önce ölen genç bir kadının vücudundaki genetik izler, Endonezya’daki ilk insanlar ile uzak Sibirya’dan gelen insanlar arasındaki karışmanın düşünülenden çok daha erken gerçekleşmiş olduğuna dair ilk ipuçlarını sağlıyor.

Bu bulguları Çarşamba yayınlayan Reuters’a göre, Asya’daki erken insan göçü hakkındaki teoriler, Endonezya mağarasında ritüel olarak gömülen kadının deoksiribonükleik asit (DNA) veya genetik parmak izinin analizinden sonra Ağustos ayında Nature adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmayla dönüşebilir.

7.000 yaşındaki Endonezyalı kadın fosili, erken insanlara dair görüşleri yeniden şekillendiriyor
Araştırmacıların Endonezya’daki genç kadını isimlendirdiği Besse’den gelen DNA, tropik bölgelerde bulunan birkaç iyi korunmuş örnekten biri

Avustralya’nın Griffith Üniversitesi’nden arkeolog Basran Burhan, “Wallacea bölgesinin Denisovalılar ve erken homo sapiens arasındaki iki insan türünün buluşma noktası olma olasılığı var” dedi.

Araştırmaya katılan bilim insanlarından Burhan, Endonezya’nın Güney Sulawesi’yi de içine alan bölgesinden, Leang Pannige mağara komplekslerinde ellerine geçen ve pelvisinde kayalarla gömülmüş cesedin bulunduğu bölgeden bir bahsediyor.

Denisovalılar, kalıntılarının ilk olarak 2010 yılında tanımlandığı Sibirya’daki bir mağaranın adını taşıyan bir grup eski insandı. Bilim adamları onlar hakkında çok az şey biliyor ve görünüşlerinin  nasıl olduğu tam olarak bilinmiyor.

Yakın zamana kadar bilim adamları, Denisovalılar gibi Kuzey Asyalı insanların yalnızca yaklaşık 3.500 yıl önce Güneydoğu Asya’ya geldiğini düşünüyorlardı.

Besse’nin DNA’sı, bu tür erken insan göçü kalıpları hakkındaki teorileri değiştiriyor ve ayrıca Denisovalı DNA’sını paylaşan Papuaların ve Yerli Avustralyalıların kökenleri hakkında fikir verebilir.

Projede yer alan Güney Sulawesi’deki Hasanuddin Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Iwan Sumantri, “Irkla ilgili teoriler de değişeceğinden, göçle ilgili teoriler de değişecek” dedi.

Besse’nin kalıntıları, Endonezya’nın en eski etnik grubu olan Austronesianlar arasında Denisovalıların ilk işaretini sağlıyor.

Sumantri, “Şimdi Endonezya’ya ulaşmak için genlerini nasıl yaydıklarını ve dağıldıklarını hayal etmeye çalışın” dedi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386